Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1928 / Det naturliga urvalet, eller varför en Dansk/Svensk Gårdshund ser ut som den gör!

Vi som e någorlunda insatta i Darvin och utvecklingshistorien vet vad jag menar, den som e bäst anpassad för en viss miljö, klarar sig bäst där och tar ofta över hela området! Så har i alla fall Roffe förklarat det hela för mig! Jag har ju någon gång frågat honom över hans pälsteckning, och i dag visade han hur den fungerar i praktiken. Teori e nog bra, men praktik e ofta bättre.

Jag hade startat dagen som vanligt med tidningsläsning av DN och kaffe, men hade knappt börjat förrän jag hör hur Roffe ligger och suckar i hallen.Han hade också plockat fram selen och en leksak, för att jag skulle fatta det hela litet snabbare!

 

 

 Så det va bara att ge sig ut på gärdena och där ville Roffe visa det naturliga urvalet i praktiken. Ni som inte vet det, så e Roffe en Dansk/Svensk Gårdshund, och åkrarna i Skåne och Danmark har ett visst utseende på vintrarna, och då smälter Roffe perfekt in i den miljön genom sin pälsteckning. Ni kan ju tänka på hur en Tiger eller en Leopard också e anpassade för sin miljö genom sin teckningen på pälsen. Så är det också med Roffe! Ni ser Roffe där framme i kurvan! Till höger vid den lilla busken!

 

Ni som inte ser så bra, här visar jag Roffe litet närmare! Vitt och svart! Precis som en åkerteckning!

Vi satte oss se'n på en bänk för att titta ut över åkerlandskapet. Roffe passar på att berätta om sin Pappa, Abbe, som ju kommer från Danmark, och också hur viktigt det är för en gårdshund att ha stora fält och stora ytor omkring sig, och det gärna varje dag! Han kallar det "öppna landskap för hundsjälen!"  Och att det är mentalt viktigt för en Gårdshund! För det e ju där som sorkar och möss ofta finns!

"Ser du förresten katten därborta vid gården?" frågar Roffe plötsligt!  "Jovisst ser jag den", säger jag för att inte verka helt bakom.  (Tar med kikaren nästa gång, för å kolla så han inte luras!)

Efter att vi suttit en stund och tittar ut över landskapet, så frågar jag Roffe om jag får ta foto av honom, en Gårdshunds stilstudie!!  "Det går fint" säger han!

Så här ville han stå vid fotograferingen!  Beredd, men funderande! Kraft och intellekt!
Tack för den bilden sa jag, och se'n gick vi tillbaka mot bilen för hemfärd.

 

Roffe vill ofta springa av sig litet hemma på gården efter en utetur, för annars kan han inte koppla av, säger han. Ok, det går väl bra, säger jag! Å då e det den där blåa gummigrejen som gäller. Han håller den i "svansen" och slänger den fram och tillbaka och uppåt. Konstigt att han inte får ont i huvudet, har jag alltid tänkt!

 

Nu kan han koppla av, och för att göra det så har flyttat sig till den delen av soffan där han inte får ligga egentligen, men då Matte är på jobbet, så får han ligga kvar där! :)  Och nu kan jag fortsätta att läsa DN och även ta en påtår!

/Bengan

 

Postat 2013-01-31 11:39 | Läst 11694 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 1927 / Inte så mycket hopp, det är tyvärr det gamla vanliga som gäller!

 

Nalen (Kyssen 1)

Ny dag, och ny läsning i morgontidningarna, vissa saker kommer igen, både världshändelser och annat.  Läste om hur man blir bra i olika saker, tex som Einstein, Mozart, Tiger Woods osv!
Visserligen kommer det nå'n forskare då och då som hävdar att talang kan upptäckas i generna, men Anders Ericsson, en av världens ledande experter vad som gör människor riktigt duktiga, påstår att det fortfarande är det gamla vanliga som gäller, bra uppväxt med stöttande vuxna/föräldrar och sedan träning! Inga nyheter precis.

 

Nalen (Kyssen 2)

Och forskningsteamet hittade inte nå'n som nått toppen om dom inte tränat minst 10.000 timmar heller! Ni har hört det förut va? Trodde kanske att det ändå kunde finnas nå'n liten genväg, eller kanske i alla fall en app! ;)

Och det här gäller nog i fotografi också för att bli riktigt bra! Träning under  minst 10.000 timmar!

Men, man behöver inte träna i 10.000 timmar! Man kan ju hålla på med fotografi på amatörnivå, och ta det som en trevlig hobby, då slipper man träna så mycket! De va smart va? ;)

Ok, det om det, nu återstår den krassa verkligheten här i Gnesta! Skall ut med Roffe om nå'n timme, å det regnar!! Men Roffe e ett trevligt sällskap, och störs inte av litet regn, så jag ser, hur konstigt det än låter, fram mot den här morgonpromenaden! :)

Nog för idag!
Slut för idag!

/Bengan

 

 Nalen (Kyssen 3)

 

Postat 2013-01-30 08:00 | Läst 8690 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Straight 1926 / Vad skall man äta för att må bra? Jag tycker jag har hittat ett bra svar!

I förra bloggen så spårade det ur som vanligt! ;) Läsare kan inte hålla sig till det ämne jag skriver om i bloggen! Att hålla sig till fotosnack menar jag! Så blev det som det blev, om bla mjölkdrickning!  Och så skrev någon "Du borde läsa lite om vår evolutionära historia också så slipper du bli förkyld i onödan", var ett av uppropen! ;)

 

Ok, då gjorde jag det, tog rådet och läste alltså, och kom fram till vad man skall äta för att må bra! Här är bla två av de böcker jag läst, Göran Burenhult, Staffan Lindeberg mfl, har bla undersökt folkgrupper på olika öar i Söderhavet som äter olika mot vad vi gör.

Och det som är signifikativt är att våra mest vanliga folksjukdomar saknas nästan helt i de här grupperna, som tex högt blodtryck, diabetes, kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, slaganfall, stroke, prostataproblem och de flesta formerna av cancer, och tack vare detta så finns det heller ingen dominans av änkor i högre åldrar de här samhällena.

Nu kan jag inte referera hela boken för er, eller ge tips för ett bra matliv, utan man måste själv vara intresserad av det här! Så min rekommendation är att läsa nå'n eller båda de här böckerna för å se om det kan va nå't.

Och så går det säkert att hitta skeptiker på nätet för det här Söderhavslivstilen också, för det finns skeptiker för allt!   :)

Och att bryta en vana är svårt, speciellt en matvana! Och har mamma sagt att blandkost e bra, så är det rätt! :)  Vad nu blandkost e för något? Alla familjer har nog sina egna blandkostblandningar!

Och i sådana här sammanhang, så brukar nå'n också säga, "Min farfar levde tills han blev 110 år, och han drack och rökte minsann!" Men hallå, nu pratar vi kvantmekanik! Det är inte omöjligt att som krökare och rökare leva tills man e 110 år, med det är mycket, mycket osannolikt! ;)

Hur som helst, vi lever i en tid där vi ofta letar genvägar, så uppfattar jag det i alla fall, och då finns det såklart även en massa "hälsoprofeter" som vill hjälpa oss med att hitta dom här genvägarna så vi slipper gå till grunden med problemet!  Men valet är till syvende och sist ändå mitt eget! :)

Nog om detta, så jag inte drar igång nå'n matdiskussion på en fotosida!

/Bengan


Ps. Det blev litet tokigt på den översta bilden, en halv kamera, så här kommer en bättre bild på kameran! :)

 

Postat 2013-01-29 11:35 | Läst 13131 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 1925 / Har läst en del i helgen, inte mycket annat man kan göra under en förkylning..

Kommer att tänka på en liten berättelse ur en av de Isländska sagorna, nu kanske jag inte har alla detaljer med, men i stort så va det så här. Sonen hade varit borta några år från gården och kommer hem och slår sig ned vid matbordet, inget sägs, modern ställer fram mat, sonen börjar att äta, och när han ätit klart så säger han: "Det har varit en del knivgöra!"
De va inte så mycket onödigt snack på den tiden! ;)

Vid ett annat tillfälle, i en annan saga, så hörde de boende buller utanför långhuset, husbonden öppnar dörren och tittar ut och får ett spjut genom bröstet, Och säger, "de här korta spjuten har blivit populära", innan han faller omkull.
Som sagt, inte så mycket ovidkommande snack här heller!

 

#2653024

Frånsett vår Nordiska/Germanska historia har jag läst annan historia, universums historia, eller hur man tror det gick till under den första miljard, miljard, miljard, miljarddels sekunden.
Man tror sig att upptäckt en uppblåsning av universum från en mycket liten grej, mycket mindre än en proton, till en storlek som vår Vintergata, under en tid som påminner om det förra tidsbegreppet jag skrev nyss om! Allt hände ganska fort liksom! ;)
Nu kanske jag förklarar det här litet rörigt, så ni kanske bör läsa själva om det....?

Å vad har det här med fotografi att göra? Inte så mycket! :)

Annars så är det första dagen jag känner mig någorlunda frisk efter förkylningen, och skall strax ut med Roffe! Och tar såklart kameran med! Nu kom det fotografiska!  :)

/Bengan

 

Hammarby IF

 

Postat 2013-01-28 08:57 | Läst 8637 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 1924 / "Rockreportage" med Canon 1,2/50 mm på en M Leica!

Förkylningen har satt käppar i hjulet vad gäller utefotografeing med en av testgluggarna från Trosa stadsbibliotek, Canon 1,2/50. Mao jag har inte kunnat vara ute och fotat nå'n på några dagar, men kom på att jag fotat med den här Canon-optiken tidigare. Så det va bara å börja att leta bland negativen! Nu va det inte negativ, utan positiv, en Kodak Elite 100-film. Rockkonserten som jag fotade, eller kalla det musikaktivitet, men som även innehöll Rock hölls på en teaterloge på orten Brie i Sörmland för c:a femton år sedan. Här är några av bilderna. Handhållen kamera, full öppning på optiken och en 1/15-dels sekund vad jag kommer, ihåg med 100 ASA-filmen.

 

Sångerskan heter Monica Hassle,  och baktill till höger skymtar musikern/gitarristen och tillika Leicafotografen Lennart Gudmundsson. Lennart har varit med på Ellens några gånger. (Lennart har även varit med i Ola and the Janglers)

* Kom på en sak, Monicas son heter Erik, Erik Hassle, musiker/sångare han med.

 

 

 Här syns Lennart bättre. Det var en blandning av musik, buskis och standupp den här kvällen! Man kan nog säga att hela huset skrattade och gungade!

 

Och en del av publiken va ganska ungdomlig, eller kalla det för familjeunderhållning!

 

Här se's Rock-lokalen utifrån, och som sagt, taket håller inte riktigt stilen..  ;)

Har även suttit och tittat på några fotografiska klipp på Youtube i dag, här är några klipp som jag gillade.

http://www.youtube.com/watch?v=EJ0SkmAh7d8

http://www.youtube.com/watch?v=9CYjdFkA7hk

http://www.youtube.com/watch?v=hvXRTzFXyIo


Ha en fortsatt fin söndagskväll!
/Bengan

 

Postat 2013-01-27 21:13 | Läst 7920 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa