Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1497 / Liten kulturbio för er som inte har Tv! :)

 

 

 

 Strängnäs Domkyrka

Andrej Arsenjevitj Tarkovskij var en rysk regissör, författare och skådespelare. Han föddes 4 april 1932 i Savrasje nära Moskva, i Sovjetunionen (i nuv. Ryssland) och gick bort 28 december 1986 i Frankrike. Han var en av de mest betydande filmskaparna i Sovjetunionen.

Tarkovskijs filmer har ofta religiösa och filosofiska teman. Tarkovskij utvecklade en filmteori som han kallade "att skulptera i tiden". Med långa tagningar och få filmklipp ville Tarkovskij hos betraktaren mana fram en upplevelse av att vara förlorad i tiden.

Men innan dess,
så gjorde Tarkovskij en liten elevfilm, "The Killers" (1958) - vid VGIK, Sovjetiska statens filmskola. Filmen är baserad på en novell av Ernest Hemingway med samma namn.


Jag hittade The Killers på youtube i dag, å har ni ingen Tv, så kanske den här lilla tvådelarsfilmen kan vara intressant att titta på! Kulturellt intressant är den helt klart!!

/Bengan

Ps. Kortblogg, för jag håller just nu på att baka surdegsbröd! :)

 

http://www.youtube.com/watch?v=IpXMnX6H2WY&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=fuyXvn9o9KY&feature=related

 

Postat 2012-03-31 20:21 | Läst 8481 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 1496 / Att sia om framtiden, kan det vara så svårt?

 

 

 

 

Brukar tänka på det här ibland, om man hade förmågan att sia om framtiden, vad skulle man då använda den kunskapen till? Fast å andra sidan, är det så vårt egentligen? Jag menar att veta en del om framtiden. Det är väl bara att tyda de tecken man ser, och se'n dra några slutsatser, å så e de klart.

Jag har ju en ovana, numera så kanske man kan kalla det för en ovana, att ha en pappers-morgontidning att läsa till morgonkaffet. Men jag ser tydliga tecken på att den här möjligheten kanske snart börjar bli begränsad.

 

 

 

Bla via en annonsförklaring i den papperstidning jag prenumererar på!

Nu skall jag inte ge mig in i debatten om papperstidning kontra läsplatta, för det hänger säkert ihop med en annan livsstil såklart. Så vad gäller framtiden i det här fallet, så vet jag nog hur den kommer att bli! ;)


Se'n läste jag nå't annat intressant i papperstidningen, om framtiden alltså,  som bekräftar det jag redan anat, att man i regeringen redan nu vet hur framtiden kommer att bli, därför säger man redan nu att alla måste jobba tills man e 75 år!

För att jag inte skall bli för långrandig i min förklaring till varför Fredrik säger att vi bör jobba till vi e 75, så kan jag rekommendera en bok av Joel Dahlberg, "Pensionsbluffen. Tryggheten som gick upp i rök"  Joel Dahlberg skriver i sin bok tex: "Som Jörgen, född -55.  År 2020 har han jobbat och betalat avgifter i 45 år och inser att han får ut några hundralappar mer i pension än den som inte jobbat alls och får garantipension".
"Nu finns det andra grupper, som riggat sina egna pensioner på ett bättre sätt, och dom behöver ofta bara jobba tills dom e 50 eller så" förklarar Joel Dahlberg också.


Vad gäller den väldigt nära framtiden, så tror jag att det här snöfallet  idag bara är tillfälligt,
och ingen del av någon större klimatförändring, utan våren kommer tillbaka snart!

 

 

Så du kan vara lugn Roffe!

Som sagt, det är inte alls så svårt att sia om framtiden!


/Bengan

 

 

Postat 2012-03-31 11:12 | Läst 9672 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1495 / Det blev ändå nå't spännande det här med poolen Night Hawks!

 

 

 

 


De va svårare förr att fota på natten, 1964 tex.  (utan exponeringsmätare)
Canon VI-T med 1,2/50 mm och Tri-X.


Först så trodde jag att det här blir en bra grej, att en större grupp skulle haka på poolen Night Hawks alltså. Men efter att ha kollat i bla poolen gatufoto, så insåg jag att de flesta bilder är tagna i dagsljus, och insåg lätt att intresset nog inte kommer att bli så stort för en så'n här pool, så jag började tveka litet...

Nåja, tänkte jag, den som inte prövar, får inget veta!  Och så kan man nog sammanfatta hela livet också! :)

Nu har det gått några dagar i poolen, och det har kommit in ett antal bilder, inte så många såklart, men det va ju litet väntat liksom efter besöksrundan i några andra pooler, men jag tröstar mig med att det är inte mängden som räknas, utan det finns andra värden här i livet! ;)

Och jag hoppas såklart, att fler hittar till poolen genom att pröva på "nattfoto" i någon form?

För det jag har upptäckt, sent omsider kanske, att digitalkameran har en fantastisk förmåga att kunna fota i dåligt ljus!  Där ligger i alla fall min analoga M Leica helt klart i lä! Nu har M Leican andra fördelar vad gäller tex gatufoto, den är svårslagen på dagen vad gäller att fota hyperfokal och i distinkt avtryck! När du trycker av på en analog M Leica, så är bilden redan tagen! ;) :)

Men som sagt, en hyffsat bra digitalkamera öppnar oanade möjligheter att fota på kvällar och nätter! Pröva så får ni se!


/Bengan


Ps. Å loggan till poolen Night Hawks, den har såklart Bernt Carlzon gjort!
Och Affe höll med bilden! Tack Bernt och Affe!

 

 

Nattkameran!  Det skall bli en intressant resa det här!  :)

 

Postat 2012-03-30 09:55 | Läst 9495 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1494 / Upptäckandets glädje eller är Fuji X100 speciell? Det borde den väl inte vara?

 

 

De e kul när man upptäcker möjligheter här i livet! Saker som man kanske skulle fattat tidigare men av olika anledningar inte varit så intresserad av, och då har man inte sett eller fattat det!

Jag har fick ju låna en Fuji X100, och se'n va det såklart kört, så nu har jag en egen X100! Och under provtiden med X100 så blev det såklart bara en försiktig testfotografering, för det va ju en lånekamera, så jag upptäckte inte alla inneboende finesser i kameran. Nu när jag har en egen X100 så hittar jag möjligheter! (Men det här är nog inget nytt för er som haft en digitalkamera en längre tid)

Jag började ju med att fota boxningsträning med Fuji X100, och upptäckte att det blev fina bilder i dåligt ljus!

 

 

Färgbild  ISO 4000

Och att jag kunde fota med 4000 ISO och ändå få bra bilder!

 

 

 

 

Och så en kväll när jag hade bråttom från Kocksgatan 24, så genade jag genom Bofills Båge på Södermalm, och tog några bilder, och mötte några som va på väg ut i parken. 

 

 

 Tog också några kvällsbilder i Gnesta centrum när jag kom hem, och blev överraskad över hur lätt det var att fota och få bra bilder på kvällen med en digitalkamera. (Jag har visat de här bilderna tidigare)

Så här bra bilder kan jag tyvärr inte få med min analoga M Leica på kvällen...  :(
Och jag kan inte hitta nå'n film på 4000 ISO heller! ;)

Nu tror jag att M Leican klarar sig bättre i dagsljus på sta'n, men kanske inte på kvällar och nätter! Trodde också att fler hade upptäckt de här nattfotomöjligheterna med digitalkameran och kollade såklart efter bilder i gatufotopoolen, men hittade ytterst få natt/kvällsbilder...?  (Bloggande också om det här i förra bloggen)  Tycker nog det är litet konstigt, jag menar att inte fler fotar på kvällarna...?

Nåja, nu är det så här, och jag har i alla fall lagt upp en pool för oss "nattvandrande fotografer"
Night Hawks  (Å loggan till poolen e så klart gjord av Bernt Carlzon, vem annars)

Men va jag förstår nu, så blir det nog inte så många medlemmar i den poolen! :)

Jag har i alla fall hittat spännande fotomöjligheter med min Fuji X100!

/Bengan

 

 

Postat 2012-03-29 14:51 | Läst 9202 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1493 / Varför är det så få kvälls och nattbilder i gatufotopoolen? * Uppdaterad 22:17

 

 

 

 

Kungsgatan, fredag..

 

Jag har börjat titta mig runt litet för att hitta fotografer som även fotograferar gatufoto på kvällar och nätter, och trodde jag skulle hitta en del bilder i gatufotopoolen. Hittade såklart några bilder, men de flesta bilderna va tagna av Mats Alfredsson!  ;)  Här är en av Mats bilder!

Men är det inte litet underligt då mycket av vår mänskliga tillvaro och verksamhet i städerna sker även på kvällar och nätter! Och under vintern i tex Stockholm, då är det ju natt i nästan 18 timmar per dygn! ;)  Men gatufoto verkar mest handla om att ta bilder under dagtid! Och i dagsljus!

 

 

As time goes by...

På den analoga tiden så var det svårt att fotografera i dåligt ljus, där kan jag förstå problemet,
men numera, med en bra digitalkamera, så kan man ju fotografera i nästan hur dåligt ljus som helst! Men jag hittar ändå ytterst få kvälls/nattbilder i gatufotopoolen! 

Och det här verkar att gälla även på de flesta andra gatufotopooler även utanför Fotosidan.

 

 

Varm korv 1960

 

Det här blir en undran, men även en fråga, varför fotas det så litet gatufoto under kvällar/nätter i vårt gatufotolandskap?  Upplevs det som svårare att fota på kvällar/nätter?  Eller vad är orsaken?

/Bengan

 

Ps. Har gått igen ganska många bilder i gatufotopoolen...puh! ;) Och hittat några nattbilder till. Har säkert även missat några såklart! Se'n kan det vara svårt att avgöra om en bild som e tagen i tunnelbanan e tagen på dagen eller på natten. Men hur som helst, faktum kvarstår nog, gatufoto är en dagsljusaktivitet, även om gatulivet fortsätter under kvällen och natten!
Och det tycker jag är litet synd, för det finns säkert gatufotobilder att fånga även på kvällar och nätter för den som vill! :)

 

http://www.fotosidan.se/pools/view/73/2528161.htm

http://www.fotosidan.se/pools/view/73/2604670.htm

http://www.fotosidan.se/pools/view/73/2599032.htm

http://www.fotosidan.se/pools/view/73/2536493.htm

http://www.fotosidan.se/pools/view/73/518813.htm

 

 

 

Gatufoto

Postat 2012-03-28 19:03 | Läst 9848 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 10 Nästa