Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3431 / Fujioptik vs en Zeiss Sonnar från 1945!

Då vi fotografer träffas på ett fik blir det ofta tester! I dag ringde två Sötäljefotografer och frågade om vi kunde ta en fika i Gnesta! Självklart, kul och trevligt sa jag! Och det blev på Gustafsviks retrofik!

.

Jag hade nyss satt på en Zeissoptik från 1945 på X-E1:an och tyckte det skulle vara intressant att se hur den klarade sig mot en av Fujis gluggar! Det va Fujis 35/2!
.

Och visst går det fortare att fota med Fujis optik, autofokus, men att fokusera manuellt är faktiskt kul och även litet utmanande i en tid där allt sker automatiskt!

.

Nu skall ni tänka på att Sonnaren har några repor, och har även en enkel antireflexbehandling! S.C kan man nog säga! Men som sagt, tycker att Sonnaren från 1945 klarar sig bra mot en modern Fujioptik från 2000-talet!

/Bengan

Ps. Nu kommer jag inte ihåg vilken bild som e tagen med vad, men det ser ni nog!
Här är i alla fall Sonnaren på X-E1:an!

Postat 2016-09-30 16:26 | Läst 5504 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 3430 / Sverige i den nya tiden! :)

Innan dom murade igen...


Järnvägen verkar fungerar dåligt, Posten fungerar också dåligt, Skolan fungerar dåligt, å Polisen fungerar väl si och så och vad har vi mer, jo sjukvården e väl litet rörig och osäker, men fungerar säkert bra för den som bor i Stockholm och har en privat mottagning att att gå till! För man kan ju välja numera! I alla fall om man bor i Stockholm!

Men idag e det i alla fall fredag, å det känns bra! :)

Ha det!
/Bengan

Postat 2016-09-30 08:40 | Läst 5982 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 3429 / Den lilla Q-kameran! Fuji X-E1!

En kul, kompakt, kompetent och prisvärd liten digitalkamera för oss som vill använda M-Leicaobjektiv! Här är det Summicron 35! (Även Fujiobjektiv går såklart att använda)
Och så står det  ett Q på baksidan av kameran! Den bokstaven måste vara ett synonym för Kul! :)

.

Det här är ett AF-objektiv som kan tänkas komma på kameran, Fuji 18 mm f2! Vi får se om jag hittar nå't så'nt framöver!

Carpe liksom!

/Bengan

Postat 2016-09-29 10:56 | Läst 5707 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 3428 / Objektivtest på Tårtan i dag! Fuji vs Leica!

 Fuji 2/18 mm autofokus

Vi fikar inte bara på Tårtan, vi testar utrustningar också! Bengt-Åke från Sötälje va där med sin X-Pro2 och 2/18 mm, så jag tog chansen att testa ett Fujiobjektiv mot Leicaobjektiv! Fuji testades både manuellt och med autofokus, Leica bara manuellt!

.

Å när folk inte sitter stilla, då blir det även rörelseoskärpa! Manuellt med Summicron 35 mm!

Fujiobjektivet funkade bra, men det e litet tjong när avståndets ställs in via autofokus! Leicaobjektivet går alltid ljudlöst vid avståndsinställning! Men visst e Fujigluggen bra! Har bra skärpa! Men det känns litet mer utmanande att ställa skärpan manuellt! För det e inte så himla lätt när folk rör sig! Men skärpan räcker gott och väl i Summicron 35:an! Nästan för väl!

.

Manuellt skärpeinställning Summicron!

.

Manuell skärpeinställning Fuji!

.

Å så sista bilden hos Gert! Summicron 35 mm, manuellt!

Å inga konstigheter! Simple is Best! Svartvitt Y och jpeg direkt ur kameran!

Så testet blev nog oavgjort, men kanske med en liten fördel för Leicaobjektivet! För Leicaobjektiven har litet mer mytos än Fujiobjektiven!! ;)

God natt!
/Bengan

Postat 2016-09-28 23:35 | Läst 5575 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 3427 / Ibland blir jag aningen trött på allt positivt Leicasnack! Ursäkta mej!Jag har fotat med Leica sedan 1959, å det har ni säkert hört förut, och att jag gillar Leica, och det har ni nog också hört förut! Men det va en annan Leica i en annan tid!

Leica då, de va en liten, nätt och funktionell kamera! Med rätt optik, så gick kameran ned i kavajfickan! Ett fantastiskt fotoverktyg för reportage, gatufoto och familjefoto! Till ett pris som gjorde att en spårvagnskonduktör på 1960-talet kunde köpa kameran tillsammans med en Summicron 35:a! Jag hade dessutom en svart Leica med svart optik, som kostade nå'n hundralapp mer än den kromade! ;)

Satt och tittade på youtube i går kväll, och på alla hallelujainlägg om Leica! Och, jag fattar ingenting vad gäller alla glada tillrop för Q-kameran! (Kan väl mellan fyra ögon hålla med om att den digitala M9:an e Ok) Men Q-kameran har jag svårt för! Stor, tung, klumpig och dyr! Nu e säkert tekniken i kameran helt leicafantastisk, men det är inte det som det här handlar om! 

Många av de här lovorden för Leica bottnar nog i att det är just Leica! Och att det under de senaste åren blivit en hel del mytos i Leica! Och har man inte varit med så länge på "fotobanan" vad gäller Leica, så kanske man inte ser det här som nå't konstigt! Man kanske inte har någon egen historisk eller praktisk koppling till den tidigare Leica M-kameran och då kan det vara svårt!

Ok, jag skall inte titta så mycket på youtube! Jag fattar! ;)

/Bengan

Postat 2016-09-28 08:02 | Läst 5846 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 11 Nästa