Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3647 / Leica Q2, den nya Leican! Och så Tårtan i morgon!
Börjar med att backa litet i historien! När det digitala kom, så startade de flesta kameratillverkare med nya konstruktioner! Men Leica satte in en sensor i en kamerakonstruktion från 1930-talet, men i en utvecklad modell från 1950-talet, M Leican!  Och det ställde till med en del svårigheter! M Leican va en icke SLR-kamera, med dess för och nackdelar, objektiven satt bla närmare filmen än på en SLR-kamera! Sensorn kom då litet för nära bakdelen på vissa objektiv, tex vidvinklar! Leica löste det här med en specialsensor! Men avståndsmätarkonstruktionen från 1930-talet, med länkar, speglar, prismor fanns ju kvar! En helt mekanisk konstruktion!

.

Och avståndsinställningen är beroende av en kam på objektivet som löper mot en rulle i kamerahuset! Ni ser mässingskammen längst bak på optiken som skall ligga mot rullen i kamerahuset! Det får inte vara smuts eller några märken på kammen, för då hoppar avståndsmätaren! ;) Nu är kammen på M Leicaobjektiven litet mer skyddade, bajonetten skyddar!

.

Å här e avståndsrullen i kamerahuset! Så länge det va rent, ganska nytt, och inga märken på kammen i objektivet, och inget glapp i länkarna och justerat, så fungerade det bra, i alla fall med kortare brännvidder!

Men det känns ändå konstigt att ha kvar en mekanisk avståndsmätarkonstruktion i en digitalkamera! Men så är det ju nu, och konstruktionen finns den i den digitala M Leican! I stort så e det ju bra gjort, även om man blandat gammalt och nytt! Dom e duktiga tekniker Leica!

Så nästa steg borde bli litet mer i tiden, tex en Leica Q2, med en digital sökare! 
En Leica Q2 med FF-sensor och utbytbara Leica-autofokusobjektiv, men på kameran skall man såklart även kunna använda alla äldre M Leicaobjektiv via en adapter! Och med en digital-sökare så försvinner även det här fokusshiftet på ljusstarka objektiv! Så det här borde nog vara en del av framtiden för Leica! :)

Leica M10 och liknande kommer sannolikt att finnas kvar, för det finns nog alltid en intressegrupp för den typen av Leica också!

Ha en bra dag!

/Bengan


Postat 2017-02-28 08:52 | Läst 5502 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3646 / Ingen ny M Leica Pg! Å så Tårtan nu på onsdag! :)

Utan jag får fortsätta med min surrogat-Leica! ;) Funkar bra, i alla fall när det e litet skumt! Visserligen e sökaren ljus och fin på mina analoga, men jag hittar skärpan snabbare med Fujin när det e inte så ljust! Man ställer ju in Focus Accentuering, och det funkar mycket bra! Jämförde med M2, M4 och M6 i går, jag ställer skärpan mycket exaktare och snabbare med Fujin! (Och sökaren på en digital M Leica e nog ganska lik den analoga sökaren) Se'n e sökaren på M Leican bättre i dagsljus!

.

Fast det vore litet kul om Leica gjorde en Fujiliknande kamera, typ X-E1, men med FF! Då kanske!  :)

Och så Tårtan på onsdag!

Och nu skall "sjuklingarna" snart halta ut! Både Roffe och jag haltar litet! Roffe har nog en sträckning och jag har en tå som e litet öm!

/Bengan

Postat 2017-02-27 11:08 | Läst 5016 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3646 / Tack vara en Julkalender så blir Gnesta-Planket litet lättare!

"Men för h-e, ta hjälp av nå'ra flera då om det e så himla jobbigt det där planket!"  ;)  Ok då, då pratar vi inte nå't mer om det här! Har förresten redan fått hjälp, sitter och tittar i en Julkalender! Så de så! :)

För övrigt e jag litet justerad! Man kanske kan få litet förståelse för det i alla fall! ;)  De e en telemarksstortå har gjort sig påmind, trånga skor, så jag va nere på Vårdis och bad Distiktssöterskan kolla och hon sa, sitt stilla jag hämtar Doktorn! Så nu käkar jag pennicilin och nå't mera smågodis men har fortfarande litet svårt att gå! Högerjympaskon e aningen för trång framtill, så känns det när jag går! Roffe har redan berättat om hur jag skall lösa problemet, "gå barfota som jag gör", sa han! Tack för tipset i vinterkylan tänkte jag säga, men jag tackade honom bara! Men det blir litet bökigt när jag skall gå ut med Roffe, helt klart!

Slut här!
För nu mera Julkalender! :)

/Bengan

Postat 2017-02-26 17:05 | Läst 4725 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 3645 / Den mätta dagen är ofta aldrig störst, i alla fall inte så länge! ;)


Det är väl så man kan förklara en del fotografer! Att ständigt vara på väg liksom, även utan mål och ibland, kan själva resan vara målet! "On the Road" liksom!

Läste i DN i morse om ordet amatör, som kanske har en litet gesällbetonad betydelse för många! Men som amatör är du ju fri! Det e säkert kul, intressant och spännande att arbeta som fotograf, självklart! Man får lön, och kanske resor, får uppskattning, men du skall "tillverka" beställda varor! Som amatör "tillverkar" du fritt vilka bilder du själv vill!
 Ordet amatör kommer från franskan, men ursprunget e från Latin, amator! Så en amatör e väl den som älskar det den gör också!  :)

/Bengan

Postat 2017-02-26 09:22 | Läst 5434 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 3644 / Blykepsen e avtagen! :)

Ljuset e tillbaka, så nu kan man läsa tidningen ordentligt! :)

/Bengan

Postat 2017-02-25 09:16 | Läst 4634 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa