** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6091 // Så va det litet extra om Chinon CE-4! Kameraallmänbildning! :)

Chinon e väl mest känd som en billig instegskamera i filmfotografering på 1980-talet! Och det stämmer bra, men Chinon hade litet annat för sig också! Hittade en artikel om detta i en samlartidskrift, Photo Deal!

.

Nu e texten i tidningen inte på äran och hjältarnas språk, men jag skall i alla fall vid tid och tillfälle försöka stava mig igenom hela texten! Men det verkar vara en intressant läsning om Chinon!

Inte så mycket mer just nu!
Det enda e väl snön vi väntar på framåt nattkröken!

/Bengan

Postat 2023-01-31 17:55 | Läst 923 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6090 // Nikon FE, är det en bra kamera?

Läst att flera tunga namn på nätet gillar kameran, tex MIR från Malaysia:

"I have always thought the FE is a very well made camera. Simple, friendly, inviting and dependable. Despite a lapse of twenty years - that belief never changes. But those days, the FE was more expensive than the Nikon FM, its mechanical version and I couldn't afford the difference and eventually settled with the FM instead. I remembered I have sold that when the FE2 was introduced during the early eighties. Strange to made a such a remark - personally, I felt even the FE2 lacks that kind of feel an older FE presents. May be it is very much due to the choice of material used and its chrome finishing which project a kind of elegant that was hard to duplicate. The Nikon FE uses the aperture priority system of exposure automation first developed for the Nikkormat EL in 1972 and later refined in the Nikon EL2."

Även Ken Rockwell: "The Nikon FE is one of my favorite Nikon cameras of all time. The Nikon FE one of the most flexible, most intelligently designed and most perfect cameras ever made. All that, and you'd be hard pressed to spend more than $100 on one. The FE just lets me make great photos and never gets in the way. That's critical, but not something you'll ever read off a data sheet. I love the FE. If you are thinking about" getting one, just do it.

Nå'n här på Fotosidan som har eller har haft en Nikon FE? Och är den så bra som det sägs?

/Bengan

Postat 2023-01-31 09:30 | Läst 1150 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6089 // En personlig bild!

En personlig bild, och kanske litet intetsägande, men som ändå kan bli intressant om jag berättar litet om bilden! Bilden är tagen i Grövelsjön vid en fäbod som heter Gammeldalen! Platsen ligger i Norge, någon kilometer från svenska gränsen! Och vid det vänstra huset på bilden, som man skymtar taket på, finns en liten bänk, som passar utmärkt att rasta på! Husen har varit obebodda länge med nu är det någon som börjat reparera ett av husen! Och vid de här grindstolparna finns något intressant! Vid varje stolpe står/finns en käpp med små inskurna streck tvärs på käpparna! Strecken är två till tre centimeter långa, och några millimeter djupa, snyggt skurna streck! Strecken är skurna i grupper om fem, så uppfattar jag det som! Och de här käpparna har stått här under de år vi passerat! Och det är nog runt en dryga femton år! Och det måste sannolikt varit fler som sett käpparna, men ändå låtit dom stå kvar! Det som jag funderar på, är varför käpparna finns här och vad de inskurna strecken betyder!

Jag har en svag minnesbild, om något som jag läst, att man noterade antal slåtterlass man körde ned från fäbodarna! Man skar in det på en pinne/stolpe eller liknande! Och den förklaringen tycker jag passar bra här! Om ingen med bättre vetande säger emot! ;) Jag tror det är ena pinnen som syns här vid den vänstra stolpen, den andra syns inte! (Vi passerade här en se'n kväll, därför litet skumt/mörkt)

Det här va den kompletterande upplysningen till de två fotograferade grindstolparna!
Vet inte om bilden blir "djupare", eller mer intressant av den här beskrivningen!
Men hoppet lever för det! :)

* Eller så blir det så här, att jag med min text styr betraktaren till min egen upplevelse! Så att lägga text till bilder, det passar nog inte alla bilder!

/Bengan

Ps.Och efter litet letande så hittar jag en bild på pinnen i dagsljus! (Jag hade bilden framme för några dagar sedan) Lättare att se vad jag menar här! :)

Postat 2023-01-29 21:11 | Läst 1100 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6087 // "Vi kan inte bara fortsätta att massproducera fotografi....."

”Det finns för mycket bilder”, vi kan inte bara fortsätta massproducera fotografi när vi inte har tagit reda på det vi har.”
(Jenny Maria Nilsson)

Och det här gäller nog mest oss amatörfotografer, så frågan blir, varför då detta ständiga fotograferande? I mängder! Och att sedan lägga upp nya bilder, nya händelser, helst varje dag, på nätet och försöka få gillanden!
Men vad är det egentligen som det hela handlar om? ;)
Är det något som hetsar oss till det här? Marknaden? Kompisar? Men vi har väl ett eget val, eller är vi omedvena marknadsoffer?  ;) Att ständigt fotografera, och sedan lägga upp bilder, det e nog för att söka kontakt! Och få bekräftelse! Och/eller anledning till att besvara en kommentar om bilden! Och visst e det här trevligt, speciellt när det kommer gillanden! ;)

Och under tiden det här händer, det ständiga jagandet efter nya och bättre bilder,  så finns det säkert ett stort antal bra bilder som redan ligger på mina hårddiskar och väntar på att bli "upptäckta!" Eller bli mer noga betraktade, då jag upptäcker, "den här bilden va ju bra!"
Mao, mina bra bilder, som jag inte tittat så noga på tidigare, kan komma att försvinna i mängden av mina nytagna!

.

För övrigt så fortsätter det fina elsräkningsvädret i Gnesta!
Så ny dag och nya fotoäventyr, vad det nu innebär för fotografin! :)

/Bengan

Ps. Jag kanske e inne på fel spår, för det är nog inte så mycket fotografi som dagens fotograferande handlar om, det är nog därför det heter Sociala Media! :)

Postat 2023-01-29 09:14 | Läst 1270 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 6088 // Morgonläsning, Bruce Chatwin och Owe Wikström

Nalen 1964

Människan lever icke endast av att fotografera! ;) Så i morse blev det en del läsning, Owe Wickström och om nödvändigheten att inte följa med sin tid, och så om Bruce Chatwin, en intressant människa!

Carpe även i dag!

/Bengan

Postat 2023-01-28 10:19 | Läst 866 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa