Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3688 / Litet komedi e det trots allt! Eller kreativitet e såklart olika för olika människor! ;)


....il nostro trekking di sopravvivenza ho avuto in una selva oscura perduta
e vagò lontano da me il modo giusto!  Men är nu på spåret igen! Det totala Fuji-spåret! Kolla på bilden här ovan! Ut ur underjorden!

Läste för ett tag se'n om Picasso som kom i en diskussion med en man om en av sina teckningar/målningar! "Dina bilder är konstiga" sa mannen "och liknar inte alls det man ser i verkligheten!"  Han tog se'n upp ett litet fotografi ur sin plånbok och sa, "här är en bild på min fru och man ser ju också vad bilden föreställer!" Picasso svarade, "e det inte en väldigt liten fru du har?"

Å vad gäller kreativitet, så verkar många lägga ned mycken tid på vad andra gör, å även berätta hur andra skall göra, tycka eller inte göra! Även inom i vår fotografi! Å det här beteendet börjar ju såklart redan i skolan! Nu tänker jag på de här inofficiella elevtyckargrupperna i skolan! Som håller ordning på plugghästar å tjejer å så'nt redan då! ;)

Och det här tar man såklart med sig ut i vuxenlivet! Människor som intresserar sig mest för vad andra gör, eller inte gör, och försöker rätta till, i det här fallet, vissa fotografiska felaktigheter! ;)

Vad jag undrar över, och även tycker, visst borde det här beteendet vara ganska kontraproduktivt? Jag menar, att hålla på och försöka ordna upp andra människors göranden och felaktiga beteenden, det måste ju ta en massa tid från den egna kreativiteten! Jag menar, det finns ju inte hur många timmar som helst på ett dygn! ;)

Nu Carpe!

/Bengan


Postat 2017-03-31 08:02 | Läst 5032 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3687 / Fragment!

Har sett liknande skyltar på flera kaféer! Även förbud för barnvagnar! Kan förstå kaféeägarna som kanske vill ha litet omsättning på ruljansen för att det hela skall gå ihop för dom!

.

Men på Tårtan så e det ännu inga skyltar, och det är svårt att få in barnvagnar i den lilla lokalen, det e en liten trappa i ingången, men många sitter ändå med en mindre dator! ;)

.

Vad gäller bildvisning på Tårtan, så visar de flesta sina bilder via en padda! Jag får väl börja göra så också! Charlotte visade spännande dansbilder via sin padda, och hade även med sig en kamera som hade en lampa framtill!

.

Bladare, Planar och Tri-X!

.

Och att gå och i Stockholm när det blötsnöar, det ger ingen större fotoinspiration! (Å man skall inte gå å fota heller, för det e svårt att hålla kameran stilla)

.

Å de e inte så himla inspirerande i Gnesta heller just nu!
Men det kan ändra sig! :)

/Bengan

Ps. Skrev en kommentar till Måns Hagberg i min förra blogg om Praktina, lägger en länk till Praktina även här! Om man är intresserad av SLR-historien, så bör Praktina vara med! Och titta gärna på tillbehören till Praktina, länkar finns längs ned på den länkade sidan! (Jag tror också många blandar ihop Praktina med Praktica)


Postat 2017-03-30 07:47 | Läst 5071 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3686 / Biometar igen! Eller illvilliga rykten! Obs, endast för nördar!Utgångspunkten är, att varor och liknande produkter som tillverkade förr i Öststaterna inte va lika bra som de i Väst! Och det här ingick i det Kalla kriget! Nu när det gått ett antal år så är det inte så enkelt, utan svaret blir ofta litet mer nyanserat!

Alltså, efter andra Världskriget och den Östtyska statsbildningen, så blev det två Carl Zeiss, en del va kvar i Öst och en del var i Väst! Det riktiga Zeiss låg nu i väst, så sa man!

Men objektivtillverkningen kom inte igång så bra i Väst, å det e nog inte så konstigt, man hade byggt upp en avsevärd objektivkunskap i Jena under åren, Jena som nu låg i Öst, och att starta upp en ny objektivtillverkning, även om en del av den mycket kunniga personalen kommit över till Väst, det va ändå inte så enkelt!

Och det är där Biometar kommer in! Västyska Zeiss hade snart sin nya Contax på banan, men ingen passande vidvinkel ännu! Då Jena sannolikt visste om Contax IIa tidigt, så gjorde man en vidvinkel, Biometar 2,8/35 mm! Men Zeiss i Väst hade en ny Biogon Pg, och utan att veta, utan bara tro, så tror jag att man talade sig inte speciellt varm för inköp av den östtyska Biometaren när man i Väst snart hade en ny Biogon ute på den Västtyska marknaden! ;)

Å varför den här långa inledningen? Jo, jag har fotat ett tag med Biometaren, både tidigare på Contax IIa och nu en del digitalt! Och Biometaren gör mig konfunderad, för Biometaren är inte någon B-optik! Har nyss "testfotat" med olika objektiv! Nöjer mig med att visa två av "testbilderna"  som jag hoppas säger litet vad jag sett!

.


Summicron 2/50 mm!  Full öppning! (Jag har tagit flera bilder, alla har bra skärpa och bra kontrast och Summicron 50:an kan man ha som måttstock)

.


Här e Biometaren på full öppning, 2,8! Å jämfört med de andra objektiven jag "testat", Nokton 1,4/40 mm, Summicron 2/35 mm, så inte ligger Biometaren i någon stykklass! Men visst ser man skillnad i skärpa och kontrast mot Summicronen, fattas bara annat, men inte så stor skillnad som jag trodde det skulle vara! Nu e jag bara intresserade av skärpa/kontrast i bildens centrala delar, de e där jag lägger motivet!

Så, man skall inte tro på allt som sägs och skrivs!
Man skall kolla litet själv! ;)

/Bengan

Ps. Tårtan i dag!

Postat 2017-03-29 11:10 | Läst 4990 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3685 / Tårtan nu på onsdag och om Contax G-Planaren!

Contax G Planaren e ett elände att fokusera via adaptern på Fuji X-E1! Påminner om att fota med Visoflex på M Leican! Det bästa e nog att "gunga" in skärpan! Men det kan jag stå ut med, för den här Contax G-Planaren e otroligt bra!

Och nu på onsdag så e det fika på Tårtan!
Väl mött!

/Bengan

/Bengan

Postat 2017-03-27 21:47 | Läst 4869 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 3684 / Det här med att använda originalobjektiv på Fujikameran! De e klart att det funkar det också! ;)


Men jag använder, som jag tror nå'n faktiskt märkt, litet olika objektiv på min Fuji! Icke originalbjektiv, utan objektiv som inte e så där superskarpa och moderna som Fujis egna, men tillräckligt skarpa för mig i alla fall, och de här objektiven har också något mer än att dom bara e moderna, snabba, effektiva och skarpa!

Dom har en spännande konstruktion, ursäkta Fuji,  och inte minst, en spännande historia! Då tycker jag det blir en extra dimension när jag fotar! Objektiven känns "tyngre" på nå't sätt! ;)

.Zeiss Sonnaren 1,5/5 cm en sådan "tung" optik! Optiken har både historia och mycket mycket mytos!

.Och har man en så'n här uppmärkt Sonnaroptik från 1948, då tycker jag i alla fall, att historien växer ännu mer via optiken! Men det e som allt annat, man måste kunna bakgrunden till det här!

Men visst går en originaloptik mycket bra att använda på Fuji! Självklart!
Man fotar snabbt, effektivt och skarpt! Klart slut! :)
Jag har en så'n optik, 18 mm f2!

Ha nu en bra dag, vare sig ni fotar med originaloptik eller "tunga" och nördiga piratobjektiv på Fuji X!
/Bengan

Ps.  Å så fick jag anledning att visa de här nördobjektiven igen! Tack Anders! :)
Å förstora gärna bilderna! :)


Postat 2017-03-27 09:41 | Läst 5300 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa