Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1335 / Varför fota med en Olympus OM-1 när man har en M Leica?

 

 

 

 

 


Intressant fråga, men svaret är nog inte så konstigt när man tänker efter.
Vid första anblicken kan väl steget från en mätsökarkamera till en SLR verka ganska stort, för det är ju två helt olika kameratyper!

På mätsökarkameran så ser man motivet genom en separat sökare, mäter avståndet genom den sökaren också, och ofta är en mätsökarkamera kompakt och ganska tyst då det inte finns någon spegel som fladdrar i kameran.
En liten behändig kamera liksom. För gatufoto tex!

Men den har sina begränsningar vid tex närbildfoto och vid längre brännvidder. Ofta är det snapshot-fotografer och liknande som använder en mätsökarkamera, och då ofta med ett normalobjektiv eller en vidvinkel.

 

 

 

På den andra kameratypen, SLR-kameran, så är ju sökaren genom objektivet med hjälp av en prisma/spegel, och det låter ju bra, men sökaren känns ofta litet trång och blir ibland litet mörk på en SLR, och de här SLR-kamerorna är ofta litet större, objektiven blir större, då man ofta måste ha en retrofokuslösning på objektivkonstruktionen, och så slamrade kamerorna ganska mycket vid avtryck, just pga spegeln i kameran.

 

 

 

 


Det här ville Olympus ändra på, så man gjorde en SLR-kamera på 1970-talet, Olympus OM-1, som var lika kompakt som en mätsökarkamera, och nästan lika tyst, och med en mycket bra SLR-sökare, och hade kvar de fördelar som en SLR-kamera har, tex vid närbildfoto och vid långa brännvidder.  Det här är litet kortfattat vad Olympus OM-1 handlar om.

Alltså, en liten kompakt SLR i storlek som en M Leica, med bra och kompakta objektiv, och kameran är nästan lika tyst som en M Leica! :)

Bra gjort, Yoshihisa Maitani

 

Då förstår ni att steget inte är speciellt långt mellan M Leica
och en Olympus OM-1!
 

 


Och en Olympus OM-1 med normaloptik/vidvinkel tycker jag är lika lätt att ha med sig som en M Leica. Och oss emellan, så tror jag inte jag kommer att upptäcka några större skärpeskillnader mellan objektiven heller! :)

Så det här är svaret på frågan som ställs i rubriken! :)


 

 

Södertälje Hamn

Här fotade jag med en Olympus OM-1, det va människor båda bakom och framför mig, jag tog en tre, fyra bilder, visst hördes det litet mer än med en M Leica, men ingen verkade höra det, eller brydde sig!  (28 mm, Tri-X) 

Mer läsning om Olympus OM-1 

Så nu kör jag Olympus OM-1 ett tag framöver!

/Bengan

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2011-11-30 09:52 | Läst 9839 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1334 / Forskning & Framsteg kom idag! And The Olympus Projekt Continue!

 

 

 

 


I dag e det en liten vilodag liksom, och då F & F kom i brevlådan så passade det utmärkt med litet intressant läsning. För igår va det minsann ingen vilodag, för i går va jag hos kirurgen för att plocka bort en liten hudbit från örat.

När man e ung, så leker livet, inget va farligt, utan jag solade på friskt under mina år som skidåkare! De e snyggt med litet solbränna liksom! :)

Men huden har ett skademinne, för om man solar för mycket så blir det en hudskada, fast det kanske inte syns just då, men huden minns, och kommer igen!  ;)

Så efter trettio till fyrtio år, kanske med hjälp av litet extra sol på golfbanan också, så fick jag en liten hudförändring i örat. Storlek som den lilla tändsatsen på en tändsticka, men den syntes knappt, men den började kliade en liten, liten aning...

Så igår va det andra besöket hos kirurgen, den här gången ingen kniv ;) eller vad det heter, utan ett vasst litet rör, som han tryckte in i huden och tog bort en liten hudbit! Tar en plugg tror jag man säger...?
Nu blev det bara ett stygn i örat, förra gången jag va hos honom så va det tre stygn!

Så idag behövde jag vila litet!  ;) Så det har blivit en del läsning.

Vad gäller F & F så finns det mycket att läsa, bla om att man "måste kunna flyga med rumpan!"  Ibland när flyginstrumenten får fnatt, gäller även på stora trafikflygplan, för digital teknik har en tendens att fungera felfritt tills den inte fungerar alls, då är det bra om piloten kan flyga på känsla och gammal flygkunskap om den möjligheten finns.  Som i Gottröra tex, men tyvärr inte på Air France Flight 447 från Rio till Paris 2009...

Och en annan artikel i F & F,
"Universum växer allt snabbare". (Men det va väl ingen nyhet....)

 

 


And The Olympus Projekt Continue!

 

Ni ser va liten och kompakt en OM-1 är!

 

 

Kompaktheten på kameran uppfattar man även bakifrån.
Och om batteriet tar slut i exponeringmätaren, "så flyger man med rumpan! ;)  :)  Eller kalla det Sunny 16! :) ;)

/Bengan

 

Ps. För övrigt anser jag, inte att Karthago bör förstöras nå't mer,
utan att priserna på tåg och kollektivtrafiken bör vara mycket, mycket lägre!!
För miljön och planetens skull!!

Nu kostar tex en tågresa på 35 minuter mellan Gnesta till Sthlm C  95:--
T/R 190:-
Gissa vad man väljer då i stället!? 

Å med litet hjälp från samhället, tex med billigare kollektivtrafik,
så skulle jag nog lätt kunna krypa ner under 4 ton!
http://www.klimatkontot.se/

 

 

Postat 2011-11-29 18:13 | Läst 9992 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1333 / Tankar i timmerkojan på söndagskvällen. Ok, träkåk kanske det heter.

 

 

 

Fårö 2

 

Tänker på veckan som varit, och det som händer och det som kommer att hända. Och hur det har varit förr!   De va inte så lätt förr! Jag kommer ihåg att man måste gå eller cykla till skolan förr, för vadå skolbuss!  Och ändra TV-program mellan program 1 och 2,  förr så måste man gå ända fram till Tv:en för att ändra kanal.

 

 

Lördagskväll 1964

 

De va nog mycket mera att gå förr för min del i alla fall. När jag bodde i Kärrtorp så gick vi in till Södermalm vissa kvällar och kollade leget och gick hem sedan. Det här sitter i, har svårt att få bort sådana ovanor liksom, att gå mycket menar jag.

Å så va det mycket annat man måste gå till. Kommer ihåg när sonen va väldigt liten, vi bodde i Fagersjö men hade dagis i Hökarängen, så vi gick med barnvagnen mellan Fagersjö och Hökis.  Litet segt va det väl på vintern, oplogat å sån't, men vi fick en dryga timmes promenad per dag i alla fall.
Se'n blev det mycket bättre att köra barnvagn när man byggde en gångbana längs den här vägen! :)

 

 

Hundsuck..!

Obs! Det här är inte Roffe!


Tänkte på det här i kväll när jag va ute med Roffe. Vi har en idrottshall nära där vi bor, och det finns en parkeringsplats utanför hallen. Å se'n e det trettio meter att gå till ingången. Men man kan även köra runt på baksidan av hallen upp på skolgården och ställa bilen alldeles vid ingången till hallen, då blir det bara fem max tio meter att gå in till träningshallen.

Men det mesta är ju relativt, eller vad han nu sa Einstein, tio meter kan vara långt att gå med en annan referenspunkt.

Å vad gäller referenspunkt, så va det ett reportage i DN i dag om en kvinna som varit utan internet en vecka....
Det måste varit hårt.!  Ursäkta mej!  ;)
Avdelning referensramar alltså! ;)

Annars så oroas jag vad gäller klimatet, ursäkta igen! Tror inte det spelar så stor roll att jag promenera mycket, åker kollektivt så fort det funkar, eldar med pellet, inte käkar kött, ibland så känns det här litet udda och ensamt liksom....  ;)

 

 

 

Tina Turner

 

Kan inte låta bli att tänka på Titanic, de va en stor båt det! Å inte saktade man farten för några små isberg inte. Å se'n när det small, så va ju båten ändå osänkbar, så det va lugnt! Och livbåtarna skulle ju räcka till alla!

Jag tror att det va den bästa lösningen ändå va att krocka med ett isberg. För då vet man ju! Och slipper man fundera på om det fanns isberg, eller om det bara e ljug om isbergen, och/eller om livbåtarna räcker. Spekulationstiden och diskussionstiden är över då liksom!  Då e allt klappat å klart! Vi har fått svaret!  :)

 

 

 

Roulette

 

Så det är nog bara att göra nå't liknande vad gäller klimatet!  Köra på liksom!  Nytillverkade miljöbilar varje år, göra långa flygresor, köpa många nya julklappar, försöka leva som vanligt, å inte förstöra julfriden med sån't här snack, utan de e bara å fortsätta att handla kött från Argentina, å jättereker från nå't asiatiskt mangroveträsk och käka hockeyfisk och....

Hoppsan.... nu blev det kanske litet för personligt liksom, ursäkta!
Jag skall nog sköta mitt, å inte bry mig om hur andra lever på den här planeten..!?  ;)


Men ändå, som sagt, är nog förslaget ganska bra att köra vidare som vanligt, och under tiden som tidsfördriv har vi några miljökonferenser, presenterar några kommande fantastiska tekniska lösningar, som tex att spruta ut de farliga gaserna i rymden via en vulkan!  Vilket bra förslag va?  ;)

Och under väntetiden, kan vi spekulera litet om isberg egentligen va så farliga för sjöfarten som nå'n har påstått nå'n gång, eller om isberg verkligen finns, det kanske e en stor klimatbluff!?...  ;)

 För övrigt, inne i timmerkojan (trähuset) så läser jag på om Olympus OM, historia osv.

Och skall framkalla två rullar film i kväll, eller i morgon, eller i övermorgon som jag tagit med 35:an på OM-1an.


Ha en fin söndagskväll!
/Bengan

 

 


 

Postat 2011-11-27 19:26 | Läst 9498 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1332 / Boktips! Inbundna egna bloggar som julklapp!

 

 

 

Gatufotoutrustning..

 


Ibland när jag har skrivit en blogg, så tycker jag det blev väääldigt bra liksom! ;)  Och se'n kanske nå'n annan läser det här braiga också och tycker detsamma!  Och kanske vill ha en utskrift för framtiden...
Kungliga Biblioteket eller vad det nu kan vara...?

Men då kommer litet problem, för mig i alla fall!
Det blir inte så snyggt utskrivet! Bladen med text är ofta i otakt liksom
och en del annat skräp kommer med och sidbyten till nytt blad blir på fel ställe osv, osv!


Så ett önskemål till utvecklingsavdelningen på Fotosidan!  :)

Bygg in en utskriftsfunktion, så när man skriver ut en blogg eller flera,
så kommer bara bloggtexten och bilderna med snyggt utskrivet, så man bara kan sätta in det hela i en pärm!  :)

Eller man kanske även kan printa ut sina bloggar direkt för en boktillverkning!  :)  Vilken affärsidé va!?

Vilka julklappar man kan fixa till hela släkten! Text och bilder som dom aldrig tröttnar på! :) Och så blir man ihågkommen när kanske inte Fotosidan finns längre!  ;) :)  Nå'n hittar bloggarna i ett loppisstånd på Hötorget år 2042! 

Ok, inget är omöjligt ;)
så visst vore det intressant att ha en så'n bloggfunktion på Fotosidan? :)

Vilken kundtillströmning det borde bli!   Jag kommer i alla fall!  ;)


/Bengan

 

Ps. Hittade en gammal blogg, Inlagt 2007-03-17 10:58 | Läst 10456 ggr.
Tänk om man hade haft den i bokform och kunnat sälja den i stället! ;) :)

 

 

Eriksdalshallen

Postat 2011-11-25 18:40 | Läst 9189 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1331 / I morgon lördag, Reclaim Photography på Plattan!

 

 

I morgon lördag, på Plattan, Sveriges Nav! Här finns allt, och i morgon även fria bilder!  Kommersiellt marknadsobundna illustrationer liksom! ;)


http://reclaimphotography.blogspot.com/

 

Och så får ni träffa bildvänner i verkligheten, både kända och okända!
Det här skall bli kul!  Så har ni vägarna förbi Plattan i morgon, det är där det händer!  ;)

 

 

 

 

concrete

 

 

 


För övrigt så tyckte min fru att min förra blogg va bra! De e ett betyg som heter duga det! ;)
Jag har ju en del existensiella funderingar i bland, och i går kväll så skrev jag om en så'n i en blogg! Nu beror nog det mesta på hur man upplever sin existens, och vad som är väsentligt i livet! ;)

Ni som inte läst den, här är den igen
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1328-tycker-det-ar-litet.htm


Men det är bäst jag förtydligar det hela, jag kommer att vara kvar på Fotosidan, bla för bloggandet, men kommer att begränsa min närvaro en aning framöver.

 

/Bengan

 

 


Ps. And The Olympus project continue!

 

 

 

Postat 2011-11-25 08:10 | Läst 9246 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa