Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5287 / Just nu väntan! Och så X100! Och även om bildsyn! (Micke Bergs blogg)

I går åkte vi längskidor! Orienteringsklubben i Gnesta fixar spår på ett gärde så fort det snöat det minsta! Så i går hade dom kört ihop en snöremsa ute på gärdet vid idrottshallen och på den snöremsan lagt ett spår på några kilometer! Generöst jobbat, tack för det! Men det va kallt i går, så det blev bara ett varv!

Å i dag snöar det! Och just nu väntar jag på att det skall sluta å snöa så jag kan börja skotta! De e inget kul att skotta när det snöar igen hela tiden! Så det blev en del huspyssel idag, typ hämta in fem säckar pellets, fixa några grejer i pannrummet, läsa en del och fundera, och vänta på att semmelbullarna blir klara! :) De e nå'n i hushållet som vägrar köpa köpbullar till semlorna! :)

Livet börjar bli litet uthärdligare, men vi påminns nu när det snöar att Roffe gillade snö! De första han gjorde då det kom snö de va att kuta ut på tomten och ställa sig att titta på mig för att jag skulle kasta en snöboll som han fick "gräva upp!" Så gjorde han även när vi hittade något kvarblivet snöfält i fjällen! Upp på snöytan och se'n stod han och tittade på mig! "Du fattar va" sa han! :)

Vad gäller min Fuji X100, som e nästan tio år gammal, så kollade jag nyss så Kameran fungerar! Och det verkar inte vara några problem vad jag kan se! Det blir fortfarande bra bilder! Vad jag minns så e det 12 mpix i den! (Hade X100 innanför jackan i går vid skidåkningen. Utan motljusskydd så blir den platt och praktiskt) Bilden här ovan från Kocksgatan 24 den e tagen med min Fuji X100!

Det här med Workskops och bildsyn är en intressant fråga! Och mentor! (Vad gäller Micke Bergs blogg) Jag kan väl jämföra med andra saker! Man har ett intresse och går kurser i ämnet! Och går sedan mer specialiserade kurser i sitt ämne, och kallar det då för Workshop! Och sedan för att försöka utveckla sig vidare, så skaffar man en personlig tränare! Eller kalla det för mentor! Det är nog en bra väg för den som vill försöka utveckla sig i sitt ämne, i musik, idrott, konst eller vad det nu är! Men om man sedan blir nå't bra i musik eller idrott, om det är det man vill, så kan nog en viss fallenhet för ämnet vara bra att ha som grund! Ibland kan den här fallenheten även beskrivas som målinriktad envishet!

Men sammantaget, man måste i alla fall träna mycket och länge! Tyvärr! Å nå'n vis har visst sagt, minst 10.000 timmar! Å då kan det vara bra att ha nå'n som kollar så man inte tränar fel under de här 10.000 timmarna! Nå'n tränare, eller mentor, som man litar på!

Nog för nu! Semmelbullarna e klara! Fick smaka på en liten bullbit just nu! :) :)

/Bengan

Ps. Den hembakade Semlan smakade super till kvällskaffet! Så nu pallar jag med litet snöskottning innan läggdags!  :)

Postat 2021-01-28 15:49 | Läst 1984 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5284 / Leica och Micke Bergs blogg

Micke skriver i sin blogg, "Min erfarenhet är att de som kommer med en ny Leica är de som i princip är omöjliga att lära något" :) Det är en himla tur att jag bara har äldre Leicor! ;) Nåja, i stort tycker jag det är bra funderingar av Micke! Funderingar som säkert väcker känslor, för många fotografer är känsliga för tyckanden! Det blir som om det blir personligt! Och vad gäller tyckanden om Leica, Leicaägare brukar vara extra känsliga, så kan jag nog uppfatta det! ;)

Annars inte så mycket nytt i Gnesta, huset är tyst nu jämfört med gårdagen då den lilla gårdshunden Doris va här! Men om en dryg vecka å kommer Doris på besök igen! Så vad göra tills dess? Vi får väl hitta på något! Tex att gå ned på sta'n och kolla på en ny spis, för spisen som vi har håller på att lägga av! Det tillverkas bara skräp numera, en spis som e nitton år och håller på att lägga av! Se'n skall vi kolla om skidstadion e spårad så vi kan ta en tur på skidor!

Se'n blir det nog en påtår!

Carpe liksom!

/Bengan

Ps. Ni som vill veta mer om vad som står i Mickes blogg, i min förra blogg finns en länk till den bloggen!

Postat 2021-01-26 09:43 | Läst 2728 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 5283 / Snöpulsning i trevligt och gulligt damsällskap! :)

Det här är Doris som bor några hus från oss! I förra veckan frågade Doris Matte, om Doris kunde få vara hos oss under måndagen! Gärna det sa vi! Doris är nästan fyra år och en riktig Gårdshund! Pigg och alert och skall kolla alla hål och håligheter! :) Hon har dessutom träffat Roffe många gånger! Så hon började såklart att leta efter Roffe när hon kom in till oss, men det hade vi förstått att så skulle ske.....

.

Men det blev en härlig promenad, för med hund kommer man alltid ut, oavsett väder! Så tack för den promenaden Doris! Vi hade spikskor på oss, för det va lurit på en del ställen i snön, isfläckar alltså! Jag fotade med Summicron 35:an på Fujin idag, för Summicronen e kompakt å bra, även med motljusskydd, när man har kameran under jackan! Och motljusskydd e ett måste när det snöar!

För övrigt va det intressant läsning via Fejan idag, Micke Bergs blogg!
Och kommentarer på Fejan blev det såklart, för "Ingen tar skit i de lättkränktas land!" ;) :)
Men det e mycket sanning i Mickes blogg! :)

Nog för nu, för Doris pockar på uppmärksamhet! :)

/Bengan

Ps. Det blir en lisa för själen att åter få sällskap av en liten hund, som såklart skall ligga på mig, när jag ligger i soffan och skall försöka att läsa!  :)

Postat 2021-01-25 15:40 | Läst 2528 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5282 / Idag HPD-kamera och i kväll sannolikt mer Bokeh-foto!

Tog med HPD-kameran idag på uteturen, men det blev inget fotande trots en fin och lång skogspromenad! Det här med naturfoto e inte riktigt min grej även om jag gillar att vara ute i naturen! Och idag va jag mest upptagen med att titta och prata under vår "Nordic Walking"! :) Men det blir en tur i kväll också, utan stavar, och då blir det ev. en Bokeh-test med det här Zeiss-objektivet! Hoppas fotomodellen är med på det också! ;)

.

Det e bra träning att använda stavar i uppförsbackar, på plan mark känns det litet konstigt! Vid skidåkning så har man ett glidmoment, som gör att stavisättandet blir annorlunda! Men brant uppför så funkar stavarna bra vid gång! Då får man jobba med armarna! (Min fru e ganska nyligen ryggopererad och kör daglig rehab på ryggen, och då e stavgång bra! Så det e bara att hänga på)

Vad gäller HPD-kamera, så är det HopPlockadeDelar! Fujikamera, med Kiwiadapter och Zeissoptik! Å det här med att använda en fullformatsoptik på en mindre sensor fungerar bra! Jag brukar jämföra det med en Leica M8, fast det här blir bättre och billigare! ;)

Å vad gäller Zeiss-optiken, så här e en test från Trosa Bibliotek! Jag jämför Summicron 35:an med Biogon 35:an! :)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2021-01-24 15:21 | Läst 1990 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5281 / “The King of Bokeh”

Bilden är tagen med ett Leitz Summicron-M 35mm f/2 IV

"Summicron-M 35mm f/2 IV 7-element has a smaller body, possessing the optical design of 7 elements in 5 groups. The long production period of 20 years proved that 7-element is a very attractive lens with high image quality. It was named “The King of Bokeh” and began the bokeh craze during the period. The bokeh produced by the lens is beautiful, soft and smooth that it improves the image performance under large aperture".

Sitter och läser om Bokeh på nätet, och hittar bilder som förklarar vad man menar med Bokeh! Ett objektiv som sticker ut vad gäller Bokeh verkar vara Summicron-M 35mm f/2 IV. Det är de här oskärpeljuspunkterna i bakgrunden, se bilden här ovan, som man anser vara unika i Bokehsammanhang!

Så nu fattar även jag Bokeh litet bättre! :)

/Bengan

Postat 2021-01-22 22:33 | Läst 2011 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa