Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5691 // Vårskidåkningskänslan börjar vakna! :)

Hela nedresan från toppen syns inte, det här e bara den sista biten ned mot fjällstationen! (Den gamla fjällstationen) Fina spår va?  :)

Man kan väl kortfattat även säga, visst va det kul att åka skidor i backar med lift, men efter några års skidåkning så började jag tröttna på allt "skrammel" i backarna! (Musik, kioskköer, liftköer osv, osv) Så vi hittade en lugnare sätt att åka skidor på och på lugnare platser och då under en udda årstid! Våren! Skidområden på några kvadratmil fanns det fram och över midsommar och det va mycket lugnt och tyst! Förutom ljudet från någon rovfågel då och då! ;)

Nu har det kommit ljud även här, tror det kallas för "äventyrsturismen", man åker snöskooter och helikopter upp till topparna! Vilka äventyr! ;)

Så den här bilden e från förr! Vi bodde i Åretrakten och va det en fin dag, så kunde vi åka till Storulvån! (Men här va jag nog ensam) Man gick upp till toppen med stighudar på skidorna! Och det gällde att skydda sig för solen! Ni ser hur det ser ut i bilden! Men det enda riktigt stora problemet när man åkte ensam är nog fotograferingen! ;) För det va viktigt även på den tiden att visa vad man gjort! Så här fick jag fota mina snygga svängar efter att jag stannat! :) Nu va det inte helt optimalt att åka med en rygga som här, det blev litet medvridning i bland, men det va bra att ha med litet överdragskläder och matsäck!

Och då tog det såklart litet längre tid att få fram bilderna förr, för det här e diabilder!

Å va det bättre förr då, kanske någon frågar? :)
Det vill jag inte svara på, men jag kan väl säga så här, det va i alla fall väldigt skönt annorlunda! :)

/Bengan

Postat 2022-02-28 10:06 | Läst 1552 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5690 // Test av Turbon igen!

Varje torsdag så är det fotofika på Viksängen i Södertälje! Oj då kanske någon tycker, varje torsdag! Men man behöver inte komma varje torsdag! Men om man har vägarna förbi, så e det bra att veta att det är fotofika varje torsdag runt 14.00! :)

Idag va det planering inför bildutställningen i ABF-huset i Södertälje nu i helgen!

Och jag passade på att testa min Nikon 2/35:a via Turboadaptern på min Fuji X-E1 igen! Tack Ronny! Kortfattat, visst blir det litet stort på Fuji X-E1, men intressant och kul! Och det fungerar! Här kommer bilder! Men Obs, det är ett reportage där folk rör sig hela tiden och skärpeinställningen e manuell! Så det blir ingen skärpetest utan mera en handhavartest! Men det intressanta är att Nikon 2/35 mm fungerar som om det satt på en kamera med fullformatssensor!

Och alla bilder e tagna på full öppning såklart, allt annat e fegt! :)

.

Så en sammanfattning! Det poisitiva med Turboadaptern är att Nikon objektivet blir som om det satt på en analog fullformat, 24 x 36 mm, trots Fujis mindre sensor! Nu är Nikonobjektivet litet stort redan från början när det sitter på en analog kamara typ Nikon F, och objektivet  blir inte mindre med en adapter på! Men det funkar åndå! Och vad gäller skärpan så räcker den mycket väl för mig! Och det här är en kul grej, helt klart, och att fota skall ju vara kul! :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2022-02-24 18:38 | Läst 1543 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5689 // Om onöjdheten alltså! ;)

Mackorna är uppätna, kaffet nästan slut och DN utläst, så vad göra? Skriva en blogg kanske! :) Tänkte först berätta om ett skidäventyr i Dolomiterna (jag har hittat flera skiddiabilder, men onöjdheten e nog ett bättre ämne för den verkar vara väl utspridd)

Alltså, jag sitter och funderar på om jag behöver en Turboadapter till min X-E1 för att kunna använda en äldre Nikonglugg på kameran! Och varför de då? Jo, för då får jag rätt bildutsnitt på objektivet, eller linsen som en del säger! Då blir en 35:a även en 35:a på Fuji! Och det kanske blir en liten gammeldags look på bilderna också! :)

Och då kan vän av ordning fråga, varför använda en gammal 1950-tals lins på en modern digitalkamera? För att det går säger säkert någon! :) Fast innerst inne e det en bra fråga! För det finns ett antal mycket bra originalobjektiv, speciellt uträknade för kameran, med AF och allt därtill, så frågan kvarstår, varför använda gamla SC-objektiv på en Fuji X-E1!

Och andra objektivtillverkare nytillverkar även gamla objektiv! Visst låter fotovärlden aningen litet bakvänd va?

Vad gäller bakvänt, det e väl samma sak som att efterlikna analoga korn i en digitalkamera! Och fotografera i svartvitt! Hallå, färgfilmen e ju uppfunnen och världen e i färg! (I alla fall för de flesta) Och en annan sak, varför gör Fuji en kamera, X100, som liknar en gammal M Leica? Och varför gör Leica inte ett modernare utseeende på sin digitala M Leica, utan den ser fortfarande ut som en gammal analog M Leica från 1950-talet! :)

.


Under tiden jag valvåndas, så får jag hålla till godo med en gammal Leicaglugg på min X-E1! (Oss emellan, X-E1 e den bästa Fujin, i de efterkommande modellerna stoppade man bara in litet extra lullull så Fuji kunde kalla den för en ny modell och locka nya köpare! Det e så det går till)

Och vad gäller att ha Summicron 35:an version VI på Fujin, så rekommender Fuji inte att den används på X-E1! Det finns en lång lista där Fuji beskriver vilka linser som funkar bra, men inte min Summicron! Men jag har inte märkt av några problem! Och jag har även en Tri-X simulering i kameran!  :)

Alltså, vad bloggen handlar om e varför jag inte e nöjd med det jag har! Så nu sitter jag här och hoppas att någon säger,
"det här med Turboadapter e inget att ha!" För då kanske jag kan köpa den adaptern billigare! :)
Kanske bäst att förtydliga det! ;)

Ok, det va dagens blogg! Å i dag fotofika på Viksängen!
Vi deltagare behöver nog snacka ihop oss litet inför utställningen i Södertälje på lördag/söndag!

/Bengan

Postat 2022-02-24 08:16 | Läst 1587 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5688 // Figure Eight i Storulvån!

Bilderna är tagna med M Leica, Summocron 35 och Kodachrome!

Ni har säkert också drabbats av det här! Tex när ni skall rensa på en vind eller städa garaget eller något liknande! Alltså, jag håller på att rensa i mina dialådor och hittar intressanta saker, i det här fallet bilder, som gör att städaktiviteten helt stannar upp! Och då måste jag leta efter fler bilder på samma tema och även skanna några av dom! Och då kommer det en röst från en annan del av huset, "vad tyst det blev, vad gör du?"  :)

Och för ett antal år sedan så tävlade man i Storulvån i Figure Eight! Det har ni säkert hört talas om! ;) Om inte så kan jag kortfattat berätta, alltså när det kommit perfekt snö för Figure Eight i Storulvån så gick larmet! "Tävling i Figure Eight i morgon!" För den här snön, i det utsatta läget, låg inte länge i den konsistensen som behövdes! Och då anmälde sig några tvåmannalag till tävlingen! Och det gällde för två åkare att åka samtidigt med en liten lucka så man inte kolliderade, och gör snygga åttor, som gick i varandra, hela vägen ner! Sedan stod domare och bedömde de snyggaste åttorna! Domare va de andra åkarna! Ni kan förstå hur rättvisa de bedömningarna blev! ;)

Jag hann aldrig till tävlingen i tid, tävlingen va mest för Årebor, för dom hade bara någon timmes bilåkning till Storulvån! Men jag tror att dom även va rädda för konkurens, därför så kort varsel! ;) Jag va antingen nere i Stockholm eller så va det något annat! Men tränat för tävlingen har jag gjort många, många gånger! På plats! Utom tävlan! För Storulvån är, eller var, ett bra ställe under våren!  :)

Nu är bilden här ovan från ett annat och senare tillfälle! Det är taget på baksidan av Getryggen! Vi hade gått upp mot Nordertväråklumpen för att åka litet brant! Och det gick väl hyffsat bra, litet hårt bara! Så det blev mest hoppsvängar! Här e vi på väg tillbaka ned mot vägen där bilen står! Hyffsat före, litet vindpackat som gör att åkning blir aningen hackig! Men bra åkt på fjällskidor i alla fall! :)

.

Den här bilden har jag visat förr! Smöråkning da'n före midsommaraftonen uppe på Hardangervidda! Hur lättåkt som helst! Varmt i luften, c:a 15 grader! Och vi hade ett "basläger" en bit ifrån, ett uppsatt yttertält, klassiskt ryggåstält från Caravan, (Hilleberg) Tältet stod på en solvarm torrfläck med Trangia, kaffe, mackor och Raketost! Och liggunderlag såklart! Och här är det ljust nästan dygnet runt! Vad mer kan man begära av skidåkarlivet! :)

Nog om detta, min diastädning i dialagret fortsätter även i dag! Eller rättare sagt, sannolikt många dagar framöver! Men jag slänger bilder också! Det e bilder med blommor och blad och liknande, för blommor och blad och liknande kommer igen varje år! ;) Bilder på människor dom spar jag!

/Bengan

Ps. Fler bilder kommer! Sannolikt fler telisbilder också! :)

Postat 2022-02-23 08:22 | Läst 1707 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5687 // Vad e det för fel på svenska fotografer! ;)

Nu kanske inte alla upplever det här, eller tycker så, och då e det bra, men jag tycker i alla fall att Jante styr mycket i vår tillvaro! ;) Det e det sociala arvet som e väl blandat med Jantelagen!

Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka ut och tro att man är bättre än andra på något sätt. Jantelagen kopplas till kulturen på många platser i Skandinavien.
(Wikipedia)

Å det här lär vi oss tidigt och det fortsätter sedan i skolan och ut i arbetslivet så klart! Och i förlängningen så marknadsför man sig själv efter Jante, väldigt lågmält! Typisk  svenskt, och bra tycker många! :) Annars e man en himla fräck en! Men det säger man inte direkt IRL såklart! (Kanske på nätet, för där e det lättare)  ;)

Och som fotograf så skall man såklart också presentera sig lågmält!  "Jag e bara en liten Hobbyfotograf, som inte tar några märkvärdiga bilder! Jag fotar bara litet på sidan om för att det e kul, ursäkta mej! ” Och det här säger man också för säkerhets skull för att inte uppfattas som litet märkvärdig i den grupp man tillhör!

Men va f-n blir det här i förlängningen? Dubbel mellanmjölk!! ;)

Jag tycker i alla fall att det här e nå't att fundera på!
För den som så vill! :)

/Bengan

Postat 2022-02-22 11:58 | Läst 2127 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa