Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1406 / Varför kan man inte kalla en digitalkamera typ Canon G10 eller Fuju X-Pro1 för mätsökarkamera?

 

 

 

 

 

 

 

På min Canon G10 kan jag ställa in skärpan på ett näraliggande föremål genom att trycka ned avtrycket en aning, och sedan komponera om bilden litet, men ändå hålla kvar skärpan på ett föremål som på den färdiga bilden kommer i bildkanten!
Man ställer in skärpan i sökaren! En mätsökarkamera alltså!?


Jag kan väl berätta vidare varför jag funderar på en Fuji X-Pro1. Jag köpte min andra digitalkamera 2008, tror jag, och det va en Canon G10. En av anledningarna va att det fans en optisk sökare på kameran, även om det inte va så modernt just då.

Men jag tyckte det va praktiskt att både kunna titta på en skärm baktill på kameran OCH se i en optisk sökare. Då det är trångt, eller då man vill hålla kameran stilla, eller då det är ljust, då är det praktiskt med en optiskt sökare. Och man kan hålla kameran ganska stilla då man håller den mot huvudet, så funkade det i alla fall på mina M Leicor.
Men som sagt de va omodernt att ha en sökare på kompaktdigitaler då!
Nu har vinden vänt en aning! ;)

Och så till nutiden! En X-Pro1 har ju förutom en bra optisk sökare, även möjlighet att spegla in den elektroniska bilden i den optiska sökaren, så det blir som en spegelreflex liksom, och så har man dessutom displayen därbak, och vad jag förstår så borde en Fuji X-Pro1 ta ännu skarpare kort än min Canon G10?

/Bengan

 


Ps.  Fikade med några fotoungdomar i går, och vi pratade en del om Fuji X-Pro1 och varför man skall köra RAW.  "Jo RAW kör man för att man får med så mycket mer i bilden. Man kan gå tillbaka och ljusa upp eller mörka ner, det blir som ett negativ liksom.....!?"

Fast det känns litet som hängslen och svångrem för mig, jag som bara kört jpeg i Canon G10 och tycker det funkar bra! :)

 

 

 

jpeg liksom

 

 

Postat 2012-01-31 11:15 | Läst 10395 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 1405 / Jaha, vad skall man blogga om i dag då....? I alla fall något litet om Fuji X-Pro1 på slutet.

 

 

 

 


Fast, vad gäller ämnen, så har jag nog inga problem, tror jag i alla fall ;) utan det är mera vad som kan tänkas vara intressant att läsa på en fotosida utan att läsarna suckar för mycket och undrar hur står det till egentligen? ;)

Men det må bära eller brista, som Rolf Skoglund sa, och gjorde en omkörning med bil och husvagn i mötande fil! 

 

 

 

 

Så här kommer det!
Det var en gång en fysiker som heter Alan Guth som kom på nå't spännande i slutet av 1970-talet. För att göra en lång historia något kortare, så undrade man va det va som "small" i det som kallas "Big Bang"?
Ni vet teorin om vårt universums uppkomst. Man hade en teori om en slags "kvantfluktuation" som startade det hela, en liten pyttegrej liksom som dök upp på vår sida av "barriären", men se'n undrade man förståss, vad va det som small (Big Bang) och hur kunde den här lilla kvantgrejen växa till ett helt universum?

 

 

 

 

Guth och en annan fysiker, Tye, studerade bla det sk Higgsfältets olika möjligheter. (Som sagt, lång historia, kort!) Och upptäckte att det kunde bli en utåtriktad liten puff liksom i ett visst läge av det hela. Man beskrev puffen i ett tal som 10 upphöjt till 100 nollor efteråt! Ett ganska stor tal alltså! En enkel liten jämförelse av det här talet med många nollor det är som att blåsa upp en hundradels atom till Vintergatans storlek på ett ögonblick!  "The Big Puff!"   :)

Å nu växer den här grejen vidare, det som vi kallar Universum, och nu verkar det som om utvidgningen av Universum inte bara ökar, utan ökar farten också!

 

 

 

 

 

Ok, sannolikt ganska ointressanta ämnen på en fotosida alltså! Men jag tycker det här är intressant och spännande! Och man kan inte tillfredställa alla i sitt bloggskrivande! Då blir det nog ganska mesigt och utslätat!

Och min fru tycker jag läser för litet! Läser för litet riktiga böcker alltså! :)
Men jag har Leif GW Persons bok, "Gustavs grabb", liggande för läsning, för min fru sa, "Den här boken måste du läsa"!!

 

 

 

 

Men vad gäller foto, fotosida och prylar, läste en del om Fuji X-Pro1 i går kväll, jag tycker det är en mycket intressant kamera för dom som vill ha en Leica M-liknande kamera, fast i modernt digitalt utförande! :)

Så nu väntar jag med spänning på testen!
Hallå Magnus!!

/Bengan

 

 

Ps. Å ni som gillar litet underliga och fantastiska saker och vet att man måste träna minst 10.000-timmar, sätt er i lugn och ro och lyssna på det här vid tillfälle!!
http://svtplay.se/t/149942/musik_special__fyra_arstider_blir_atta

Och titta även på hur det hela är filmat/fotograferat!

 

 

Postat 2012-01-30 08:07 | Läst 10863 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 1404 / Långfärdsskridsko i Stockholmstrakten inför skidåkningen i Åre.

 

 

 

Gnesta kommun har plogat upp en skridskoslinga på den sjö som ligger mitt i Gnesta, Frösjön.
Jag har provat banan under två dagar nu! Det känns bra. Provade olika skridskor. Först tog jag mina egengjorda i går, 30 år gamla, men dom kändes något oslipade, så jag tog en nyare modell i dag, nyslipade!  Jag vet att skridskor går att slipa!  :)

 

 

 

Slingan på Frösjön va nog en 5-6 kilometer lång minst. Isen c:a 10 cm tjock, och istjockleken växer hela tiden på den plogade delen då nätterna är kalla!

 

 

 

Gångväg från Pendeltågsstationen till "skridskobanan" är c:a 1-2 minuter. Å så finns det fik, restaurang och bilparkering väldigt, väldigt nära! Lyxigt friluftsliv liksom!


Åkte två varv i dag! Har börjat träningen inför vårskidåkningen i Åre!

/Bengan

 

 

De e en mycket fin skidåkning nära Åre i Maj. Här är baksidan på Getryggen nära Storulvån. Stora härliga åkytor!  Några nackdeler finns det, man måste gå uppför för att kunna åka utför, och då är det bra att ha hyffsad kondition!  :)

 

 

 

Postat 2012-01-29 18:05 | Läst 10008 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1403 / Håller på att städar och möblerar om i några bildmappar, och hittar några konstnärsporträtt.

 

Bilder som ni säkert sett förut. Men det känns intressant, för mig i alla fall, att ta sådana här bilder. Det blir inte så mycket av snapshots, utan här är det mera en liten "ateljeuppställning", mao jag visar att jag har en kamera, stannar upp motivet och ber att få ta en bild, eller flera.

 

 

 

Gunnar Smoliansky  på Fotomässan 2006

Här är det Gunnar Smoliansky på Fotomässan.  

 


 

 

 

Logiiraz Ganbat i arbete.  Men med litet humor vad gäller själva konstnärsarbetet!

 

 

 

 

 

 Lars Hillersberg i sitt hus på Bryggeriholmen i Gnesta.

 

 

 

 

 

 

Fotokonstnärerna Micke Borg och Bernt Carlzon på besök i Gnesta.

 

 

 

 

 

 

 Pattrick Dallard, konstnär

Pattrick Dallard, konstnär inom ART LAB.

 

 

Pattrick Dallard's bil.

 

 

 

 

 

 

 Nicklas Zander, Gnesta Konsthall.

 

 

 

 

 

 Bingo Rimér på Fotomässan.

 

 

För övrigt vad gäller den konstnärliga verksamheten, så har vi åkt långfärdsskridskor på Frösjön i dag. (Frösjön är den sjö som i stort sett ligger mitt i Gnesta, c:a femtio meter från Pendeltågsstationen) Kommunen har plogat upp två banor på isen, en lång och en kortare slinga. Så vi åkte några varv på den korta, gick sedan in till Robban på Kaffebaren för en "Åke" och en Semla. (Åke är en kaffelatte som har mindre mjölk.  Åke är en stamkund hos Robban) 

Se'n hem för middag. Man river potatis, rotselleri, gul lök, saltar litet och blandar ihop det hela med några ägg och steker i stekpanna till små plättar. Serveras med rårörd lingonsylt, syrade rårivna grönsaker, och en liten grönsallad, och så har man en liten desertost till det hela också.
Rött vin eller porter går utmärkt att dricka till.

Som sagt, och nu sitter jag och försöker få litet ordning i en del bildmappar...

/Bengan

 

Ps. Grannen, Christofer, följde med in på Kaffebaren för en fika, och började redan nu prata om vårskidåkningen i Åre i Maj...
Jag sade, "tala inte så högt!"  (För vi vill inte att fler skall upptäcka den här skidåkningen! Det här är den bästa tiden för skidåkning över huvud taget! De e ljust nästan hela dygnet, det är en behaglig temperatur, inga lifköer och en åkyta på ett antal kvadratmil!)

 

 

 

 

Postat 2012-01-28 20:02 | Läst 9304 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 1402 / Enligt överenskommelse visar jag inte det jag fotat i dag, men en bild visar jag i alla fall!

 

 

 

 

 

 Det är i Gnesta det händer! :)

 

Nu är det färdigjobbat för idag, ganska tidigt alltså, men det är ju fredag. Om några timmar så blir det Sushi till middag, men före middagen en eftermiddagsfika med fikabröd inköpt från Kaffebaren i Gnesta.  (Och jag mal kaffebönorna alldeles innan bryggningen. Zoegas Mollbergs blandning)

Efter fikat så blir det en liten besträckare med Roffe innan middagen.

Ha en fin helg!
Önskar Bengan

 

 

 

Här e Roffe i hundskolan för c:a tre år sedan.  Åsa försöker visa Roffe gångriktningen... 

 

 

 

Postat 2012-01-27 13:16 | Läst 9029 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa