Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5622 // Historien före Kung Arthurs svärd Excalibur! Och så Sara Danius! Nytt boktips alltså!

Börjar med ett boktips! Och det är Sara Danius bok om "Husmoderns död!" (Jag har nog tipsat om den boken tidigare) Sara skriver inte bara om hur man "slaktar" en hummer utan skriver även om fotografi, tex om Flickan i vinterträdgården och om August Sander, Edward Weston och Irving Penn, men även om Dublin! Vad gäller Dublin, så gör Sara en bra sammanfattning av där det händer ingenting, men där det pågår en massa, men inget ändå händer! Alternativ läsning om samma sak är åttahundra sidor bok med arton kapitel! Då ger Sara Danius en guldvärd sammanfattning för den stressade nutidsmänniskan! Här kan man snabbt få en praktisk sammanfattning och imponera på sina kompisar som om man läst hela boken! ;) 

Vad gäller artikeln i DN om Kung Arthur och svärdet Excalibur och fantasygenren med släktskapet till Nibelungens ring och Sagan om ringen, så saknar jag en litet mer förklarande koppling vad gäller tidiga svärd! Vi har ju tex Tirfing, eller Tyrfing (fornnordiska: Tyrvingr), som är ett magiskt svärd. Enligt fornaldarsagan Hervarar saga (Hervors saga) smiddes svärdet av dvärgarna Durin och Dvalin och med det svärdet kunde man hugga sten!

Nåja, det va en intressant läsning om Fantasy i dagens DN , men aningen litet historiskt rumphugget! Mycket av dagens historia tycker jag tyvärr blir som Det Bästa va förr! Men Ok, litet historia e bättre en ingen histora alls! Fast det beror ju på vad man utelämnar när man historiesammanfattar!

I går tog jag fyra eller fem bilder med Contax G2, och tar med kameran även i dag! En fantastisk kamera Contax G2 med Planar 2/35 mm!

Med så en önskan om ett riktigt Gott Nytt år!

/Bengan

Ps. Jag har framkallat några rullar från Contax G2, och skannat, men tycker ingen av bilderna blev så bra så man kan visa upp dom! Men bra bilder kommer, hoppas jag!  Så jag kan visa upp några bilder alltså!  :)

Postat 2021-12-31 08:59 | Läst 1462 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5621 // Boktips! :)

Till och från så kommer det boktips i radio, Tv och tidningar! Vi, i alla fall min fru, brukar titta på ett bokprogram i Tv, Babel! Jag hänger med ibland, men tycker sällan man pratar om den litteratur som jag gillar! Men jag tittar såklart då och då på Babel! För man skall inte vara rädd för det litet konstiga, eller det man inte e van med, för man kan ändå få litet nya infallsvinklar! ;)  Vad gäller namnet Babel, så tror jag namnet kommer från "Bibliotetek i Babel!" Ni vet va!
Borges fick aldrig Nobelpriset, jag tror det handlade om personen Borges istället för vad han skrivit!

Ok, tillbaka till ämnet, boktips! Här kommer alltså ett boktips från mig! 

Det gäller en bok som heter Arken, skriven av Peter Nilson! (Jag har skrivit om Peter Nilson tidigare) Peter Nilson har skrivit flera böcker, här kan ni läsa om honom och vad han skrivit!

.

Och så här har några recensenter skrivit om boken!

Och ofta igenom Peter Nilsons böcker löper ständigt frågan, "Vad är meningen med att sätta oss samman av stoft från universum, och sedan få tankeverksamhet för att kunna fundera på universum, för att sedan låta oss falla sönder som om vi aldrig hade existerat?"

Som sagt, ett boktips! :)

/Bengan

Postat 2021-12-30 08:40 | Läst 1748 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5644 // Om Fotografi och om vad som gör en bra bild! (Kurt Bergengren)


Börjar med några rader från en intervju med Kurt Bergengren ur hans bok Fotografera är nödvändigt.  "Vad karakteriserar ett fotografi som du tycker är bra? "
"- Det som avgör om en bild håller kvar blicken och fastnar i minnet är och förblir, att ett väsentligt innehåll har fått en skärpt form."

Sitter och tittar på bilder och hittar bilden här ovan! Jag funderar nu inte så mycket på formen utan mera var bilden är tagen! Det här är en av de få bilder som jag har svårt att placera! Men jag tror, eller rättare sagt känner, att bilden är tagen mot huset där Birger Jarlspassagens ingång är från Smålandsgatan i Stockholm!

Så tror jag i alla fall just nu!

/Bengan

Ps. I morgon fotofika på Café Tratten i Södertälje! Från 13.00 c:a! :)

Postat 2021-12-29 19:21 | Läst 1682 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5620 // Jag tycker att det är något lurt med tillvaron! Morgontänk alltså! :)

Morgontänk efter att DN är läst! :)
Om något helt annat alltså! Vi behöver en sotsug för att sota pelletspannan! Vår nuvarande sotsug e en större burk som ansluts till dammsugaren och så suger man ut sotet ur pannan med hälp av det här! Nu hade det nog räckt med att köpa ett nytt filter till den nuvarande sugen, men det filtret fanns inte att köpa längre! Sotsugen är c:a femton år gammal! Så då tittade vi på vad som finns i sotsugväg numera! Det fanns bla. en liten sotsug med inbyggd motor! Snygg design också! Men så va det de där med priset! 385:-  Visst e det skumt! Jag betalade 500:- för bara en plåtburk med tygfilter för typ femton år sedan, och nu kostar en snyggt designad sotsug med hepa-filter och elektrisk motor bara 385:- Man kan även blåsa med den här nya sotsugen också, inte bara suga!

Visst låter det här konstigt! Kan bra prylar verkligen vara så här billiga? Eller e vi lurade på nå't sätt? Eller vill vi bli lurade? Nu har vi köpt den här nya sotsugen, och jag skall använda den, men tror ändå jag skall tvätta det gamla filtret till den äldre sotsugen, ifall den nya sotsugen inte skulle funka efter något år! Eller de e ju ganska billigt att köpa en ny sotsug? :) Men ändå, hur kan man tillverka saker så billigt? Och varför? E're bara jag som e misstänksam? ;)

Vi flög tex till Spanien för några år sedan och biljetten va mycket, mycket billig! Här blev jag också undrande, hur kan det vara så himla billigt att flyga? Jag får litet noja när saker e så här billiga, speciellt vad gäller flyg! Nu skall jag inte prata så mycket historia, men litet i alla fall! :) Och det gäller American Airlines, ett flygbolag i USA som gick väldigt, väldigt bra, jag tror ägaren hette Frank Lorenzo då! Till slut va det nå'n som tittade närnare på företaget och upptäckte att man sparade in på underhållet på flygplanen! Nåja, det här va nog en engångsföreteelse!  :)

Nog om detta, men jag undrar ändå, ursäkta mej för tjatet, kan det här billiga funka på sikt? Jag menar, tex att köpa en ny sotsug istället för ett nytt filter?
Eller e det bara jag som nojat in på allt det här billiga? ;)

/Bengan

Ps. För övrigt funkar min Contar G2 mycket bra! Och är kul! Den tar bra bilder också! Kameran e c:a 20 år gammal! Köpt begagnad! Tack för det köpet Gustaf!  :)

Postat 2021-12-29 08:53 | Läst 1833 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 5819 // Mera om Punctum!

Det handlar ofta om en detalj i bilden som fångar intresset! En detalj som väcker känslor och/eller tyckande, och som finns kvar i minnet långt efter att blicken lämnat bilden i fråga. Och det intressanta är att Barthes påstår att punctum inte kan påträffas genom en särskild analys!

För Barthes påstår att Punctum inte är en del av bilden, utan en upplevelse som föds i betraktarens medvetande! Högst subjektivt och högst personligt alltså!
Enligt Barthes teori ligger också punctum helt utanför fotografens kontroll och skapas av betraktaren efter betraktarens egen världsbild med tidigare upplevelser och erfarenheter!

Alltså, då bör det finnas bra eller dåliga bilder allt beroende på betraktarens tidigare upplevelser och erfarenheter! :)

/Bengan

Postat 2021-12-28 19:18 | Läst 1724 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa