Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3221 / Den intressantaste optiken på Fuji X-E1! :)

Vissa objektiv e väldigt skarpa, men väldigt, väldigt ospännande! Andra objektiv kanske inte e så skarpa, men har mycket mer karaktär och en egen personlighet! Så varför jaga en massa opersonliga och kliniskt skarpa objektiv att ha på kameran när det finns mer spännande objektivpersonligheter, som sannolikt även räcker vad gäller skärpa!

.

Som den här Ryska Jupiter-12 optiken i Leicafattning från 1951! (Ni har säkert sett den tidigare i min blogg)  Och optiken e nu tillbaka på min Fuji X-E1:a efter några veckors vila i skåpet!

Linspaketet inne i optiken är ett Zeiss Biogon, Biogonen som är en tidig 1930-tals konstruktion, och som fungerar utmärkt på en digitalkamera från år 2013! Så nu får den här spännande optiken sitta på X-E1:an ett tag till igen!

.

Och här är en bild tagen med Jupiter-12:an! Full öppning på 1930-talsoptiken inne på ett kafé i Södertälje! Förstora så ser ni bättre! (Ni har säkert sett bilden tidigare också) Å utan Silver Efex! Inga nymodigheter alltså, bara gammal vanlig "handdriven" PS 7.0! Som räcker bra för mig! :)

/Bengan

Postat 2016-03-31 10:30 | Läst 6604 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 3220 / Rapport från ett pannrum! Det går väl bra som titel på en bok också? ;)

Ni som e litet belästa (innan internet) ni vet såklart vad jag anspelar på! ;) Och för övrigt så e inte jag den som skjuter upp saker längre än nödvändigt! (Min fru kan ha en annan åsikt, men det e väl bra för den demokratiska debatten i ett samhälle att man har olika åsikter)  Å vad gäller att göra saker, de e ungefär som ett fint vin, saker måste mogna!  Så först nu va det dags att gå ned i pannrummet för rengöring av pelletsbrännaren!  Ni ser pelletsbrännaren nedtill på pannan!

.

Här är den urskruvade och strippade "jetmotorn" på plats i flygverkstaden! :)

.


Rysaren skulle vara att en liten skruv rinner iväg i det här läget! Alla skruvar har en uppgift här! Ingen skruv e nå'n prydnad på en "jetmotor!"!

.

Passade på att sota pannan när jag ändå hade den avstängd! Men det blir ändå litet varmt om fingrarna för pannan håller värmen bra! :)

.

Och så e brännaren på plats igen, och jag har startat upp den! Och den tände fint och susar på bra! Så allt verkar vara rätt monterat! Så nu blir det inget större arbete i pannrummet på ett halvår! :)

De va det om den "litterära" rapporten!

/Bengan

Postat 2016-03-30 12:05 | Läst 6039 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3219 / "Vassa" objektiv på Fuji X-E1 och gratismuseedebatten fortsätter!

Att använda objektiv som går in en bit i en kamera, kan vara tveksamt, speciellt då det är en digitalkamera! En sensor brukar vara känslig för sneda ljusstrålar, och själva sensorn i sig är känslig för vassa föremål!

.

Så jag va väl litet undrande då jag testade att skjuta in Summitaren i kamerahuset, då bakkroppen har en del vassa och utstående saker, men det funkade! Russaren och Jupiter-12 e litet mer runda baktill! ;) Och att fotografera då, för det e väl det som e det viktiga, det funkar fint! :)

.

Annat av vikt e väl att den fotografiska gratisdebatten fortsätter! En bra sammanfattning av artikeln här ovan är nog, "Fri konkurrens på marknadsmässiga villkor tenderar att gynna en viss typ av kultur, det vill säga institutioner som ställer ut affischnamn och har ett brett tilltal"

Och en annan viktig skillnad är att Moderna också samlar och bevarar konsten för eftervärlden samt även förmedlar den till breda besöksgrupper.

Så här med facit i hand, så skulle man nog på det Nya Museet ha tassat vidare i betalningsmodellen utan att väcka några sovande björnar! Eller på klar svenska, osmart jobbat liksom! ;) 

I dag isärplockning av pelletsbrännaren! Rengöring! Har skjutit på det länge nog nu! Tar en timme c:a! Plocka loss brännaren från pannan, bära iväg den till meckarbordet! (Brännaren e tung) Ta isär den, skrapa bort kolade pelletsdelar från det inre brännarröret, justera tändelementet, dammsuga brännaren invändigt, sätta ihop brännaren igen, kontrollera, och se'n tillbaka till pannan och testköra! Puh....! ;)

Å Carpe, de e fint väder i Gnesta!

/Bengan

Postat 2016-03-30 08:33 | Läst 6214 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3218 / Fick ett snabbt svar från Leica Camera AG, så'nt gillar jag! Och Adobe ImageReady 7.0

Tycker brevväxlingar ofta fungerar bra, även med e-post. Det är sällan jag inte får svar. Och att svara e viktigt för företagets renomé numera! Hur som helst, skrev några rader till Leica i Tyskland och fick ett ganska snabbt svar! Respekt! Vad jag frågade om, det stannar mellan Leica och mig! :)

Men så här såg svaret ut, och det svaret e jag nöjd med!

Dear Mr. Björkbom
Thanks for your interest in the Leica M system. First of all I’d like to thank you for your interest in our brand and our products. Also it is very interesting to hear your opinion about the strategic way from “product perspective” Leica should go in the future. Of course, the opinion of Leica customers and especially Leica users is very important for our decisions we’ll take to offer the right products for the right people at the right time.
Therefore you can be sure that we’ll recognize your proposals in our internal discussions for the near and the mid-term future.

Thanks for your help and your advices,
they are really important for us.

Mit freundlichen Grüßen / kind regards
Ulrich Deiß
Leica Camera AG
Am Leitz-Park 5 / D-35578 Wetzlar

Annars har det inte hänt så mycket nu på morgonen! Läste en intressant artikel i DN i alla fall, och nu väntar jag bara på att vår "son" skall vakna, så vi kan starta dagen med en promenad! 

/Bengan

Ps.  Städar ibland, även i datorn, och hittade nyss ett program i "källaren", Adobe ImageReady 7.0, som jag använde till bilden ovan! Programmet verkar fortfarande funka! :)

Postat 2016-03-29 09:17 | Läst 5753 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3217 / Nu börjar skidsäsongen! Å inskjutbar Leicaoptik på Fuji X-E1! Å så Gnostiska irrläror!

Det kallas för att plocka russinen ur kakan, när man plockar fram skidorna i april och maj! De e nu som skidsäsongen börjar i de svenska fjällen! Gott om snö, ont om folk, ljust länge och solen värmer! Och nu är bindningarna monterade på skidorna jag hittade på Återvinningen! 
Pluggande igen de gamla hålen och borrade nya för Voilébindningen! Testade att utlösningsbindningarna funkade genom att vurpa några gånger på gräsmattan! :) Tar med ett par lätta skidor också, ett par Atomic Ulriken Utfor med bara Rottefellabindningar!

.

Vad gäller annat, tex foto och kameror, så va jag tvungen att pröva föregångaren till Summicronen, Summitaren, på Fuji X-E1! Summitar e inskjutbar! Inga problem, det lät inget konstigt eller tog emot på nå't sätt när jag tryckte in optiken i kameran! :)

Å det här med den Gnostiska tron, som jag nämnde i förra bloggen, det upplevde jag på ett dop för att tag sedan! Prästen, en kvinna, varnade för Gnostiska irrläror! Det måste nog betyda att man e litet orolig för Gnostisismen i Svenska Kyrkan! Så tolkar jag det i alla fall! :)

/Bengan

Ps. Å Selfie, de e gammalt! Så sluta med det! ;)

.

Postat 2016-03-28 19:30 | Läst 5611 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 10 Nästa