Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1815 / Brev till en Statsminister...

 

 

 

Fotograf

 

 

I dag blir det två bloggar alldeles efter varandra...ursäkta..

Men ibland så känns mitt eget bloggande litet töntigt och meningslöst när jag läser andras bloggar, tex som nu när jag läste Anna Berglunds bloggbrev på Svt...

Jag känner igen en del av det Anna skriver,  jag har jobbat sedan jag va 16 år, haft en del tunga och slitsamma arbeten under mitt liv, men bostadssituationen va annorlunda då, och som kille är man inte lika utsatt.

Som sagt, det blev två bloggar i dag med kort mellanrum, den här senare bloggen känns viktigare.

Här kan ni läsa Annas brev till Statsministern.
http://debatt.svt.se/2012/10/27/baste-herr-reinfeldt-ett-oppet-brev-till-statsministern/

 /Bengan

 

 

 

Trappan 1

 

 

 

 

 

 

Postat 2012-10-31 11:23 | Läst 8706 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 1814 / Vad skall man hitta på att göra i dag då? (Och ett alternativ för Nikon 1,8/85)

 

 

Samma rutin som alla andra dagar, i alla fall på vardagar!  ;) Upp vid 06.00, c:a alltså, för att fika i trevligt sällskap! Med min fru! Sedan fortsätter jag att fika och läsa morgontidningarna! Ingen radio, för jag vill läsa nyheter i lugn och ro. När jag är klar med tidningarna, nästan i varje fall, så kommer funderingen, vad skall jag göra i dag då...?

Ok, javisst ja, nu kommer jag ihåg!  ;)
Igår kom det två pallar värmepellets, och 104 säckar á 16 kg skall travas i garaget, och så va det visst dags för vinterdäcken igen, tänk vad tiden går, och så en del löv som måste krattas ihop, utemöbler som skall in i garaget, och innan dess så måste Roffe ut, och se'n blir det även en vända till livsmedelsbutiken, och se'n bädda och diska...
Ok, det här va en början i alla fall!  :)

 

 

 

För övrigt, efter att ha hittat den intressanta Nikonoptiken i går, Nikkor 1,8/85 mm, så hittade jag nå't liknande, men ett något billigare alternativ, en Jupiter-9  (2/85) som man kan ha på litet olika SLR-kameror, tex på en Contax! Den här Jupiter-9 är Multi Coated. Jag försökte räkna lamellerna på bländaren, 12 eller 14 va det nog! Och det är väl ingen nackdel va? Jag menar, att det är så många lameller?

 

 

 

Nåja, den här gluggen skall det nog gå att fota med, förslagsvis porträtt och liknande, då optiken har bländarförval. Det betyder att man måste ställa in bländaren innan man trycker av! :) Slow Photography liksom! Och som sagt, det här är ofta mycket billiga objektiv! Och sannolikt en Sonnar-kopia! Och det borde väl inte vara någon nackdel det heller!?

Ok, de va de om det, nu måste jag sluta för att börja "jobba!"  ;)

/Bengan

 

 

Postat 2012-10-31 07:55 | Läst 8142 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1813 / Skåprensning! Disketter och en äldre Nikkor-optik, kanske den optik som gjorde Nikon berömd!?

 

 

 


Som jag sa i förra bloggen,  så "säkerhetskopierade" jag en del bilder från ett antal Floppydiskar. Jag har fortfarande möjlighet att läsa de här diskarna i min dator, så det va lika bra att flytta över informationen till modernare grejer när det gick. Och slänga en del bilder och så slänga disketterna.

 

 

Kan inte låta bli att tänka på mina negativ, dom har aldrig behövts läsas över på annat media! ;)

 

 

Hittar en del annat också, men så är det när man städar upp i bla disketter!

 


Här e en bild på två gamla kameror, de e inte mina kameror tyvärr, och en kamera ser visst litet rostig ut, och utan kunskap, om man skulle hittade dom här rostiga grejerna på en loppis, tja...?

Den övre kameran kanske inte e så dyr, min gissning på en samlarauktion, kanske 15.000-20.000...?
Den undre kameran, den rostiga, den e nog mera värd, jag bara gissar, runt 100.000...!?
Men om flera samlare är intresserade, så kan det nog skena iväg mycket högre...

Så att fynda gamla kameror, betyder som allt annat "fyndande", att det kräver en viss kunskap! ;)

 

 


Och "hittade" även en Nikon-glugg i skåpet där disketterna låg!  De e en gammal och bra optik! :) Och en klassiker! Nu brukar det mesta bli klassiskt efter ett tag, har läst om "klassiska objektiv" i annonser eller i bloggar här på fotosidan, och det är objektiv som knappt e en fem-tio år gamla som man kallar klassiska!
Tiden verkar gå fortare och fortare numera!  Eller så tycker man att den e klassisk för att man haft optiken länge!?  ;) Eller så kanske man tycker annorlunda vad som e klassiskt när man e litet äldre!  ;)

Den här Nikon-gluggen e i alla fall en klassisk Nikon-optik för mig! Visserligen kanske RF-optiken, 1:2/85, va den som visade vägen för Nikon ut i världen, men på SLR-sidan så tycker jag att det va den här optiken!  :)

 

Nu är den här litet omgjord i fattningen så man kan använda den på Nikon F3 och F4 tex, och det är praktiskt.

Här finns det en del data om gluggen!
http://www.destoutz.ch/lens_85mm_f1.8_265911.html


Ni som fortfarande går omkring med gamla Nikon-kameror, här finns mer att läsa!
http://www.destoutz.ch/nikon-f.html

Som sagt, städning pågår!
Kul, intressant att städa, men det går långsamt av den anledningen! :)

/Bengan

 

 

Postat 2012-10-30 11:56 | Läst 9156 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1812 / I kväll tömde jag ett antal disketter med digitala bilder från runt år 2000!

 

 

 

 

Tullinge flygfält år 2000  Piper Cub

 

Förr i världen lagrade jag en del digitala bilder på så'na där Floppydiskar ni vet, på 1,44 MB, och har haft disketterna liggande i några lådor under åren. Och börjar väl känna att nu är det dags att kolla vad som jag lagrat och om det finns nå't kvar och försöka plocka ut de bilder jag skall spara, för snart går väl inte diskarna att läsa. Så det va bara å stoppa in en efter en i datorn och kolla vad som va på dom! Och det låter litet speciellt när bilderna tickar fram. Och så blir  det en nostalgi-tripp såklart, å då e det svårare att kasta bilder, tyvärr!

Kameran va på den tiden en Olympus Camedia på 1,2 MP. (Tror den kostade c:a 9000 1999)

 

 

Vi rundar Sandhamn på c:a 300 meters höjd år 2000

 

 

 

En bild på professorn, jazzmusikern och tillika kamerasamlaren, Joakim Milder c:a år 2000

 

 

 

Det här är inte mina objektiv tyvärr.....
Men en liten fin samling maskerade Sonnarer e det i alla fall!

 

 

 

En Kiev på besök i Grövelsjön år 2000

 

Fler bilder kommer nog vid ett senare tillfälle!

God natt!
/Bengan

 

Postat 2012-10-29 20:28 | Läst 8330 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1811 / Under tiden vi väntar på nästa OS, eller nästa VM, eller på nästa kameramodell.

 

 

 

 


Hela livet är nog en väntan, på nästa sommar kanske eller på nästa semester eller på nästa Gnesta-Plank, och då är det bra att ha nå't att pyssla med under tiden man väntar! Tiden går fortare då! Så känns det i alla fall! Så fram till nästa semester kan man ju jobba tex, och fram till nästa OS så kan man ju titta på annan sport, och då man väntar på nästa kameramodell, så kan man ju fota med en tidigare modell och då kan det bli bilder för nästa Gnesta-plank kanske! Tiden verkar i alla fall gå fortare då man gör något! Och inte bara sitter och väntar på Godot! ;)

 

 

 


Här är en kamera man kan ha då man väntar på en ny modell! Kanske inte så mycket elektroniska grejer att pilla på, men kameran funkar i alla fall, och går bra att fota med! Nu kanske man kan ha synpunkter på tex optiken, 40 mm, som speglar in 35 mm ramen i kameran, och att optiken har en konstig märkning, SC, och att optiken inte är original för just den här kameran, och förresten, frammatningsarmen är inte heller original för den här M-modellen! :)
Men det gäller att se möjligheter, inte svårigheter!

Jag skall snart ut med Roffe. Fast det kanske dröjer ett tag, pga av att han va på hundpensionat i helgen! För på det här pensionatet fanns det även en schäfertjej, så det blev nog litet sena kvällar för de två.  Jag misstänker det i alla fall, för Roffe sover tungt fortfarande.

Ok, de va de om det, och ha en bra måndag!

/Bengan

 

 

Postat 2012-10-29 07:24 | Läst 8270 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa