Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1235 / Varför fotografera? Bra fråga va?

 

 

 

 

Roulette 5.

 

I morgon skall jag börja hänga mina bilder hos Åmells Möbler inför Gnesta Konstrundan. Låter enkelt och bra, och framför allt trevligt va?
Utställning under två dagar med kanske, kanske, totalt 200 besökare...!?

De e bara det att jag inte har några bra bilder...
Så känns det just nu i alla fall..
Och varför skall jag då ställa ut?

Men ok, jag sätter upp de bilder jag har, plus några hyffsat nya,
och hoppas att det kommer några människor för en pratstund i alla fall...

Men frågan kvarstår, jag tycker inte jag fått till det med några riktigt bra bilder än, å hur lång tid skall det ta innan man e riktigt nöjd??
Å då kommer frågan, varför hålla på att fotografera då? 

Nu är det här inte någon ovanligt känsla, alla har vi väl våra "existensiella" tvivel då och då,  jag hoppas det i alla fall!? ;)

Kollade även i några bloggar, jag har visst funderat på det här tidigare på nå't sätt.

http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-54-varfor-fotograferar-du.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1131-varfor-fotograferar-du.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-639-varfor-fotograferar-du-for.htm


/Bengan


Ps.
Ok, vissa saker brukar inte bli så dramatiska dagen efter, när man fått sova litet på saken liksom!   ;)  Jag håller tummarna för morgondagen alltså!  :)

 

 

Att synas...

 

 

 

Postat 2011-08-31 21:58 | Läst 9503 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1234 / Nyframkallade Pressbilder från pressvisningen inför Gnesta Konstrunda nu i helgen.

 


Som jag antydde i förra bloggen så hade jag också några pressbilder att "leverera" från Pressvisningan på Artlab i Gnesta.  Jag framkallar ju litet annorlunda än vad en digitalfotograf gör, men här kommer några bilder från pressvisningen. Var sak har sin tid liksom! :)

Å vad jag menar med pressbilder, det är att jag bla fotat närvarande pressfolk alltså!  :)

 

 

 

 

Lina är journalist på SN

 

 

 

 

Fredrik e fotograf på SN
   
Många fotografer står ganska ofta och tittar ofta på kamerans baksida..!?  ;)

 

 

 

 

Å här fångade jag en av konstnärerna på Artlab i Gnesta, Pattrick Dallard.

 

 

Samtliga bilder här ovan är tagna med den här utrustningen. En Leica M2 från 1950-talet, en Sonnar 1,5/5 cm från 1945 och så Tri-X!   De här "gamla" grejerna funkar fortfarande mycket bra för mig!  ;)

 

I morgon, kanske.... ;)  kommer en jämförande test mellan Summicron 1:2/50 mm och KMZ Jupiter-3:an från 1956!  Spännande va!?  :)

 

 

Här är en bild tagen med KMZ-optiken för några dagar sedan. Helena sitter och noterar inför Konstrundan. (Helena och jag ställer ut tillsammans på Åmells)  http://helenahildur.wordpress.com/

/Bengan

 

Ps. Det är alltid folk som undrar, och det är bra att undra, vad betyder KMZ?
Det betyder Krasnogorskii Mekhanicheskii Zavod,
fritt översatt, Krasnogorsk Mekaniska Fabrik.   :) 

 

 

Postat 2011-08-31 08:05 | Läst 10113 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1233 / I dag pressvisning inför Gnesta Konstrunda! Tre journalister och två fotografer och M Leica!

 

 

I dag var pressen inbjuden till Samlingsutställningen för de deltagande konstnärerna i Gnesta Konstrunda.  Det var tidningsfolk från Länstidningen i Södertälje och Södermanlands Nyheter.  Jag var där med fyra andra konstnärer för att svara på frågor om årets Konstrunda nu i helgen.

Tidningsfotograferna, som har leveranskrav, använde såklart digitalkamera.  De e skillnad på mig, jag levererar ju när jag har lust liksom! ;)
 

 

 


Jag passade också på att testa 1948-Sonnaren som presskamera! Se bild ovan. Jag menar, att jag testade att fota pressen med optiken!  Å mina "pressbilder" dom hänger nu på tork i källaren, dom kommer nog i morgon, eller i övermorgon, tror jag...  ;)

/Bengan

 

Ps. Har upptäckt nå't när jag fotar med 50 mm, jag e ofta för nära!
I stort sett varje gång jag tar upp kameran för å fota, så är jag tvungen att backa litet...
Så kan det bli när man kört 35 mm för länge!  :)

 

 

Postat 2011-08-30 17:03 | Läst 9185 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1232 / Hur vilar en fotograf? Lägger undan kameran ett tag, eller...?

 


Här kan man nog skoja till det,  "En fotograf vilar nog som alla andra, liggande!"  ;)  Men jag tänker mera på en slags "mental vila", eller då man behöver gå ner i varv litet, för man känner sig litet fotoövertränad, och måste fundera på om det är mängden av bilder som skall räknas eller om det är nå't annat som är viktigt inom fotografi...?
Och då kan ofta en temponedväxling fungera.

Jag vilar ofta med att läsa, eller vara ute i naturen, men jag fotar såklart också, men ofta litet mer långsamt,  och inte för att leverera bilder till varje pris, utan mera som små egna minnesnoteringar, men som senare ofta kan visa sig vara små guldkorn!  Konstigt va..!?

Vad vill jag säga med det här då, jo jag tror faktiskt att en aktiv vila är bra att ta till då man känner sig litet "övertränad" och har svårt att leverera!   ;) :)

Jag håller på med litet aktiv vila just nu!  Fotar mest analogt då, det håller ned tempot liksom, och så passar jag även på att fota med några äldre objektiv, det drar också ned på tempot, och tvingar mig att tänka.  Många moderna kameror tänker ju själva liksom...
Å jag tror det är bra, att fotografen får tänka!  :)

 

 

Här är en långsam kamera. Eller en kamera för "Slow Photography". Eller en kamera att fotografera mera noggrant med! ;)  En Leica IIIF med en Nickel-Sonnar. Tack vare Kipon-adaptern så har en  mängd intressanta objektiv blivit tillgängliga för Leica, som tex den här tidiga Sonnar 1,5:an i Contaxfattning.

En långsamhetshjälp är att bländarringen sitter bakom greppet för att vrida optiken. Så när man greppar objektivet för att avståndsinställa, så tar man ofta i bländarinställningsringen, så det gäller att flytta fram fingrarna en aning. På Contax så va det inget större problem, där vred man ju objektivet med det tandade hjulet på ovansidan.

Nickel-Sonnaren kommer från en serie på 200 objektiv som var klara 1933-02-27.

Jag är osäker på om konstruktionen på det här objektivet va litet annorlunda än på senare Sonnarer, för den här optiken är mycket kompakt.

Så vare med det!
Tack för idag!

/Bengan

 

 

Postat 2011-08-29 21:33 | Läst 9792 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1231 / Det finns många spännande objektivalternativ till en M Leica! Tex ett KMZ-Zorki 1:2/5 cm!

 

 


Ibland hinner jag inte blogga, verkligheten tar över!  ;)   Jag sitter med i Konstrundegruppen i Kommunen, det innebär att vara med i det organisatoriska vad gäller Gnesta Konstrunda. I går va det mottagning av konstnärliga alster till samlingsutställningen, idag hängning av inlämnade alster i gamla bryggeriet på Bryggeriholmen. C:a fyrtio konstverk var inlämnade, från oljemålningar till glaskonst. (Och så "verk" från två fotografer)

Samlingsutställningen pågår fyra dagar innan Konstrundan och tre dagar efter Konstrundan.  På samlingsutställningen kan man få ett hum om vad repektive konstnär gör och visar upp på Konstrundan nästa lördag/söndag, för man hinner knappast åka runt till fyrtio konstnärer, utan det blir att prioritera.

 

Under hängningen har jag fotat med den KMZ-Jupiter-3 från 1956, den optik som jag visade några motljusbilder av i förra bloggen. (Bilder kommer)

 

 

 

 

Men nu är jag litet kvällsledig, och hinner blogga :) då "hittade" jag ett Zorki KMZ-objektiv 1:2/5 cm som man via adapter kan använda på en M Leica.
Objektivet är från 1950, och innehåller troligtsvis ett Sonnar 1:2/5 cm.

 

 

Små kompakta grejer det här!  :)

Slut för idag!
Tack för idag!

KMZ-Bengan   ;)

 

 

Postat 2011-08-28 20:09 | Läst 9586 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa