Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4629 / Jobbar alla på akuten numera, eller va e det frågan om! ;)

Får börja med att be om ursäkt, för jag kommer från en annan tid, och kanske ställer dumma frågor eller påståenden! Men ändå,  varför detta svaratvång i telefoner hela tiden! Jag menar i mobiltelefon!

Det märker jag även när jag själv inte svarar, eller när det plingar för andra gången i min iPhone! "Skall du inte svara?" Även på pendeln, när jag glömt att stänga av ljudet, så har det hänt att någon som sitter i närheten säger, "det ringer i din telefon!" Å det e snällt! Nu brukar jag ibland låta bli att svara också, på pin kiv alltså! För det e kul a se på folk runtomkring! "Va f-n, skall han inte svara nå'n gång!"   :)

Nu e jag ingen bakåtsträvare vad gäller teknik, jag har arbetat med internet innan internet, och hade tidigt mobiltelefon på jobbet! För att kunna bli nådd överallt, för jag hade de sista åren ett jobb där jag ofta va i stand by liksom, och måste svara på samtal, "Bengan, systemen står stilla, vad skall vi göra?" Å då kunde jag säga, "Ta det lugnt, gör så och så tills vidare! Jag tar bollen, och återkommer med besked snarast!"
Å så kunde jag fika vidare! ;)

Men numera så jag tycker att alla verkar jobba på akuten, eller vara i ett akutliknande tillstånd! Att man måste svara i telefonen direkt, eller ännu konstigare, svara på ett SMS direkt! Vad gäller SMS, där e väl själva finessen att ett meddelande kan läsas, men man kan svara vid ett senare tillfälle! Tex, då jag kanske håller på med något annat, typ läser eller fikar, eller räknar pellets i källaren och vill inte bli störd! Men även vad gäller SMS så verkar det vara ett akutmeddelande numera! Svara direkt annars tror man du e död!

Men för att försöka göra ett avslut på bloggen innan det bär iväg för långt i den här nutida funderingen, de e inte så underligt att människor e stressade med de här tvångshandlingarna! ;)

Nu förstår jag såklart att om någon har bakjour, så är det e helt annan sak! Då bör man svara direkt! Typ om jag ligger som patient och behöver hjälp! :)

Inte så mycket mer att orda om just nu!
Jo förresten, jag har under några dagar försökt förstå vad jag röstat på i EU-valet! Har läst och klurat, och försökt följa kandidaternas spår in i EU-grupphierarkin i Bryssel! Men det blir en konstig och snårig Marlow-resa in i mörkrets Brysselhjärta, där jag går vilse!

Men jag får väl trösta mig med att jag har röstat i alla fall!
Har röstat, men inte förstått! :)
Å rösta e viktigt, sägs det!

Snart ut med Roffe, har har just kommit in i rummet där jag är och står och kollar på mig!
Jag fattar!
/Bengan

Postat 2019-05-31 07:49 | Läst 4748 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 4628 / Zeiss Bumps = kvalitetsläder!

"While the Contax II and III were well finished, frankly I find their chrome and their leather body covering distinctly a notch below their contemporary Leica's very high level. While Zeiss used quality morocco leather, it simply did not age as well over the years as Leica's harder and nearly impervious vulcanite body covering. Likewise Contax chrome seems to be thinner than Leica's. Leicas hardly ever brass through the chrome, but it is not that unusual on Contax II and III's. Zeiss corrected this problem with a much higher quality chrome on the post war Contax IIa / IIIa. Shown here are what many Zeiss collectors call "Zeiss Bumps." These can inflict just about any pre-war Zeiss metal framed camera. I'm told they are the result of a chemical reaction between the leather and brass. Unfortunately the problem is rather common. I doubt, however, that Zeiss patented the bump process as some Zeiss collectors speculate." (CameraQuest - Stephen Gandy)
.

Här är den morocco läder klädda kameran framifrån. Och ridåbanden i slutaren ser fina ut, och slutaren fungerar utmärkt, trots att det har gått 82 år sedan kameran kom från fabriken! Ridåbanden = Rayonband!  :)

.

Vad gäller Contax IIa från sent 1960-tal, den här alltså, så tycker jag att en 35 mm optik fungerar utmärkt! Och gärna då med en litet udda 35 mm optik, som tyvärr få fattar vad det är.... Suck! ;) Men på den här e det inga bumps! Nya tider liksom!

/Bengan

Postat 2019-05-30 16:23 | Läst 3871 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4627 / Kameran va för bra helt enkelt!

Den här lilla tekniska skapelsen, som kom på tidigt 1950-tal, den va nog onödigt bra!  (Det gäller att sticka ut hakan, annars får man inga bloggläsare!) Nåja, en liten sanning e det vad gäller  Zeiss, optik och dyrare kameror! Och problemet va då som nu, att finns det liknande produkter, som ser lika bra ut, och är billigare, då får man problem att sälja en så'n här "overkillprodukt!"

Alltså, intet är nytt under solen!

Och inte så mycket mer just nu, men det kommer!
Dagen e lång! :)

/Bengan

Postat 2019-05-30 12:21 | Läst 3931 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4626 / Japanerna såg framtiden!

Allt e lätt när man har facit! Men ändå, framtidens kamera låg ju där 1945, och japanerna såg den nog litet senare, kanske 1948! Tänker på Contax S! När sedan Praktina kom på tidigt 1950-tal, och visade vad som gick att göra med en SLR, då va det bara att jobba vidare på det konceptet i Japan! Å så kom Nikon F, Pentax, Olympus mfl! Resten e historia! :)

Nog för idag!

/Bengan

Postat 2019-05-29 23:01 | Läst 3731 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 4625 / Det e många proffs som dyker upp på internet! Proffs som vi inte haft en aning om tidigare! ;)

Nåja, jag skall inte gnälla för mycket, det finns stora allmänbildningsfördelar med internet också!  Och kul och praktiska grejer! Men en hel del av tiden går åt att att kolla rimligheter och källor! Och jag tycker att för få gör det, kollar alltså! Utan man läser bara på om att "Kungen har gift om sig" och att "grannen fått ett miljonarv från Nigeria!" Å se'n kommer reaktionen, "Förbjud nätet, det e så mycket lur och båg där!" :)

Men som sagt, det dyker även upp många tidiga okända förmågor via nätet! Proffs i olika ämnen! Även i foto! Som vill lära ut! Och utan att man kan sin fotohistoria, vad som gjorts, och kanske även idkar litet källkritik på fotoläraren! Så det inte bara blir som att man får lära sig att uppfinna hjulet på nytt! "Men det e väl kul att få vara med om en sådan revolutionerande uppfinning som att uppfinna hjulet", säger man som svar!  Ok då, alla gör som dom själva vill! Inga pekpinnar här inte!  :)

I dag har jag framkallat en rulle 6x6! Första gången på sextio år! Jag hade litet fumliga och undersökande händer i mörkrumsäcken! "Hm, va e det här då, jo det e nog startändan på filmen, det andra e nog skyddspapperet... tror jag...."  :)

Det e mycket lättare att ladda en vanlig småbildsfilrulle typ Tri-X i spiralen i dosan via mörkrumssäcken! För det har jag gjort till och från i sextio år! Träning ger färdighet! :)

Det e nog det som e det svåra idag, i alla ämnen, att träna tillräckligt! Eller att vilja träna! ;) För det finns så mycket annat kul! Så det gäller att hitta genvägar! :)

Slut för nu!
/Bengan

Postat 2019-05-29 11:11 | Läst 3985 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa