Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2071 / Lugnet är åter vad gäller Sonnar 1,5:an på Leica IIIf!

 

Tidigare va jag litet undrande över ett resultat jag fått vid en tidigare provfotografering efter att ha justerat avståndsmätaren på Leican! Men efter några nya provfotograferingar, två rullar Tri-X gick det åt, så kunde jag konstatera att Sonnar 1,5:an från 1946 (eller 1948) går mycket väl att använda på Leica IIIf! Nu passade jag även på att testa några andra objektiv, Summarit, Jupiter-3 och Jupiter-9, för att se så det inte bara va Sonnar 1,5:an som låg rätt vad gäller avståndet.

Men avståndsmätningen med IIIf är faktiskt litet knepig på nära håll och med en Sonnar och dess höga ljusstyrka, då mätbasen på den här lilla Leican är ganska kort! Men nu vet jag att med nogrann mätning så kan det funka mycket bra! Så nu är det bara att fota! Å litet svårt skall det nog vara att fota, då skärper man sig!

När det går för lätt att fota, ni vet! ;) När man bara kan ösa på med bilder, för det går att göra så, då blir det sällan bra! Och dom stackarna som se'n skall titta på alla de där bilderna, dom sitter bara och suckar och undrar, e det inte slut på alla dåliga bilder snart?   ;) :)

/Bengan

 

 

Postat 2013-10-31 19:09 | Läst 6817 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2070 / Sonnar 1,5:an på en gängleica! Och kul det här med NSA och signalspaning!

 

A window on the world....

För ett tag sedan så fick ju Carl Bildt frågan om den signalspaning som USA via NSA bedriver!  Och då sa Calle  nå't likande som, "Så gör ju alla länder!" Hoppsan tänkte jag, nu e det nog nå't lurt som ligger bakom. Mycket riktigt, några dagar senare så va FRA med på tråden!

Å se'n blev det inte så väldigt mycket mera, för det va ju bara vi vanliga som man ev hade spaning på, för säkerhets skull, för att avslöja terrorister! Och så fick vi höra att Google hjälpte till att övervaka oss också, "vi som inte har nå't att dölja!"  ;) Och även Facebook och MS mfl hjälpte till med att avlyssna.

Fönsterputs

Men då kom FSA på en bra idé, när det blev för mycket tjafs om det här i media, man larmade såklart!" :)  "Nu e det terroristhot Pg!" Dom hade hört att grupper i Jemen hade massförstörelsevapen då dom avlyssnade deras mobiltelefoner! Och alla journalister sprang åt samma håll! Ingen hade nå'n fundering på om det här kanske bara va ett sätt att dra uppmärksamheten från huvudfrågan, utan alla journalister stod och undrade var skulle terroristerna slå till härnäst! Men som tur va, eller tack vare, att FSA larmade, så va vi beredda! Så det hände inget! :)

#2746682

Se'n va det ganska lugnt ett tag, tills uppgifter kom att vissa stadsöverhuvuden också va avlyssnade av FSA! Då blev det ett dj-a liv i luckan! Nu får det f-n vara nog! Vi va ju vänner i avlyssningen!

Visst e det kul! :) Fast chefen för NSA tycker att man överdriver hela den här avlyssningsfrågan såklart! Å nu har kompisarna Google och Yahoo blivit internt avlyssnade också! Tänk att man inte kan lita på nå'n enda numera! ;)

 


För övrigt så får jag inte avståndet att stämma riktigt när jag använder ett Sonnar 1,5/5 cm på en gängleica! På Leica M4/M6 så funkar det perfekt, men på en gängleica så ligger skärpan nå'n centimeter längre bort än där jag ställt den! Nu gäller det här på avståndet 1 meter! Skall klura litet närmare på det här och även prova med några Leitz-objektiv på gängleican!

Annars rätt lugnt här i Gnesta, för Roffe sover fortfarande! :)

/Bengan


Ps. Brukar tänka på kommentaren man kan får höra att man kanske e övervakad, "Jag har i alla fall inget att dölja!" De kanske e så man säger när man blir litet överraskad av frågan? Man har inte tänkt på att man kunde bli så här övervakad? De kanske e som när man fått ett oväntat bostadsinbrott, "Jag hade i alla fall inget av värde hemma!" Så det gjorde inget!"

 

 

 

Postat 2013-10-31 09:00 | Läst 8694 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 2069 / 45 minuter, med framkallning, fix och skölj! Se'n c:a två timmar på tvättlinan innan skanner!


Det går faktiskt ganska fort att få en film användbar till skannern! Knappt tre timmar med omodern utrustning! Nu menar jag, omodern framkallningsutrustning!

 

Jag hade diskat upp efter middagen, så diskbänken va hyffsat ren från ovidkommande saker, se'n tog det 45 minuter, från mörkrumssäck tills filmen hängde på tvättlinan i källaren! Å där blir det nog två timmar för att torka! På bilden ovan är framkallningen nyss klar! :)

 

Dosa med inredning på tork här till vänster om sockerkakan!

Jag hade tagit några testbilder efter att ha justerat avståndsmätaren på en Leica IIIf!
Tyckte inte skärpan låg riktigt rätt tidigare via ett Sonnar 1,5/5 cm-objektiv!

 

Gårdagens framkallning!

Skall använda Leica IIIf och Sonnaren ett tag framöver även om kombinationen inte är optimal!
Ni vet, den korta mätbasen på gängleican!

 

 

På tvättlinan i källaren!

Ha en fortsatt fin kväll!
/Bengan


Ps. Tänk vad mycket man hinner med när Tv inte fungerar så bra! Vi försöker titta via datorn,
men vi har nog för låg hastighet från vår internetleverantör! Bilden stannar ofta! Men det gör inget! :)

 

Postat 2013-10-30 20:31 | Läst 7933 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2068 / Dags att gå under jorden igen!


Man skall ha nå't att sysselsätta sig med, för då hittar man inte på nå't bus! Och det e bra för det mentala också, så man inte bara sitter och funderar på sig själv hela dagarna! Så att ha ett fotoprojekt Pg, det ingår också i det stora hela! Å med det stora hela, så menar jag vardagslivet! :)

 

 

Vissa fotoprojekt passar bäst året om!

 

 

Andra fotoprojekt passar bättre på vintern!

/Bengan

 

Postat 2013-10-30 08:25 | Läst 6928 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2067 / Bilder från olika idrotter under året! Weltklasse!


Sitter och bläddrar i några minneskort och hittar några idrottshändelser som jag fotat under året! Nostalgia liksom, att titta på gamla bilder! Å andra sidan e alla våra bilder gamla redan efter en nanosekund, tänk på det! :)

Ok, jag skall komma till sak! Ursäkta!

 

Alltså, här e i våras när vi va i Åre för den vårliga och återkommande skidåkningen i Storulvån!  Kan väl berätta att jag varit här sedan 1980-talet. Vad gäller utrustning, så är det här en litet modernare utrustning än vad jag har, plastskor och uppklossad bindning och carvingtelemarksskidor! Å så har han stighudar på skidorna annars skulle han inte kunnat stå så här i uppförsbacken!

Jag själv har en litet äldre utrustning, Asolo Extreme (läderskor) och jag står lägre på skidan och inget carving och så'nt larv! ;)  Och vi går uppför backen, det tar ett antal timmar, tar se'n en fika på toppen, och se'n åker vi ned! Och då har hela dagen gått! :)

 

Å så, Tora Berger, uppför!! Då blev jag imponerad! Jag har sett längdtävlingar tidigare och även i Skate, men inte uppför en slalombacke!! De e bra å se sån't här live, å inte bara på Tv! Man fattar bättre genom att se saker i verkligheten!


En annan tävling, den va litet mer privat, den va när vi va i Grövelsjön nyss, men vi vuxna avstyrde den av förklarliga skäl! Hunden vi har, Roffe, får för sig saker ibland, trots att han e dryga sex år, och borde ju vara vuxen efter hundmått mätt!

 

Vi gick på slätten framför berget Städjan i dalarna, då Roffe plötsligt säger, "Hallå, nå'n tar tid på mig när jag kutar fram och rundar Städjan och är tillbaka!"

Roffe hann kuta iväg en bra bit innan jag stoppade honom med en busvissling och kallade honom tillbaka honom för en liten fråga, hur hade han tänkt sig fortsättningen? Roffe svarade, "När jag e tillbaka så e det ni som skall kuta samma sträcka, och sedan ser vi på tiden vem som vann!"  Då tog jag en liten diskussion med Roffe, onödigt att berätta i detalj, men "vi" kom överens om att skippa den här tävlingen!

Som sagt, idrottsbilder tagna under året! I alla fall e en bild i Weltklasse!

/Bengan

 

Postat 2013-10-29 12:27 | Läst 6859 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa