Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5475 / Kaffebaren Spuntino på Erstagatan finns ej mer!

Men bilder finns kvar! :)

/Bengan

Postat 2021-08-31 08:31 | Läst 1592 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5474 / Det första Gnesta-Planket! De va liksom bara en test!

Tidig morgon i Universum 2009!

Jag hade hittat en plankvägg på ett äldre Godsmagasin i Gnesta som jag tyckte skulle fungera bra att hänga bilder på, och bad några fotografer att komma till Gnesta för att testa! Så här kommer Affe Johansson, Krister Kleréus, Micke Borg och Mats Adsten en tidig morgon! Och vi hoppades såklart att några skulle komma och titta på våra bilder också! En fördel med utställningsplatsen, det är att den va under tak! Nu har det inte regnat någon gång under de här åren, men ifall! :)

.

Här pågår förberedelser för en snygg upphängning!

.

Sedan va det bara att spika upp!

.

Det mesta av vår fotografi va analog på den här tiden! 

.

Å visst kom det folk och tittade på bilderna! Det var trevligt och kul!

.

.

Å fotokompisar kom det också!

.

.

Och efter utställningen så tog vi en fika och sammanfattade!

.

Och vi  tyckte att det skulle det funka att ha en fotoutställning i Gnesta! Så det blev en utställning nästa sommar igen, och så rullade det på! Och det rullar faktiskt på fortfarande! Så notera redan nu i agendan, sista lördagen i juli 2022! 

/Bengan

Ps. Och så tillkom det en kameraloppis efter några år! Tack för den utmärkta idén Magnus Fröderberg! :)

Postat 2021-08-30 08:21 | Läst 1939 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5473 / Ångfartyget Ejdern fotad med Leica från 1932! Och så kalksten på Gotland!


Jag fotar då och då med en Leica från 1932! Det fungerar bra bara man tänker på begränsningarna på kameran! Här är det Ångfartyget Ejdern som är fotad i Södertälje någon gång alldeles före år 2000! Diafilm och sannolikt Kodachrome! Första bilden här ovan på Ejdern är i stor sett obehandlad, bara minskad i format och omvandlad från TIFF till JPG!

.

Här har jag snyggat till bilden en liten aning! Litet mer kontrast, och litet oskarp mask! (Man kan såklart arbeta mycket mer i bilden) Men här  handlar om vad man vill visa med bilden och säga, "fotograferad med en Leica från 1932!" ;)

.Och så Gotland! En av våra fovoriter! En av de mest fotograferade platserna är nog fiskeläget Helgumannen! Men vad jag tror att många missar det är den lilla offerkällan som finns innan själva fiskeläget! Källan syns inte från körvägen! Ibland växer det litet grönt runt källan och då syns den ännu mindre!

.

Men som jag visat tidigare i en blogg, så finns det annat på Gotland än bara gamla offerkällor! Exotisk natur typ! ;) 


Och så det viktigaste! Det första vi brukar göra när vi kommer till Gotland är att äta på Bakfickan! Stekt strömming med potatismos och lingonsylt! (Men man måste ofta betälla bord)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2021-08-29 07:44 | Läst 1716 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5472 / Time passes liksom! Fotat med M Leica!

Å här e litet kul att titta på!

Sorterar bilder och hittar bilder från en Hängglidarflygskola på Johannelundstippen i västerort utanför Stockholm 1980! (Eller Johannelundstoppen heter det numera) Här står jag framför övningsdraken, man kallade det för drakar förr, och en synpunkt man kan ha på den här draken de va att den va svårflugen! En svårflugen övningsdrake alltså! :) Det va viktigt att hålla flygfarten vid landning annars vek den sig över ena vingen! Anledningen till att man hade en enklare och sannolikt billigare drake i utbildningen va nog att den va billigare att reparera! För det hände grejer då och då! :)

.

Här hade jag kommit upp en bit i luften! Vi sällsynta fall kunde man få litet extra höjd om det blåste bra över tippen!  Men då gällde det att hålla sig kvar på vindsidan!

Jag bad en annan i kursen att ta en selfie på mig med min kamera! :)

Å som sagt, Time Passes liksom!

Ha nu en fortsatt fin helg!
/Bengan

Postat 2021-08-28 21:47 | Läst 1658 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5471 / Att fota med en gammal Zeissoptik! :)

Jag tycker det e synd att Ludwig Bertele inte fick uppleva att hans Sonnarkoncept fortfarande lever och även används i nytillverkad optik till digitalkameror ! Men så är det, om framtiden vet man inget, det e bara om dåtiden man vet någorlunda!

Här på bilden ovan sitter en tidig Sonnar 1,5/5 cm på en digitalkamera! Sannolikt en ganska perfekt porträttoptik då brännvidden som är 5 cm blir 7,5 cm på Fuji X-E1! Och då man "skär bort" en del av kanterna genom den litet mindre Fuji-sensorn, så tar man även bort litet oskärpa i hörnen som kan bli på Sonnaroptiken på full öppning! Det blir utsnittet även som om optiken satt på en Leica M8!

Och varför använda en så'n här gammal optik då? Därför att det går, och är kul och att det blir tillräckligt bra bilder, med ett litet äldre utseende! Tycker i alla fall jag! Och flera optiktillverkare nytillverkar äldre konstruktioner i dag! Bildnostalgin lever! Även Leica nytillverkar, fast några av de här nytillverkade Leicaobjektiven, har även ändrats optiskt, så det e bara utvändigt som objektiven verkar äldre! Konstigt tycker jag, då märks det ju inget på bilderna! Men det "gamla utseendet" på en bild kan man nog lägga till via datorn!

Nu kör jag med en original gammal optik, från 1930-talet, och det blir ofta bättre än jag förväntar mig! (Jag blir litet misstänksam att digitalkameran förbättrar bilden en aning genom programvaran i kameran? Eller e det så att de här äldre objektiven inte e så himla dåliga som många tror)

.

Och för er nördiga, så kom den här Sonnaroptiken från fabriken i Jena 1933, i en serie om 200 objektiv för Contax! Den här optiken är inte antireflexbehandlad! Optiken kallas även för Nickel-Sonnar! Samlaroptik! :) Och med en modern Amedeo-adapter så kan optiken användas på en digitalkamera och även på M Leica! :) Och då går hjulet nästan varvet runt! För den här optiken ville besuttna Leicaägare ha på sin Leica på 1930-talet! :)

Och de här äldre objektiven har ofta några pyttesmå bubblor i det optiska glaset! Förr ansågs det vara tecken på kvalitet! Man höll upp optiken mot ljuset, och sa: "Det här ser äkta och bra ut!" Mer läsning om bubblor i optiskt glas!

Nu har det slutat regna, så nu tar jag en promenad! :)
Ha det!
/Bengan

Ps. Länk till en intressant bok om Ludwig Bertele!

Postat 2021-08-27 10:41 | Läst 1994 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa