Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6623 // Glöm inte att gräva i det du redan har!

Nåja, det beror såklart på vad man e ute efter i sin fotografi! Helt klart är det så! Och dagens fotografi är mycket ett socialt samspel! Man träffas och möts på nätet!
Det räcker nog för de flesta!
Men en liten fundering på vad göra med det redan fotograferade, kan nog i vissa fall inte vara så dumt!
Så det inte bara försvinner när datorn släcks!

/Bengan

Ps. Våren är här! :)

Postat 2024-04-30 07:19 | Läst 915 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6622 // Tvingande bilder tas mycket bra med en iPhone! :)

iPhonebild! Med objektivet som har den konstiga lilla vita pricken till vänster framtill på objektivet!

När jag ser något som jag vill visa för andra, då är iPhonen helt perfekt! Och de flesta bilder jag visar i bloggen är tagna med iPhone! Som den här! Är imponerad av den skärpa iPhonen kan ge! Ofta bättre skärpa än den skärpa jag kan få med min Leica M6 och film!
Nu börjar det brännas va! :)

Nåja, men jag tror ändå att det är en invand känsla hos mig att vilja fota med Leica M6! Det mesta vi gör är invant, fast vi inte vill riktigt erkänna det! Och så tycker jag det är mycket roligare att fota med M6:an! Och en känsla kommer in i fotograferingen! Och så syns jag mer! :)
- Vadå roligare, tycker nog någon, att få sämre skärpa och att det tar tid att få fram bilderna? E det så himla roligt? Ibland tar det ju orimligt lång tid då du lägger filmen i kylskåpet ett halvår innan du framkallar! Hur kul e det? ;)

Nu kan det här roliga vara olika för olika människor! ;) Att fota onödigt långsamt och med sämre skärpa menar jag! En del gillar även att göra det med en Nikon F, eller en gammal Pentax eller liknande! Eller tom. med en mycket gammal Contax! ;) Och visst kan man få bra skärpa med de här gamlingarna också, men en iPhone slår dom inte!
Så vad är det här? Aningen förirrat tycker jag!

Så nog om detta för tillfället! Så vi tar nytt ämne! (Det e så man kommer ifrån känsliga saker, man byter ämne)
Så  går va vi ute vid Tullgarns slott! Det duggade, så det va folktomt runt slottet! Men efter ett tag slutade det regna och solen kom fram, men vinden va kylig! Efter ett tags letande så hittade vi en bra fikaplats uppe på borggården eller vad man skall kalla den lille parken på framsidan a slottet! Där fanns en soffa där vi kunde sitta i lä och fika! Och solen värmde! :) Jag tror dom som bodde i slottet inte va uppstigna ännu, för det va fördragna gardiner överallt! Både på bottenåningen och på övervåningen! Eller så hade dom inte kommit ut till sommarhuset ännu!

Och fotandet med den utgångna negativa färgfilmen fortsätter! Jag tog faktiskt två bilder med M6:an ute vid Tullgarn!  :)

/Bengan

Ps. Det här med tvingande i rubriken, så menar jag att man ofta "måste" ta en bild på något man ser!
Bara för att det går!  ;)

Postat 2024-04-29 07:45 | Läst 1017 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 6621 // En bra början på dagen! Först DN och fika! Och ett filmtips om filmaren Bo Bjelfvenstam!

En bra start på dagen är en kopp kaffe och en smörgås! Eller två smörgåsar! Och DN!  Gärna tidigt på morgonen, runt halv sju-tiden! Och till tystnad! Ingen radio, ingen tv, bara läsning till morgonfikat! För mig känns det här som en bra start på dagen!

Och i går litet arbete, jag satte ihop en IKEA-garderob och kände att det går inte lika snabbt numera! Jag menar, jag går ned på knä, skruvar litet, ställer mig upp igen, lyfter och vänder på grejerna och går ned på knä igen! Det här gick fortare förr! Men jag har köpt en ny litet skruvdragare, vilka grejer det finns numera! :)

Vad gäller fotografin, så framkallade jag igår, två rullar HP5+ och nu gäller det att hitta några bilder som är värda att skannas! Och ärligt talat, vid litet eftertanke alltså, varför fota när jag har mängder av redan tagna bilder som bara ligger och väntar? Bra fråga! Men jag tycker mitt nuvarande avspända fotande är kul! Och jag behöver inte leverera något! Kravlös fotande och långsamt fotande! Det blir även "med kameran som sällskap"! Men gärna en intressant kamera, och gärna med historia! Min Leica M6 är nog i historieklassen numera, för modellen kom 1984! :)

Och i förrgår litet Tv-tittande, en dokumentär om Bo Bjelvenstam! Väl värd att ses! "100-åringen som tror på framtiden.  Bo Bjelfvenstam ville bli upptäcktsresande som ung, men insåg att allt redan var upptäckt. I stället blev det som filmare han kom ut i världen. Om sina resor och om den svenska televisionens pionjärtid berättar han i den här dokumentärfilmen av Tom Alandh."

https://www.svtplay.se/video/KBM75xk/100-aringen-som-tror-pa-framtiden

Idag verkar det som vårvärmen och litet till är Pg! Äntligen!

/Bengan

Ps. Fortsätter att fota med utgången färgfilm från 2006! Kan inte låta bli! :) Jag kör en ISO 200-film på den här känsligheten för säkerhets skull!

Postat 2024-04-28 08:48 | Läst 718 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6620 // Indie-fotografi!

Bilden här har troligtsvis inte så mycket med innehållet i bloggen att göra! Även om någon kanske tycker det! ;)

Alltså, Indie-fotografi handlar inte bara om att ta bilder, utan att fånga något speciellt, kanske det naturliga och det unika! Man letar efter något i det vardagliga, det som inte är perfekt, och det som inte kan planeras! Ljuset har ofta en central komponent! Korn, och analog fotografering, kan också vara ett signum för Indie-fotografi! Sammanfattningsvis upplevs Indie-fotografi, (independent fotografi), som en friare och kreativare form av fotografi, där fotograferna mer följer sina egna regler, istället för rådande marknadsnormer, och uttrycker sig mera på sitt eget sätt!

Här är några berömda fotografer som har eller håller på att utforska indie-fotografin:

Fan Ho: Även om han är mindre känd än några av sina västerländska samtida, var Fan Ho en av de mest betydelsefulla gatufotograferna under 1900-talet. Hans bemärkelsedagbilder från Hongkong under 1950- och 60-talen fångar tidsandan och fortsätter att inspirera än idag!

Anders Petersen: En svensk fotograf som är känd för sina råa och ärliga porträtt! Hans arbete är ofta intimt och personligt, och han har dokumenterat människor i olika sammanhang!

Daido Moriyama: En japansk fotograf som är känd för sina svartvita gatufotografier!. Hans bilder är ofta råa och har en stark känsla av närvaro!

Nan Goldin: En amerikansk fotograf som är känd för sina dokumentära bilder av människor i subkulturer och alternativa livsstilar! Hennes arbete är känt för sin ärlighet och empati!

Indie-fotografi handlar om att försöka bryta sig fri från traditionella normer, fotografiska värderingar och utforska nya perspektiv! Om man nu vill det! Den omfamnar imperfektioner och låter fotografiet förmedla mera direkta känslor, men kan även berätta gripande historier! Denna konstnärliga frihet ger ofta upphov till ett distinkt visuellt språk som är omedelbart igenkännligt och ofta fängslande för betraktaren, där svartvit fotografi passar in!

/Bengan

Postat 2024-04-27 09:23 | Läst 901 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6619 // Den stora illusionen!

Den härliga bildframtiden är vår! Så hur avgöra om en bild eller text är äkta eller AI-genererad? Här är några hjälpmedel!


Smodins AI-innehållsdetektor: Smodin erbjuder en avancerad AI-tjänst som kan skilja mellan mänskligt skrivet innehåll och text som genereras av AI-verktyg. Genom att ladda upp en text kan du få en rapport om dess äkthet och eventuella förbättringsförslag.

AI or Not: Denna tjänst analyserar enskilda bilder och ger en kvalificerad gissning om äktheten. Du kan testa det gratis efter registrering.

Google: Google har börjat visa mer information om bilder på internet, inklusive metadata som indikerar om bilden har skapats eller manipulerats av AI. Om du ser metadata som indikerar AI-skapad bild kan det vara en viktig ledtråd.

Personlig analys: Använd AI-verktyg som ett komplement till din egen analys. Lär dig om deras begränsningar och använd dem förebyggande för att undvika problem med oäkta bilder!

Alltså, det kommer inte att bli så enkelt att se om en bild är äkta framöver!
Eller om "fakta" är äkta!  :)

/Bengan

Postat 2024-04-26 19:22 | Läst 1053 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa