** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1956 / Det här med att fota boxningsträning i en liten lokal med mycket folk.

 

Jag fotar boxningsträningen på Kocksgatan 24, Hammarby IF Boxning, och lokalen är gammal, liten och det är mycket folk på träningen. Vid vissa träningsmoment så kan jag inte röra mig så lätt, tex när jag står bakom sandsäckarna mot ringhörnet, då känns det bäst att stå stilla tills nå'n ropar tid! Då blir det nå'n minuts stillhet då man byter redskap, eller vilar, och jag kan flytta mig till ett säkrare hörn.

Det tog några gånger innan jag fick koll på det här och en del annat. Och det tog några gånger innan de som tränar fick koll på mig!  Nu ser dom mig, fast ändå inte! Jag är flugan på väggen! ;)

Och en fluga som även kan gå nära utan att nå'n bryr sig speciellt! Men ibland när jag ser nå't, e jag för nära, och allt går ofta fort, så jag missar skärpan!

 

Men flugor kan även gå i taket, och det underlättar fotograferandet!
Det här fotograferandet på Kocksgatan 24 är spännande och mycket intressant!

/Bengan

 

Postat 2013-02-28 21:15 | Läst 8981 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1955 / Har man en krävande hund så har man! Och i dag blir det mycket Roffe!

Krävande och krävande, han vill i alla fall ut på gärdena två gånger om dagen säger han, då får han väl det! Som förälder har man ett ansvar! Men vi går såklart även någon runda nere i byn, så han även får morra litet åt några andra hanhundar! Vi tar bilen till gärdena, körtid c:a 7-8 minuter. I går va det ett superhärligt vårvinterväder! Snötäckta fält så långt ögat når, fält som man kan gå på, då det e en hård botten! Roffe säger att det är viktigt med öppna landskap! För honom alltså! På eftermiddagen blev det litet mjukare i snön!

 

"Hallå! Playtime!"  Roffe har den här blåa grejen med sig, även kallad "Gisen"! Här kollar han så den lever! Den skall pipa när han biter i den! Det händer att den här pipgrejen går sönder, då e det inget kul längre, eller att svansen lossnar på "Gisen". Då blir det en emergency-utryckning till hundbutiken!! Å visst borde man väl kunna göra den här "Gisen" av en så'n där kevlar-fiberplast? Ni vet det där man gör skottsäkra västar av!

 

Jag kastar "Gisen", han hämtar den, men innan jag får den tillbaka, så "dödar" han den några gånger! Man kan få iväg "Gisen" ganska långt om man håller den i gummisvansen! Det blir som ett pisksnärtskast!  :)

 

Roffe håller den i svansen och slänger den fram och tillbaka så det smattrar i huvudet! De smattrar i huvudet på Roffe alltså!

 

Här e en bild till då han slänger "Gisen" fram och tillbaka! Och det går fort det här! Det brummar när den här "Gisen " ligger som ett elektronmoln runt huvudet på Roffe! De här e en jaktinstinkt. Så här gör han i fjällen då han träffar på en lämmel.

 

"Fånga i luften, lätt som en plätt Husse!" Ibland fintar jag honom, och får honom att kuta åt fel håll!  :) :) :)  Ursäkta mej Roffe! Han ser inte var "Gisen" hamnar i snön, och sedan styr jag honom i alla fall med tecken och rop till rätt nedslagsplats. Han fattar mina tecken bra!

Vi hinner såklart även stämma av tillvaron litet. Roffe sa igår att han behöver nog en större gård att kuta på, han e ju en stor Gårdshund nu! "Skall vi kanske köpa en hästgård för din skull" sa jag? "Nä, en hundgård" sa Roffe, "jag e ju en hund!"  Ok, de va så det va, sa jag...

 

Sedan en avslutande porträttfotografering. Han sitter blickstilla där jag sätter honom, för han vet att han får godis se'n!  :)

 

"Hallå! Vad hände me dej då? Va tyst du blev!"

Annars så e det rätt lugnt på Gnestahöjden, vi har en viss sjöglimt nu när inte löven e i vägen. Å Roffe tappar vinterpälsen, eller vad det är för päls, så dammsugaren får gå varje dag. Men han verkar inte märka det, att han tappar en del päls alltså.

I dag blir det litet takskottning då sotaren kommer på fredag. Trodde dagsmejan skulle fixa takskottningen åt mig, men den delen av taket låg i skugga. Annars e det inte så mycket att rapportera, dagarna går, ungefär samma dagsprocedur för en pensionär!  :) Fika, läsa DN, skriva en blogg, ut med Roffe, handla, snacka med föreståndaren på Konsum, diska, ta en påtår, snacka med förståndaren på Bolaget (nya ölsorter kommer 1:a mars) hem å läsa DN igen, bära in pellets, ut med Roffe, fixa litet på huset inomhus/utomhus, snacka med grannen och så middag litet läsning och så ut med Roffe innan sänggående! Roffe säger att det e friskvård för oss att ha honom. Även om det kan vara litet segt ibland beroende på vädret, så får jag nog hålla med honom...

Jovisst ja, har också levererat ett tjugotal bilder, samt skrivit ett medborgarförslag till Kommunen om att modernisera ett fint konstgalleri, funderat på fotografer till Gnesta-Planket och kollat igenom en del negativ, jag har en hel del negativ kan man nog säga, jag har ju fotat sedan 1959, så jag kunde nog slå mig till ro och gå igenom min negativ i stället för att fylla på med nya bilder! Så det kan nog vara nå't att fundera på för er som läser det här, de e lätt att fota liksom, men sedan kommer "eftertankens kranka blekhet" som han dansken sa! Och det gäller att passa på med arkivarbetet innan den riktiga fotosäsongen börjar, för då blir det mycket mer fotograferande, tyvärr!   "Ursäkta mig Roffe, de va litet fel sagt! De e riktig fotosäsong nu också när jag tar bilder på dig, helt klart, ursäkta!"

Nog för idag!

/Bengan

 

Roffe lägger sig så här varje gång efter förmiddagsturen. Och det här är en äldre bild,  men det såg ut så här i går också! Se'n börjar han snarka litet, som vanligt, då puttar jag på honom så han vänder sig på mage! Inga nyheter liksom! :)

 

Postat 2013-02-28 08:11 | Läst 10029 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1954 / Jag visste inte att optiken hade en del problem, så jag fotade bara på! :)

Det här handlar om ett av mina tidiga objektiv, ett av de första jag använde på min M-Leica. Och jag fotade många år med den här "gluggen", livet lekte och allt funkade bra!

Se'n efter några år så kom jag till Fotosidan, och där fick man lära sig en massa saker! ;) Bla att Tri-X inte va som förr ;) det hade jag inte fattat! Och att det här Canon-objektivet hade en del distorsion! Hade jag vetat om det tidigare, så hade jag nog bytt objektiv!  ;)

 

Målare i profil 1964

Kolla längst ut i hörnen!!

 

Eriksdalshallen 1964

På så'na här bilder syns inte distorsionen  :)

Nu sålde jag Canon-objektivet på tidigt 1970-tal, men inte pga distortionen, det visste jag ju inte om då, utan jag köpte ett Summicron 35 som jag tyckte också va bra.

Och nu på 2000-talet ringde mig en fotohandlare på Hornsgatan och sa, "Jag hittade ett gammalt Canon 35 mm objektiv i en låda, ett 1,8/35 mm!"  Jag sa direkt, "Jag är mycket intresserad, jag kommer in till stan nästa vecka!" Och det va ett sånt där Canon-distorsionsobjektiv på 1,8 som jag använt på 1960-talet! Som jag såklart va tvungen att ha! Trots distorsionen!

 

Hammarby IF Boxning

Å här har jag fotat på 2000-talet igen med Canonoptiken, och här tycker jag inte distorsionen stör så mycket?

Men en intressant fråga är, om kunskap är bra eller dålig, eller om viss kunskap bara skapar osäkra fotografer?  Nåja, vi har alla olika intressen inom fotograferingen, och för mig funkar det här Canon-objektivet bra! Den stora skillnaden, som jag upplever det, det är att på ett modernare objektiv, ta tex SC Noktonen, den har en kortare inställningsgång för avståndet, och att det är STÖRRE siffror på optiken! :)

Men annars så ser jag ingen större skillnad på de bilder jag tar med tex Canon 1,8/35 eller SC Noktonen! Ingen avgörande skillnad i alla fall, utan skillnaden beror mera på hur jag tar bilden! Hur jag själv fotar alltså! Trots distorsionen på Canon-gluggen!  :)

Allt för idag!

/Bengan

 

Fotograf

Postat 2013-02-27 08:59 | Läst 9109 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 1953 / Konsten att välja bort skräpbloggar! ;)

Ni skall  veta, i nutiden så är det ofta svårt att stanna "stanna upp"  i tillvaron! Tänk om en massa människor skulle börja fundera i egna tankar vid det löpande bandet på jobbet, hur skulle det då gå? ;) Och det löpande bandet i dagens läge, det är nog både på jobbet och på fritiden!  Hinna, hinna, göra, göra, e nog det enda man hinner att göra!

Man jag tror ändå, trots svårigheten, att det är viktigt att stanna upp en stund! Man kan faktiskt hitta alternativa möjligheter där man kan tänka litet i lugn och ro! Och kanske även hitta en "utgång" ur det här löpande bandet!  ;)  Tänkte på det här när jag nyss läste, "De viktigt att skynda sig, då man inte vet vart man ska!"

Vad jag också vill komma till i sammanhanget, de e faktiskt en liten varning vad gäller bloggar, ingen nämnd och ingen glömd! Vissa bloggar går inte framåt med dagens mått mätt, utan ältar bara det som varit, återupprepar sig, eller fastnar i nostalgi, som tex analog fotografi. Och inte blir det speciellt många bilder heller varje dag, som det blir när man har en digitalkamera! Det blir som ett stopp i det löpande bandet liksom med det analoga fotograferandet! ;)

Så tänk också på när ni läser olika bloggar, har ni läst en blogg några gånger, så vet ni ganska säkert vad  den här "författaren" kommer med i nästa blogg, tex om M Leica! För vissa bloggare brukar inte förnya sig speciellt mycket!  Så med den kunskapen, så behöver ni inte gå in i de här "återupprepningbloggarna" varje dag eller varje gång och spar då en väldig massa tid!

Å skyll inte på mej nu,
för det är fortfarande bara ni själva som väljer om ni vill fortsätta att läsa vidare i bloggen! 
För nu blir det litet mera om Nokton SC 1,4/40 mm! :)

Hittade en relativt nytagen bild och en del äldre bilder tagna med SC Noktonen, flera bilder e väldigt gamla, med dagens mått mätt, vissa bilder är ända från 2007!! De ni! Och jag tycker, som jag sagt några gånger tidigare, här lilla udda gluggen, 40 mm SC Nokton, den e bra! Och har en spännande Bokeh!

Tror jag skall pröva Noktonen på boxningsträningen nästa gång, då Sonnar 50 mm, trots sin fina Bokeh och skärpa, blev aningen svårjobbad. Jag får litet högre ljusstyrka, aningen bättre skärpedjup och kanske litet bättre skärpa med SC Noktonen.

Och här kommer då litet SC Nokton-bilder, från förr alltså! ;)

 

Nokton 1,4/40 mm SC

Ganska nytagen bild på Kaffebaren i Gnesta stationshus! 
Och alla bilderna här e tagna med SC Noktonen!

 

 

Dogmaporträtt

Å ett självporträtt måste det alltid finnas!  :)

 

 

Porträtt

 Tvillingar även i verkligheten! Här finns det en del rörelseoskärpa i bilden då vi alla står och lyssnar på musik. Ni vet, man kan inte stå stilla! :) 

 

 

Krister

 Krille Kleréus på Tunnelbanan. Kolla bakgrunden, visst e det litet Bokeh va?

 

 

Pianostämmare

 Pianostämmare på Saltå Café.

 

 

Blockflöjt

 Rysk blockflöjt.

 

 

Ulf Fågelhammar

 Ulf Fågelhammar

 

Porträtt

 Ung man uppe på kulturhuset! Min sonson alltså!

 

Lacoste

 Ung dam vilar fötterna.

 

Nog för idag med bilder från SC Noktonen!
Om det nu är några läsare kvar ända hit....?

/Bengan

 

 

Postat 2013-02-26 12:12 | Läst 8423 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 1952 / Ytterligare kvasifunderingar på den bästa optiken för en M Leica! :)

  


Å ni som redan har köpt den bästa optiken, vare sig det e till en M Leica eller nå't annat,  eller tycker nå't annat, ni kan bortse från den här bloggen, även om jag vet att rubriken och framför allt sakinnehållet såklart lockar till kommentarer! ;)

Först nå't annat och viktigare! De e ett väldigt fint vårvinterväder i Gnesta i dag!
Roffe och jag stannade till mot en vägg i söderläge en stund, framtiden e vår, sa Roffe!

Ok, efter en del skrivande om C Sonnaren 1,5/50 mm T* ZM så har jag åter börjat fundera på om inte Voigtländer Nokton 1,4/40 mm e en bra optik på flera sätt! Den har ett hyffsat bra pris, brännvidd mellan 35 och 50 mm (så man slipper vela mellan 35 och 50 mm) är ljusstark, och så finns optiken i två versioner, en för moderna fotografer, å en version för nostalgiker! Å så e jag också litet svag för så'na här litet udda grejer som inte ligger riktigt i mittfåran, 40 mm å SC!  ;)

Å den här utmärkta optiken har jag skrivit om tidigare! :)

Har letat "tester" på nätet och hittat en del omdömen. Men då jag själv fotat en del med optiken,
så e nog mitt eget omdöme viktigast för mig!

Ken Rockwell
http://www.kenrockwell.com/voigtlander/40mm-f14.htm

Här e några objektiv för Epson R-D1, och där ingår Nokton 1,4/40 mm
http://www.luminous-landscape.com/reviews/lenses/fastlensreview.shtml


/Bengan

Ps. Glöm inte bort det fina vårvintervädret nu! Roffe och jag skall ut om några timmar igen och sola! :)

 

 Och som jag nog har berättat tidigare, så spelar den här Noktonen in 35 mm ramen på M Leica!  :)

 

Postat 2013-02-25 10:48 | Läst 8605 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa