Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4307 / Fujifilm, Leica och Zeiss i samarbete! Å så Tårtan nu på onsdag 5 september!

.

Och det är inte alls så konstigt som det låter, det är ganska naturligt men tanke på de produkter som de här tre företagen tillverkar! Alla tre har produkter som passar mycket fint ihop! Och Voigtländer finns faktiskt också med på ett hörn, med en sökare! Nu vet jag inte när testen av det här samarbetet kommer att ske, men sannolikt när jag blandat ihop filmframkallaren! Och det här skall bli spännande! Å ni som undrar öven den långa och speciella startremsan på filmen, så är den nästan ett måste att klippa eller skära till startremsan så här för en gäng-Leica! ;)
.

Här e samarbetet från framsidan! :)

/Bengan

Ps. Optiken är en Zeiss Biometar 2,8/35 mm! Den e inte riktigt färdigkalibrerad för avståndsmätaren på Leica, men med hyperfokal fixar jag det lätt under tiden!

Postat 2018-08-31 18:20 | Läst 4449 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4306 / Kreativitet, i ett slutet rum? ;)

När nu den här moderna digitala fototekniken finns, och man inte behöver hålla på och tänka på det tekniska, då kan den fotografiska kreativiteten få släppas loss och utvecklas fritt! Och när nu nästan alla fått tillgång till den här fantastiska foto och bildtekniken, tänk vilka fotografer det kommer att dyka upp! Ungefär så har det hörts under de senaste digitala åren! Och allt såklart ivrigt påhejat av kameraindustrin! Vad annars! :)

Jag tycker att det blir väl litet som att släppa in någon i en verktygsbutik för snickare och sedan vänta på fantastiska skapelser som nu äntligen kan komma! Utbildning och kunnande, och kunskap om tidigare snickeriarbeten med träning och misslyckande, det behövs inte! Alla kan! Å resultatet skall komma fort, å det gör det i fotografin numera!

Och jag tror mycket kan bero på den tidsbrist eller otålighet som många har, eller tidsbrist man väljer att ha, och att det skall gå fort numera, och att man tror sig även här ha hittat en genväg! 10.000 timmar skalas ned till några få några timmar, och sedan e det klart! Jag har alla grejerna på min nya kamera och alla programmen i datorn! Kolla vilken fotografi! ;)

Och mycket sällan finns det någon bra bildtyckare i slutändan, eller i närheten under arbetet, som kan hjälpa bildskaparen framåt, utan bara mängder av vänner som Gillar! Även tidigare oupptäckta fotografer med jättestora kameraväskor har nu kommit fram med hjälp av sociala media och blivit bildrecensenter! "Vilka fina färger i bilden! Men du skulle tänkt litet mer på det gyllene snittet" För alla skall såklart få vara med att tycka! En demokratisk rättighet! ;)

Tycker det påminner om det som Maxwell beskrev, om man stänger in ett antal partiklar i ett rum, de här partiklarna har olika hastigheter, olika värme alltså, men i det slutna rummet, så får alla partiklar efter ett tag samma hastighet/temeratur, och det blir behagligt ljummet i rummer så det passar de flesta!

Men det finns alltid några som tycker det kan bli för kvavt i längden, å va skall man göra då! Jag tycker man skall gå i en riktig skola, typ fotoskola eller fotoklubb eller en bildutbildning! Där man träffar lärare och fotokompisar i verkligheten! Ögonkontakt e bra när man pratar!  Så tror jag i alla fall! Det blir sällan missförstånd!

Vad gäller annat,
så har det det kommit litet regn i natt i Gnesta!
Ha nu en bra dag!

/Bengan

Ps. Å kommande onsdag, Tårtan!

Postat 2018-08-31 09:18 | Läst 4191 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4305 / En ofarlig optik till Fuji X-E1! Och en Leica-Sonnar!

Jag har gått över till Biometar på Fuji X-E1:an! Biometaren e kortare byggd än Biogonen! Tack Harry Zöllner! Inga problem med sensorn längre!

.

Har också hittat en spännnande Jupiter-3 från 1951! Testbilderna e mycket lovande! Utseendet på optiken e också lovande!

.

Å det här va litet nesligt för Leica på 1930 0ch även på 1940-talet! Leica hade då svårt att göra bra och ljusstark optik, så de som hade råd, köpte hos Zeiss!

Slagpriset på de här grejerna (på LP Auktionen) va 26000:-  och de va för en tjugo år sedan, så nu är priset ganska mycket högre!

Allt för idag!
Å Tårtan nästa vecka på onsdag!

/Bengan

Postat 2018-08-30 20:14 | Läst 3847 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4304 / Ett varningens ord om ett objektiv, och Tårtan nästa onsdag!

Det finns vissa objektiv som ni bör vara litet försiktiga med om ni skall sätta den på Fuji X-E1! Tex den här, Zeiss Biogon 2,8/3,5 cm från 1936! Optiken har en stor bakkropp som bottnar i kamerahuset! Den stör inte fotograferingen, men den bottnar när ni kör på oändligt och nära oändligt! Men det blir bra bilder! :)

.Ni ser bakkroppen här va! (Och adaptern, hemgjord HPD)
På en roterande bakropp är det såklart sämre när den bottnar, som på den här Biogonen, men är det en Biogon i LTM-fattning där roterar inte bakkroppen, så e det bättre! Ni fattar va! :)

Och då jag fikar varje onsdag numera, växlar mellan Södertälje och Tårtan, så måste jag kolla i agendan var jag skall vara på onsdagarna! Nu kommande onsdag i det på Tårtan i Stockholm!

Väl mött på Tårtan, och va försiktig med Biogonen! :)

/Bengan

Postat 2018-08-30 14:02 | Läst 4310 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4303 / Varför fotografera med gamla objektiv?

När det finns nyare, modernare, skarpare och mycket mer lättanvända objektiv! Och ofta helt automatiska! Ok, det kanske finns litet nostalgi i det hela, och att få känna på det litet enkla, men ändå svåra, i vår så tillrättalagda värld!

Och att fota med äldre objektiv, å då kanske man också kan få ett litet annorlunda utseende på bilden? Nåja, en enklare väg för att göra det här litet äldre bildutseendet de e att göra det direkt i datorn om man nu vill det! ;)

Vad finns kvar då! De kanske ändå e en nyfikenhet på hur man klarade saker förr utan automatik, AF och andra bildhjälpmedel! Det blir även en liten utmaning! Å det kanske räcker!

/Bengan

Ps. Bengt-Åke fotar här med ett Jupiter-3 objektiv, och bilden är tagen med Sonnar 1,5/5 cm från 1932 på X-E1! Å det va mycket svårt att hitta skärpan på Bengt-Åke, när jag hade bländat ned objektivet manuellt i motljuset! :)

Postat 2018-08-30 08:01 | Läst 5096 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa