Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1553 / Jag tror att ett eget och planerat fotoprojekt kan vara utvecklande för en fotograf!

 

 

 

 

 


 

 

Ibland så läser jag om funderingar i bloggar om hur man skall utvecklas som fotograf.  Nu skall jag säga att det här med utveckling, det är såklart mycket subjektivt, utveckling kan betyda olika saker hos människor även inom fotografin! Men jag tror ändå, att starta ett eget fotoprojekt det kan i många fall kan vara både intressant och utvecklande för ens egen fotografi!

 

 

 

 

 

 

Mitt eget projektet just nu är Kocksgatan 24, eller "Dubbeltolvan" som Slas skriver i en av sina böcker. Författaren Slas (Stig Claesson) har skrivit några böcker om boxning, bla om boxningsklubben på Kocksgatan 24, där Slas själv tränade.  Jag tränade också här på 1960-talet, och tog då även några bilder.  Tidigare hette klubben Sparta, nu är det Hammarby IF Boxning som tränar här.  Femtio år senare är jag alltså tillbaka i den här lokalen, och det är både spännande och intressant.

 

 

 

 

 

Jag har varit och fotograferat på Kocksgatan ett tiotal gånger nu, och börjar få koll på hur man tränar i lokalen, för det är trångt, så det gäller att vara rätt, stå rätt, och kan nu också nicka hej åt ganska många.  Och visst kommer det minnesbilder när jag är tillbaka efter de här åren,  minnesbilder av ljud, dofter och rörelser,  en säregen känsla som jag har svårt att förmedla i ord! Men det är en positiv känsla! Spännande att vara tillbaka!

 

 

 

Och jag håller på att samla på mig bilder från träningarna, se'n får vi se vad det blir av det hela!

Och som sagt, jag tror att egna fotoprojekt är utvecklande på flera sätt,
så känns det för mig i alla fall!  :)

/Bengan

 

Ps. Jag har ju en del annat Pg också, tex Gnesta-Planket i juli, 25 fotografer kommer, fotografering hos ART LAB i Gnesta, en liten fotobok om Roulette 1964 är Pg och så Gnesta Konstrunda i september bla, men som sagt, det här med Kocksgatan 24, det ligger mig varmt om hjärtat!

 

 

 

 

 

Postat 2012-05-31 08:39 | Läst 8848 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1552 / Ok, en ny sammanfattning, funkar en Fuji X100 lika bra som en M Leica? För mig alltså!

 

 

 

 


Här kommer en liten sammanfattning efter att jag har fotat med Fuji X100 en längre tid. En av de viktiga punkterna är helt Ok, jag kan alltid lätt bära med mig X100! För kameran är lättare och aningen mindre än M Leican, och jag har sällan kameran i någon väska, utan hängande under eller frampå jackan, även under skidåkning!  :)

Och fotograferandet då? Visst finns det skillnader, den stora skillnaden är såklart reponsen! Man kommer nog aldrig att få fram en digitalkamera som har en sådan avtryckarrespons som en M Leica! När du trycker på avtryckaren, då tas bilden i M Leican i stort sett utan fördröjning!

 

 

 

Gatufoto

Som bilden här ovan, det är därför mycket lätt att fånga/frysa ett ögonblick med en M Leica! Och med hyperfokal på en vidvinkel, så blir det ännu snabbare än autofokus, där slår ingen en M Leica! 

 

 

 

Hammarby IF Boxning

Men X100 har såklart fördelar, tex en större filmrulle  ;)  och att man kan fotografera med 4000 ISO utan att knappt se ett "korn"!  Och att man får bilder direkt ur kameran utan att behöva lägga exponerade filmrullar i kylskåpet! :)

 

 

 

Och så är X100 tystare än M Leican, och det är inte alls dumt när man skall fotografera obemärkt nära! Och är kameran tystare än en M Leica, då är den tyst!

Jag har även använt X100 som jobbkamera ett tag nu, och bildfilerna är helt Ok för tryck i de tidningar som jag levererat bilder till! Ingen har klagat i alla fall! :)

Se'n kan nog nå'n ha synpunkter på att X100 bara har fast optik! Jag störs inte speciellt av det, för mig är det snarast en hjälp för att inte hålla på att byta mellan olika vidvinklar som jag ofta gör på M Leican! ;) 

 

 

 

Bofills Båge

Så X100 funkar bra för mina nattfoton, för mina porträtt, och för att fota boxning i mörka lokaler, fota skidåkning i fjällen, fota agility, gatufoto, familjefoto, föremålsfotografering osv.

 

 

 

Även för konstnärsfoton!

 

 

 

  

Och det är absolut ingen nackdel att X100 påminner mycket om en M Leica!  Smart jobbat Fuji! :)

 


/Bengan

Ps. Ok, skall jag sälja min M Leica nu då? Inte alls, jag kommer att vid tillfälle att ta fram kameran och köra några rullar film för att få känna på känslan igen, kanske gatufoto dagtid.  För att fota med en analog M Leica, det är en speciell känsla, den som fotar/fotat med en M Leica vet!  Men som vardagskamera, jobbkamera, där är det nu Fuji X100 som gäller!

Och glöm inte Twang i dag, 15.00!

 

 

Postat 2012-05-30 07:46 | Läst 9067 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 1551 / Italienska racermaskiner skall självklart vara röda!

 

 


Och tyska bilar kallas ju för silverpilar, å då fattar vem som helst vad det skall vara för färg på tyska racerbilar! Och franska bilar skall vara blå och öriket skall ha British racing green på sina riktiga racerbilar! Så va det förr! Å det va bra! De va mycket bra förr! :)

Men tyvärr har jag sett en svart Porche, och en blå Aston Martin på vägarna runt Stockholm! Porsche de e en tysk bil, å Aston Martin e en engelsk bil, vill bara påpeka det, för det verkar vara okänt för somliga! ;)

 

 

Men till saken, i dag tog jag ut min röda Italienska racer för en vårkoll! Bromsar, växlar osv, osv.  Och det är självklart Campagnolo runt om! Bromsar, lager, kedjehjul, nav osv, osv, osv. Campagnolo är italienskt, för den som inte vet det heller! (Visst kan väl också Japan göra cykelväxlar numera....)  Campagnolo gjorde även bromsar till Ferrari!

Den här röda racercykeln, är en ombyggd racer. Den e byggd för grusvägscykling numera! Typen kallas för Metisse! :)

 

 

Viktigt märke på en riktig racercykel!

Och allt verkar vara Ok på min röda racer, så nu måste jag försöka hitta mina cykelskor, byxor, handskar, tröja osv, och köpa en ny hjälm tyvärr, för de va en spricka i den gamla hjälmen..!?


/Bengan

 

 

 

Å flera hjul har jag i garaget! De e bra att ha i följebilen! ;) :)

 

 

 

Postat 2012-05-29 18:44 | Läst 9328 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1550 / I morgon onsdag så är det Twang från 15.00!

 

 

 

 

I morgon onsdag den 30 maj så är det Twang igen, och det är näst sista Twang för den här vårterminen!  Passa på ni som inte varit där ännu!

/Bengan

 

 

 

Postat 2012-05-29 12:58 | Läst 7694 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 1530 / Får man en bild i en tidskrift så kanske man skall läsa några artiklar i tidskriften också!?

 

 

 

 

 

Och inte bara läsa den artikel där ens egen bild är insatt i tidskriften! Och kanske upptäcka att det finns både bra författare och andra mycket bra bilder i tidskriften! Jag menar, de e inte bara min bild som e bra! :)

Nu har nog någon läst om det här i en tidigare blogg, att det va kul att få va i samma tidskrift som Gunnar Smoliansky! Nå't att berätta för sina barnbarn!

Ok, så vad det artiklarna! En av författarna till en artikel är Göran Rosenberg, jag tror några av er vet vem det är, känd från Tv brukar man säga! ;) Men han har även skrivit böcker, och här skriver han om hur man får hjulen att snurra i ekonomin med hjälp av oss konsumenter!  "Kapitalismen drivs av otillfredställelse! En tillfredställd människa som rentav e lycklig är en nitlott för kapitalismen!"  ;)

Hallå, det där låter väl konstigt på nå't sätt...?  Nitlott om man e lycklig...?

Så man skall behålla kameran en lägre tid även när det kommit nyare kameror alltså? Å hur kul e det! Blir man då lyckligare av att behålla gamla grejer? Och att inte köpa en ny bil, när det kommer nya och bättre miljöbilar varje år! Blir man lyckligare då? Å när grannen köpt ny bil nyss!  Och då grannen även köpt en ny kamera (som han visade i går) och så skall han flyga till den där exotiska sandstranden på andra sidan jorden igen!

Tycker det här känns högst otillfredställande!

Men man kanske skall se det hela litet från ett annat håll numera, för det är det väl nya tider? Moderna tider!  :)  
Så tillfredställelse i dag, det e kanske att vara hjälpsam för att få hjulen i ekonomin att rulla genom att köpa nya grejer!? Å riktig frihet, de e väl att kunna välja va?  Å då väljer man såklart att köpa, och köpa nytt!
Och att vara olycklig numera, det e väl att sitta och vara nöjd?
De e kanske så det är i dag!?

Men det här känns ändå inte helt tillfredställande!

Men det kanske ändå e bra för ekonomin att det inte känns helt tillfredställande!?
Att man e litet otillfredställd och handlar!?  :)

/Bengan

 

 

 

 

 

Postat 2012-05-28 18:45 | Läst 8015 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa