Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6053 // M Leica och avståndsinställningen! :)

Leica M2, 90 mm och Tri-X

.

Jag har fortsatt att använda Leicaobjektiv i den digitala tiden, men upptäckt att objektiven inte fungerar som förr! Jag tänker nu på hyperfokalfotograferande! Leica har ju en skärpedjupsinställning på sina objektiv! På tex. bländare 8 så får man tex en "skarp" bild mellan......! Ni vet ni som fotat hyperfokal! Men det här stämmer inte numera! Jag har testat det flera gånger! Vad jag förstår så beror det på att filmen och filmplanet var mer förlåtande vid skärpeinställning, men på en sensor måste skärpan ligga mycket mer rätt! Så med en sensor så fungerar inte hyperfokalfotograferande som förr! :(

Så frågan blir då om M Leicas avständsmätare, som är gjord för filmtiden, är även lämplig att på ha i en digitalkamera? Man kanske borde gått ifrån den här dubbelbilden till något elektroniskt? Som tog spärn mot sensorn, eller använde sensorn vid avståndsinställningen! 
Men Ok, de flesta fotograferar nog nedbländat och då är det ofta inga problem!

Vad gäller Leicas sökare, ljusramssökare, så är den helt fantastiskt!
Men det är en annan sak än att pricka avståndet rätt in i en sensor! :)

Med önskan om ett Gott Nytt År!
Om vi inte hörs innan årets slut! :)
/Bengan

Postat 2022-12-30 07:31 | Läst 1319 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Straight 6052 // Bra vinter det här, nollgradigt och blåsigt! :) Och så om kolorerade vykort!

Bilden har inget med innehållet av bloggen att göra!

Tiderna förändras, förr kunde jag längta efter snö och fina kalla vinterdagar! Nu är det töväder och blåst som gäller! Allt för en billigare elräkning! :) Nu vet jag att vårt elproblem inte e så mycket att orda om på en skala, men ändå, pensionärer e ingen höginkomstgrupp! Så just nu ser framtiden rätt ljus ut tycker jag!
"Fint det här", sa jag när vi tittade på väderrapporten i går! :)

Och vi tittade på filmen om Selma Lagerlöf i dagarna och såg att det mesta i bild och filmväg va efterkolorerat! Vad säger man om det! Filmupptagningen va gjord i svartvitt men verkligheten är ju i färg! Läste en artikel i DN om konstnärerna Cézanne och Freud där bilderna va aningen groteska! Så ser väl inte människor ut i verkligheten! Och kom att tänka på en sak, jag har inte sett någon konstnär från den tiden som målar i svartvitt! Det finns nog numera! Men mycket underliga fugurer va det, vissa figurer liknande knappt riktiga människor! E det här riktig konst det här!
Det skulle nog ha behövts en Kulturkanon redan då!

I dag fotofika på Viksängen! Ett bra fikaställe! Tjugo minuters resväg med Pendeltåg, och totala vägen dit tar fyrtiofem minuter! Och det är bra och billigt fika med bullar och så'nt! Och behållningen av försäljningen går till välgörande ändamål!
Och inte minst, det blir fika i trevligt sällskap!

Vad gäller fotografering, så gör jag det enkelt för mig i dag, jag tar Fuji X-E1 med en Summicron 35 mm, med en "digital filmrulle", inställd på svartvitt och 800 ISO!  Manuell fokusering! Jag låtsas att det är en analog kamera!  :) Och då ISO är fast, så måste jag kolla exponeringen i sökaren! Och får korrigera bländare och tid! Som förr! :) För för enkelt får det ändå inte vara även om man gör det lätt för sig med en digital filmrulle då och då!

Har funderat på varför Fuji i sitt långa upprepning av objektiv som kan användas på Fuji X-E1 säger att Summicron 2/35 V4 är olämplig! Nu fattar jag det, objektiver går inte riktigt in i Fujis egen adapter! Men med den pirat jag har, en KIWI-adapter, där går det utmärkt! Så nu har jag jag fått svaret på den viktiga frågan!

Intressant länk!

Jag kanske skall köra färg i dag! :)

Och en intressant länk till! Leicaobjektiv på Fuji!

En varning, det finns ett stort antal länkar till annat intressant på de här Fuji-sidorna! Så ni inte blir sittande! ;)

/Bengan

Postat 2022-12-29 08:23 | Läst 1305 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6051 // Uppgång och fall för Leica M9

Det finns ofta känsla och förnuft i de flesta saker vi gör eller tänker att göra! Förhoppningsvis! Bakgrund: Jag har till och från under åren tittat på en begagnad Leica M9! Men förnuftet har fått styra! Tyvärr! Här är en artikel om det hela, uppgång och fall för Leica M9!
Och åsikten stämmer mycket väl med vad jag tycker!

Annars lugnt i Gnesta, apoteket är stängt, bokhandeln öppnar senare, det är minus fyra grader och mycket grått gråväder!
Det e nästan som natt klockan 12 på dagen!

/Bengan

Postat 2022-12-28 13:56 | Läst 1351 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 6050 // Ketchupeffekten! Och litet analogt!

"Ketchupeffekt, uttrycket kommer av hur det kunde gå förr med ketchupflaskor av glas; när det väl kom någon ketchup ur flaskan kom det alldeles för mycket och för fort. Denna egenskap hos ketchup beror på att viskositeten är omvänt beroende av flödeshastigheten, så att skakningar av glasflaskan för att få ut någon ketchup minskade viskositeten och därför gjorde att ketchupen plötsligt började flöda ymnigt" (Wikipedia)

I mellandagarna kom det ingen riktig DN, och den första riktiga DN skulle ha kommit i går, men det gjorde den inte, men idag fick vi två riktiga DN! Ketchupeffekt liksom! :)
Annars rätt lugnt!

.

Kollade leget nyss vad gäller det lokalt analoga, lugnt även där!

.

Lugnt även här vad gäller vilande rullar! Det här tar jag vid lämpligt tillfälle! :)

I dag grönsaksbiffar! Min paradgren! Min fru e pensionär men inom vården finns det hur mycket extraarbete som helst, så jag fixar middagen i dag! Och en  promenad blir det såklart och litet hantlar! Och läsning! Läser boken Neadertalaren av Svante Pääbo! Alla har vi ett arv av Neandertal i oss! Ok, nästan alla!

Och i går såg vi dokumentären om Selma Lagerlöf på SvT, mycket sevärd! Selma ställde till med en hel del oreda i manssamhället!

Inte så mycket om praktiskt fotografi i dag!
Men det kommer! :)

/Bengan

Postat 2022-12-28 07:06 | Läst 1482 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6049 // Trosa med Sonnar 1:2/5 cm! Och en fundering om den digitala M Leicasökaren!

Det blev en promenad i går och en "objektivtest!" Och att kanske hitta ett fikaställe! Det blev Trosa! Blåsigt, aningen duggregn och inte speciellt många andra ute! Och vi bör röra på oss var dag, en har ryggont och den andre har knäont! Receptet är rörelse! Fast vissa dagar e det såklart segt pga. vädret!

.

Tog några bilder med det icke antireflexbehandlade objektivet från 1930-talet! Kamera Fuji X-E1! Det funkar bra! Men frontlinsen e såklart aningen litet, litet matt! Man har dammtorkat av frontlinsen under ett antal år!  Och det digitala bakstycket underlättar snabbframkallning!
Och vi hittade ett öppet fikställe! :)

.

Vad gäller annat, så är nog den nuvarande mätsökarkonstruktionen i M Leica inte den bästa för en digital M Leica! Så uppfattar jag det i alla fall! Med en kam på objektivet och en rulle i kameran med länkar och en del annat mekaniskt för att verka tillsammas med en optiskt avståndsmätare, det är nog inte den optimala lösningen! På den analoga M Leican va sensorn tjockare, filmen alltså, allt blir då mer förlåtande vad gäller små "skärpemissar" via mätsökaren! En lösning vore kanske att spegla in live view i M Leicans sökare! Får för mig att det kanske finns på M 240? Men är det i sökaren? :)

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Kommer att tänka på mätsökarkonstruktionen med objektivfattningen i Contax II/III och IIa/IIIa! Den konstruktionen är nog exaktare än Leicas mätsökare! Undrar om inte den skulle kunna gå att använda i en digital mätsökarkamera? :)

Postat 2022-12-27 10:42 | Läst 1411 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa