Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1746 / Test av Sonnar 1,5:an på en Leica M4.

 

 

 

 

 


När jag byter objektiv på en kamera så vill jag i vissa fall kontrollera så att skärpan ligger rätt när man sedan fotar. Kolla så att objektiv och kamerahus funkar ihop. Nu gör jag ofta bara en närbildstest, för på längre håll och med tex mindre bländare, så brukar det mesta funka. Men när man använder bländare 1,5 på nära håll, då är det här viktigt.

Och vad gäller Sonnar 1,5:an, så kan man nog säga att det är en säregen och mycket unik och spännande optik. Ett tidigt tecken på det unika var att redan på 1930-talet så ville en del Leica-ägare ha optiken i Leicafattning. Leica hade inget liknande då. Och då undrar säkert någon, en 1930-tals-optik, kan det vara nå't att ha nu på 2000-talet?  Det får ni fundera på själva!  ;)

 

 

 

 

Testbilderna är tagna med full öppning på Sonnaren, bl 1,5 alltså, och med en 1/30-sekund. Film är Tri-X exponerad efter 800 ASA. 

 

Hur som helst, jag ville som sagt kolla så optiken och kamerahuset "spelar bra ihop", och det tycker jag dom gör!  Tillräckligt bra för mina behov i alla fall!

/Bengan

 


Ps. Jag framkallade den här filmen med Sonnar-testen i går kväll. De va han fotografen Borg som "hetsade" mig till att framkalla. Jag hade läst en av hans framkallningsbloggar alldeles innan. Han säger ju att det är så lätt och går så väldigt fort att framkalla film!  Ok, den praktiska arbetstiden för framkallningen av två rullar Tri-X blev c:a 30 minuter! Å det kan man väl stå ut med!  För skölj och torkning av filmen, det sköter sig ju själv!

 

 

 

 

Postat 2012-08-31 08:39 | Läst 8542 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1745 / Jag gillar inte mörkret som kommer, jag menar hösten alltså...

 

 

 

 

 Night Hawks!

 

Höstar känns tyngre för varje år, eller jobbigare med ett modernare ord. Nu menar jag inte att jag bryter ihop på nå't sätt, men jag känner mig litet tyngre i sinnet nu när mörkret närmar sig, det känns litet som om tillvaron begränsas i och med att dagarna blir kortare. Men jag tror, och har även hört, att vet man om problemen, så kan man lättare tackla dom!?
Medvetenheten skapar möjligheter! :) 
Så säger de hurtfriska och positiva i alla fall...

Nåja, det här e nog inte ett så väldigt stort problem för hela mänskligheten, om man jämför alltså,  å det är alltid bra att jämföra för å få litet balans, och allt är ju relativt som han på Schweiziska patentverket sa, allt beror på betraktarens utsiktspunkt här i tillvaron! ;)

Nu närmar sig i alla fall "källartiden" och "fikatiden" och Night Hawks-tiden, det känns ändå aningen litet positivt.

 

 

"Källartiden" är på Kocksgatan 24, "Dubbeltolvan"  Fotsätter att fota där. 

 

 

 

Och "fika-tiden" är på Twang, Katarina Bangata 25. Här finns det kaffe och den fotografiska diskussionsklubben varannan onsdag snart.

 
Se'n känner jag också hur "vildmarken kallar" så här på hösten. Frågade Roffe nyss om han skulle vara litet sugen på en fjälltur? Det vore fint sa Roffe, som inte e omöjlig. Om det funkar med bil och så'nt så blir det Grövelsjön litet senare.

Annars har jag haft fullt upp i dag, nu har jag nog en syn på vad fullt upp är, och min fru har en helt annan syn tyvärr, men det här e min blogg, å här skriver jag hur jag har upplever min verklighet!! ;)

Å vad gäller Konstrundan i helgen, så kommer jag att "tapetsera" en hel vägg med mina bilder på Åmells! 50 års fotande på väggen!

Å i morgon blir det ännu mera fullt upp! :) 

Slut för idag!
Tack för idag!

/Bengan

 

 

Då jag fått en del klagomål tidigare för att jag fotat så mycket digitalt hos Hammarby IF Boxning, så kommer jag att fota mer analogt i höst.  M Leica, 35 mm och Tri-X! Nöjda nu juniorer!? ;)  :)

 

Postat 2012-08-30 19:33 | Läst 7578 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1744 / "Att skapa är att göra motstånd!"

 

 

 

 

 

 

Då jag är fullt upptagen med Gnesta Konstrunda just nu länkar jag till några tidigare bloggar, som ni säkert inte läst! ;)

Om motstånd alltså!
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-999-att-skapa-det-ar.htm

Om Snapshots
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-977-snapshots-a-love-story.htm

Om att bli rånad!
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1347-julklappstips-det-stora-tagranet.htm


Som sagt, är litet upptagen!  :)

/Bengan

 

Ps. Vad gäller det Stora tågrånet, så hörde jag Ulf Adelsohn (Moderat) på radio i går, och han jämförde dagens situation inom Sveriges Järnvägar med det som va på 1800-talet, då ett antal olika aktörer drev järvägsverksamheten, som det blev en stor röra. Men sedan tog samhället tag i det hela för man ansåg att det var ett viktigt riksintresse med fungerande järnvägar.

 

 

 

 

Postat 2012-08-30 13:50 | Läst 7595 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1743 / Är det bara att fota människor på sta'n även i Tyskland, behöver man inte fråga där heller?

 

 

 

 

Attenzione!!

 


Vännen Gustaf berättade i förra bloggen om ett litet hälsoproblem som uppstod när han gatufotade i Tyskland!  ;)  Och det är nog så att man ser på det här litet olika i olika länder, man har olika lagar alltså. Läste nyss en diskussion vad gäller det här att vissa förbundsstater i Tyskland verkar ha litet olika tolkninger om hur man får fota människor.

Men det mesta motståndet/eller åsikterna finns nog hos människorna själva. Jag har någon gång fått "nära" information om att det är förbjudet att fota människor även i Sverige utan deras samtycke!

Ibland tror jag, ursäkta, att man blandar i hop verkligheten med det fiktiva, jag menar,  man har kanske sett en rättssalsserie på Tv, och då kanske man tar med sig vissa begrepp därifrån ut i verkligheten till det verkliga livet! ;)  "Jag skall stämma dig på miljonbelopp om du fotar mig!" ;) :)

Nåja, det här är ytterligheter i ett tema, men kan vara nog så otrevligt om man träffar på en så'n här "lagtolkare" i en gränd en mörk kväll!  ;)

Jag kände nog att jag va aningen okunnig om rättsläget då jag "gatufotade" i Berlin, inte för att jag tog några förnedrande bilder, eller att jag hade några som helst problem, utan för att jag inte riktigt hade koll på vad som gällde! Jag gillar att ha koll på leget liksom! Då kan man slappna av! :)

Men den här lilla osäkerheten i Berlin övervägdes helt av de trevliga och kunniga guiderna som bla hjälpte oss att komma till det bästa kaffestället i Berlin, och visa oss vad billigaste filmen fanns att köpa! :)


/Bengan


Ps. Men om jag skall åka och fota gatufoto i tex Paris eller New York, då skulle jag i alla fall kolla rättsläget via turistbyrån eller ambassaden, just för att undvika det onödiga på platsen! :)

 

Polisstation i Bologna

 

 

 

Postat 2012-08-29 07:15 | Läst 9477 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 1742 / Är det bara att fota människor på sta'n? Behöver man inte fråga först?

 

 

 

 

T-banan 1964

Får ibland frågor av vänner och nära om man får fota människor på sta'n bara så där!

 

Brukar ta fram den här sammanställningen nedan för att göra det hela kort och koncist! Någon som har synpunkter? På den korta sammanfattningen alltså?


--------------------------------------------------------------------------------------------


Publicering på Internet.  

Bild = Personuppgift.
I personuppgiftslagen (PuL) finns inga särskilda regler för publicering på Internet.
Personuppgiftslagens generella regler för behandling av personuppgifter gäller även när man publicerar personuppgifter/bilder på webbplatser, bloggar och liknande.

Publicering på nätet får bara ske för ett uteslutande journalistiskt, konstnärligt och litterärt ändamål. Om bilder publiceras i en löpande text på Internet, till exempel i en blogg, är publiceringen i princip tillåten så länge man inte kränker den som personuppgifterna handlar om.


Foto på allmän plats.
Befinner man sig på allmän plats går det inte hindra någon från att fotografera.
Något ofredande är det inte att fotografera någon.  Ett ofredande kan först uppstå då bilden publiceras i något för den avbildande förtalande eller kränkande sammanhang.

Är det ett köpcenter, eller liknande som inte är allmän plats, råder den som äger köpcentret/lokalen över ordningsreglerna och då kan man be personen sluta fotografera. Att ta ifrån fotografen hans kamera eller bilder eller gripa honom går däremot inte. Då blir det ett ofredande av fotografen.
Något personskydd mot fotografering finns inte i svensk lagstiftning, utom i kränkande sammanhang eller otillåten användning av personbild i reklam.

PUL/Datalagen

Se även lagen om upphovsrätt:
1 Kap. Upphovsrättens föremål och innehåll
Upphovsrätten ger konstnärer, fotografer, författare och andra skapande upphovsmän
ensamrätt att bestämma över hur de egna skapade verken får framföras, spridas och visas.
I förlängningen kan den upphovsrätten medföra en rätt till ekonomisk ersättning.

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

För skulle man fråga om man får fota i alla sammanhang, då blev det nog bara människor som stod uppställda och log på de flesta bilderna, och historikerna skulle undra: "Väldigt va alla va glada förr!"  :)

 

/Bengan

 

 

#1262134

 


 

Postat 2012-08-28 19:58 | Läst 10179 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa