Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5799 // Poesifoto! Och så Tårtan i morgon onsdag!

Eller för att elda på riktigt, behövs en allmänbildning för att kunna ta bra bilder? Eller finns det ingen koppling! Nu kanske nå'n säger, jag fotar så allmänmänskliga saker så folk fattar det ändå utan att vara belästa! Men ibland när jag ser bilder så känner jag något, "deja vu" som man säger, något som refererar till något som jag tidigare upplevt eller läst! Jag såg en tavla på Gnesta Konstrunda för några år sedan, och tänkte direkt på Rilke och Duinoelegierna!
Men någon som inte läst de här elegierna uppfattar sannolikt bilden helt annorlunda! Och kanske bättre! Så att läsa Rilke kan vara bortkastat! "De e bara att titta på bilderna", säger kanske nå'n! Ok, jag fattar!  ;)

* Någonstans så har jag den här Rilkebilden, skall se om jag kan lägga ut med Rilkes text framöver!

Men, för att vara litet allvarlig, behövs det något i "bakgrunden", i huvudet alltså, för att kunna ta intressanta bilder eller för att uppskatta bilder? Att ta bilder som samspelar med andra människors bildsyn! På gott och ont! Fotoskola, bildskola eller något liknande? Man går ju tex. i skolan för att lära sig läsa!
Eller finns det här naturligt hos oss, en bra bilduppfattning alltså, liggande i generna liksom!

/Bengan 

Ps. Och så va det Tårtan i morgon onsdag! Från 15.00 c:a! Väl mött!

Postat 2022-05-31 11:38 | Läst 1356 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 5798 // Fotograf Beata Bergström

Som jag sagt tidigare, så visade Beata Bergström några av sina dramatenbilder på Gnesta-Planket! Beata är nog en av våra mest kända teaterfotografer! Hon nydanade teaterfotografin genom att fotografera levande teater under repetioner och föreställningar, istället för uppställda teatersituationer!

Jag besökte Beata flera gånger och Beata berättade bla. om sin tid på Dramaten med Ingmar Bergman! Det blev ett mycket personlig berättande! Beata berättade även hur svårfotograferande några skådespelare var, dom klagade tex. när Beata knäppte av med sin Leica! Inget lätt jobb att vara fotograf i det gänget! ;)

.

Hur som helst, det va mycket trevligt och intressant att få träffa Beata!

/Bengan

Ps. Här är mer att läsa om Beata! https://www.ingmarbergman.se/person/beata-bergstrom

Postat 2022-05-31 09:24 | Läst 1174 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5778 // In i skymningslandet! ;)

Jag gillar den här bilden, därför repris!

Ok, till saken, jag har varit på sjukan och pratat! Nåja jag tycker om att prata med folk, även vårdpersonal! En frågvis patient e en bra patient har någon sagt! (Jag börjar såklart med att fråga hur mycket tid det är för varje patient! Se'n har jag koll på läget!) Och försöker även att vara påläst om de problem jag söker för! Det underlättar för vården! Man skall hjälpa vården! Så det blev ett bra besök i Nyköping idag!

Väl hemma med pupiller stora som tefat drar jag för gardiner och försöker läsa litet! Det går dåligt, så jag kollar vad det är på radio i stället! Hittar radioprogrammet Karlavagnen och ingresssen "Kör du till jobbet i en tre meter hög guldlackad Willysjeep, hämtar du barnen i en hotrod, eller semestrar du kanske i en prickig Hyundai med ögonfransar? Eller så ligger du inne med en toksänkt Seat Alhambra med kolfibervinge och defuser, eller bara en fin oskruvad Volvo 940 med låga mil? Programmet letar efter ovanliga människor alltså!

Fast ett har jag nog lärt mig, de här spännande, udda och ovanliga människorna, dom ser inte så udda ut, det udda och spännande det finns inombords! 
Och det udda och spännande, det dyker ofta upp när man lär känna dom! :)

Och vad säger man om de här med "guldlackad Willysjeep" då? För mig låter det som ett rop på hjälp! Se mig! Se så udda jag är! ;) Ett rop då man märker hur vanlig man egentligen är inombords! Om det nu e ett problem att vara vanlig! ;) Men man kanske ser med skräck på sina föräldrar! Så'n vill jag inte bli! Ok, jag tror man kan lära att leva med sitt handikapp och inte behöva gripas av panik! Om det här nu uppfattas som ett handikapp, att känna sig vanlig! ;)
Man det blir i alla fall en semafor för mig, "guldlackad Willysjeep" alltså, och då kan jag inte låta bli att undra, vad är det egentligen det här handlar om! :)

Vad annat i Rohan då! Inte så mycket, den här dagen får bli litet i skymundan! För vid ögonundersökningar så får jag ögondroppar som gör mig mycket ljusskygg efteråt! Men ta det nu lugnt, e det inte värre saker än så här! :)
Så i morgon en ny dag i Universum! :)
Väl mött!

/Bengan

Ps. Kände även för litet tröstkonsumtion i dag! Vårt behov av tröst som någon skrev! :)

Postat 2022-05-30 14:29 | Läst 1244 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5796 // Bildspråk e ett underligt ting!

Men bildspråket borde väl vara som vilket annat språk som helst! Det gäller bara att formulera det man tänker säga på ett bra sätt! Men hur skall man formulera sig så alla förstår? Går det? Kanske skall man sikta in sig på dom som "simmar i samma vikar" som någon så klokt sagt!
Nog nu om fotograferandets underliga konst och snart ut i verkligheten! Fast det va under den här tiden som många svenska konstnärer flydde den sk. spenaten! Ok, så dom konstnärer som inte kan fly får vara kvar! Jag fattar!  :)

Dagens användarkamera på bilden ovan! Inte det bästa valet kan nog nå'n tycka!
"Det e mitt sätt som e det  bästa" kan nog någon annan tycka! Även vad gäller kamera! :)
Vi får se! :)

/Bengan

Postat 2022-05-30 06:24 | Läst 1449 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5795 // Forza! Nostalgibilder med M Leica! * Texten uppdateras ju mer jag minns! :)

Italien 1990!

Vi steg på bussen i Södertälje med våra racercyklar nedpackade i väskor och åkte till Florens! Cyklarna låg i speciella cykelväskor, där fram och bakhjul var borttagna och låg paralellt med ramen i den här ganska mjuka cykelväskan! Väskan hade en bred axelrem så man kunde bära cykeln på ena axeln och trunken med semester/ombyteskläder och tandborste på den andra axeln! Lätt semesterpackning liksom! :) I Florens bytte vi till pendeltåg och åkte till Pontadera, där tog vi taxi upp till huset som vi hyrt! Huset som låg uppe på ett berg med vacker utsikt! På dagarna cyklade vi mellan närliggande städer/byar, trots att vissa vägar var hårt trafikerade! För italienare kan cykel, och gav oss bra plats på vägen! Och när vi lunchade vid ett tillfälle och berättade att vi va från Sverige, så sa barägaren, "Gosta Pettersson Giro D'Italia 1971!"  Och när jag sedan berättade att våra cyklar va köpta hos Gosta i Vårgårda, då blev han alldelse lyrisk och kallade på sin familj och vänner för att dom också skulle få se oss och våra cyklar! :)

Vad gäller att bo uppe på ett berg, och där byn (Vicopisano) med butik ligger nedanför i dalen, blir litet speciellt! Att åka ned till byn e lätt som en plätt! Swish liksom! Men att sedan ta sig upp på en serpentinväg på en racercykel och matvaror, då blir det aningen litet annorlunda! :)

Men fördelen med att cykla så här, det är att man kan komma nära inpå det mesta! Både människor och hus! Men det gäller att hålla koll på cykeln! Så vi satt nära bredvid våra cyklar när vi fikade! Väldigt, väldigt nära! Vi hade inga lampor på cyklarna, så då vi va i en näraliggande by och åt, och det blev mörkt, så blev hemresan till huset ett äventyr, då det inte fanns någon gatbelysning! :)

Vi va i Italien i c:a fjorton dagar! (Och våra två cykelkompisar skymtar här i bakgrunden) Och om jag inte minns helt fel, så gick VM i fotboll under tiden vi va där! (Det är en egen liten historia att se på fotboll i Italien) Här är vi på stadsmuren runt Lucca och det va + 40 grader! Dagarna innan hade vi cyklat i bergen, men visste inte hur varmt det va för vi hade ingen termometer! :) Och som vanligt då vad käller kamera, M Leica, 35 mm och Kodachrome! Kameran låg i en liten styrväska under färd! En liknande styrväska syns på bilderna, den rymde även plånbok och en vind/regnjacka!

Så var'e med det!
/Bengan

Ps. Vi tog även med oss cyklarna till Mallorca några gånger! Det finns berg att cykla i där också!

Postat 2022-05-29 09:51 | Läst 1742 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa