Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5346 / Allt verkar fungera! :)

Jag har varit inne i flera Kievkameror och justerat slutaren! Det här är en sådan Kiev! Och efter en filmtest så verkar slutaren fungera bra! Tillräckligt bra för fotografi i alla fall!

.

Här är tiden ställd på en 1/25-del, och på full öppning! Skärpan ligger rätt och tiden verkar vara runt en 1/25-del! (Det va svårt att mäta med exponeringsmätaren i det här ljuset) Filmen är en HP5+ exponerad efter 400 ISO, framkallad i D-76! Och negativen såg bra ut!

.

Här är tiden ställd på en 1/125-del, och bländare 4!  (Det va de värdena mätaren gav)

.

Här är det på en 1/500-del och bländare 8. Jag mätte via mätaren och ställde sedan in kameran! Jag tog såklart flera bilder, men de här får bli exempelbilder! Jag kunde jobbat mer på bilderna i PS, men det här är slutartestbilder, för att se om slutarens tider ligger hyffsat rätt! Och det tycker jag dom gör! :) Så nu e det bara att köra vidare! Med den här kameran i alla fall!

/Bengan

Postat 2021-03-31 10:52 | Läst 1834 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5345 / Att stämma en slutare! ;)

.

Jag hade en Kiev som inte lätt rätt i slutaren! Det beror på att jag tidigare varit inne i kameran och inte spänt fjädern på nedre ridåtrumman rätt! De korta tiderna lät väl nästan rätt, men inte de lååånga tiderna! Så jag misstänkte och hoppades att några varv på fjädern skulle lösa det hela! Så jag öppnade kameran, satte huset i tredje handen, och satte se'n lilla mejseln i fjäderskruvens spår, se'n pillade jag bort spärren för fjäderskruven utan att tappa greppet i fjäderskruven med mejseln! Spännde fjädern något varv, pillade dit skruvspärren, utan att tappa greppet på slutarfjäderskruven, och drog fast skruven som håller slutarfjäderspärren!
Ok, låter kanske litet rörigt, men ni som gjort det här fattar vad jag menar! ;) :)

Och hur vet man att det här blev bra då! Bra fråga! Det finns säkert testapparaten för det här, men jag lyssnar om slutaren går rätt! Det e som att stämma av ett instrument! :)  Jag har två Contax II där jag tror att slutaren går rätt! Spänner slutaren på Contaxarna och på Kiev och låter samma tider gå av! Lyssnar! Går igenom alla tider! Tittar även mot ljuset med bakstycket av! Försöker bedöma om det är liknande tider på Kiev som på Contaxarna!
Jag tycker att det hörs bra, och ser bra ut! :)

.

Här är en av stämgafflarna! Från 1930-talet! :)

För övrigt som vanligt, DN på morgonen, sedan en daglig promenad, jag kollade samtidigt med bilverkstaden om jag kan köra i sommar med sommardäcken! Helt Ok, men sannolikt den sista sommaren! Se'n en del trädgårdsjobb, lunch och diska, och mera trädgård och nu litet fritid = slutarpyssel, å så va det nästan kväll! ;)

Dagarna går! Vi får se om jag hinner framkalla film i kväll!

/Bengan

Ps. Den 6 maj skall jag få andra sprutan! :)

Postat 2021-03-30 18:23 | Läst 1610 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5344 / Att repetera rörelser är bra!

Forsätter att uppdatera mitt kunnande vad gäller enklare reperationer och justeringar på Contaxslutaren! Kommer på saker hela tiden! "Just så va det, de kortare skruvarna skall sitta där!" Och tredje handen är till stor hjälp! Men jag skall nog köpa nya skruvmejslar hos Claes Ohlson!

.

.

Öppnade en annan kamera, å där hade det hänt grejer!

Men som sagt, att repetera sin ev. tidigare färdighet e bra inför framtiden! :)

/Bengan

Postat 2021-03-30 10:07 | Läst 1915 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 5343 / Mera om en användbar porträttoptik! Leitz Elmar 3,5/50 mm från 1932 på Fuji X-E1!

Den här optiken från 1932 har jag skrivit om förut, och jag tycker att skärpan fortfarande duger år 2021!

.

Delförstoring som visar skärpan i en porträttbild tagen med Elmar och Fuji X-E1!

.

Här är en annan delförstoring, men nu med film! Här satt Elmaren på en Leica M4 och filmen var Ilford HP5+! Nu hade jag såklart fått det hela mycket finkornigare med en annan film! Men ni ser att skärpan ändå finns på ögonfransarna, även om kornen suddar ut skärpan en del!

Så sammantaget, jag tror att de flesta sk. analoga objektiv räcker bra för att användas på en digitalkamera! För det som i stort har hänt vad gäller skärpa, det är att sensorn ger bättre skärpa med objektiven! Det blir tex "skarpare bilder" än vad vi fick med film på den analoga tiden! Så att använda "gamla analoga objektiv" på en digitalkamera går mycket bra! Men det blir såklart en litet långsammare fotografering, men varför inte! Med det här udda, litet långsamma fotograferandet, kan göra så man blir litet unikt i sin fotografi!;)  Och att vara unik i dagens fotografi det är nog ingen nackdel! ;)

/Bengan

Ps. Glömde att säga, det som även hänt nu på 2000-talet, det är att många nutida fotografer sitter på en dator och kontrollera objektivskärpa i 200% förstoring! Och upptäcker såklart skillnader mellan ett objektiv från 1930-talet och ett objektiv från 2020-talet! Konstigt vora väl annars! Till objektivfabrikanternas stora lycka! ;)

Postat 2021-03-29 10:56 | Läst 1974 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5342 / Porträttoptik

Till porträttfotografering behövs sällan superskarp optik! Porträtt är inte bara att jaga rynkor på människor med ett superskarpt objektiv, och sedan öka kontrasten i bilden via ett bildprogram, utan det finns andra porträttalternativ! Jag tror tex att man kan förmedla bra porträtt utan superskärpa och kanske även med objektiv som inte är så himla skarpa!
Här är ett försök till det!

Bilden är tagen med ett icke antireflexbehandlat objektiv från 1930-talet! Ett Sonnar 1:2/5 cm och på full öppning! 1/125-del, 640 ISO! Och JPG! Bilden är inte efterskärpt, för jag tycker skärpan räcker bra som den här 1930-talaren levererar! Sonnaren har fattning för Contax II och III, men via en adapter, Amedeo, så fungerar optiken även på Fuji X-E1! (X-E1 är gammal den med)

.

5o mm, eller som det heter här 5 cm, tycker jag passar utmärkt som porträttbrännvidd på Fuji X-E1!

Håll till godo!

/Bengan

Postat 2021-03-28 14:03 | Läst 1891 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa