** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4376 / Far from the main road....

Att använda okalibrerade objektiv, eller objektiv som är litet felkorrigerade av tidigare "reperatörer" går ofta bra på en digitalkamera, då man snabbt ser vad man får på displayen! Men med en analog kamera, är det litet annorlunda! Här håller jag på att prova en omschimsat "Ryskt"objektiv på en Leica IIIf, och det betyder fototester, och sedan framkallning av testrutorna! Och sedan ev fler ändringar/korrigeringar på objektivet, och mer framkallning!
Och viktigt är också att fota med ett "normobjektiv" på kameran, så man vet att kameradelen funkar rätt!

Å vad gäller avståndsmätaren på en gängleica, så e den inte så dålig som man vid första anblicken kan tro! För det är en förstoring i avståndsmätaren som hjälper till att hitta skärpan bra! Det man kan ha synpunkter på det är kontrasten i avståndsmätaren! Men jag har ett litet orangefilter att sätta på det ena utgående avståndsmätarfönstret, då blir kontrasten bättre!

Men vid snabbt fotande med den här typen av sökare, så fotar man ofta direkt via avståndsmätaren! Att ställa in skärpan och sedan flytta ögat till sökaren, det tar nå'n halvsekund, och då har ofta motivet rört sig!

Och varför e den här "Ryska" optiken jag håller på med så intressant? Det förstår ni som förstår det här!

.

Å så var'e litet blötmorgonpyssel alltså! :)

Å glöm nu inte Tårtan i eftermiddag!

/Bengan

Postat 2018-10-31 08:17 | Läst 3953 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4375 / Hittade en filmrulle! Mera om Leica! :)

Bild på filmbehållaren som låg i skåpet!

Ibland, så känner jag att det inte e helt tomt! ;) De börjar som en skakning på undre däck liksom, om att det nog finns nå't längst inne i ett skåp! Så jag hämtar ficklampan och går ned på knä! (De e låga skåp) Och vad ser jag, en trolig filmbehållare längs inne i hörnet! Och det stämmer, men vad för film? Nu e det ingen högoddsare att gissa på filmen, det är sannolikt en Tri-X! Men hur gammal? Inga problem, Tri-X klarar lagring!
Nu va det inte så många bilder kvar på rullen, så jag låter filmen sitta kvar i kameran och fotar ut den!

Det regnar fortfarande, typisk väder för onödiga bloggar! ;)

/Bengan

Postat 2018-10-30 13:30 | Läst 3939 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4374 / Leica och religionen!

Leica har ju kommit med en ny digitalkamera där man har ett tumgrepp som ser ut som filmframmatningen på min gamla M6:a! Och de som fotat med analoga M leicor, säger att så höll man tummen förr! (Med tumgreppet utfällt som ett tumstöd alltså) Jag som fotat med M Leica sedan 1962 har aldrig gjort så!?

"På tiden att du börjar då", kanske någon tycker!  Ok, testade att ta några bilder i morse med min M6:a, och använde filmframmatningen som Tumbs! Kändes konstigt! Och fick såklart en kommentar av motivet, "Vad håller då på med nu då!"

Ok då, provade även på min nya M Leica (de e ju Fuji X-E1 med ett Summicron 35 mm) och satte ett tumgrepp på den! Men det blev inte bra det heller!
 
Men skall i alla fall sätta en svart skiva utanpå displayen på X E1:an! Det kanske kan bli något av en liten 1960-tals nostalgitripp! ;)

För övrig så klarade jag mig från regnet i morse! Jag hade ärende till bilverkstaden :) så min fru tog Roffe på förstarundan i regnet! Båda kom hem dyblöta, men min fru sa, "de va en skön promenad! Nu vill jag ha en påtår innan jag åker till jobbet!" Det finns fortfarande hårdingar i Sverige!

Å måste köpa film i morgon! Skall köpa nå'n rulle hos Gert i morgon!

Nå'n som vet var man köper billiga Tri-X typ? :)

Å så som sagt, Tårtan i morgon!

/Bengan

Postat 2018-10-30 11:29 | Läst 3913 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4373 / Analogt är Slow Photography! Och Jena-glas i Ryska objektiv!

Blandar analogt och digitalt just nu! Här är en av de analoga fotoapparaterna! En Leica M6 med en "Sonnar" från Krasnogorsk! Tri-X! Och det analoga drar även ned på fototempot! Och då jag inte jobbar på någon tidning, och behöver leverera bilder direkt, så går det mycket bra med analog! Man får tid över liksom!  ;)

"When you shoot digital, the images are quick and you spend more time looking at the back of your camera than you do seeing".

Optiken här på M6:an är historia! 1946 plockade Ryssarna ned den optiska tillverkningen hos Zeiss i Jena, och satte upp tillverkningen i Krasnogorsk! Och med hjälp av tyska tekniker så lärde dom sig att använda maskinerna, och med hjälp av medtaget tyskt glas så gjorde man bra optik! Som den här!

Sedan när de ryska teknikerna lärt sig maskiner och allt runt omkring objektivtillverkning, samt att göra eget bra glas, så fick de tyska teknikerna åka hem, och så började man tillverka Jupiter-objektiven i Krasnogorsk! (Mycket, mycket kortfattat)

Nog om detta!

Tårtan på onsdag!

/Bengan

Postat 2018-10-29 12:58 | Läst 4074 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4372 / Tårtan nu på onsdag!

Den här bilden e tagen för några år sedan, men det ser snart ut så här igen!

Och så Tårtan på onsdag!
Väl mött!

/Bengan

Postat 2018-10-29 07:32 | Läst 4063 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa