Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6330 // Ett icke antireflexbehandlat objektiv!

Här är bilden tagen med ett Sonnar 1,5 / 5 cm (på full öppning) Objektivet är icke antireflexbehandlat! Och det kan ge intressanta bilder!

.

Här är bilden tagen med ett liknande objektiv, men med SC, ett skikt alltså, och då blir det genast bättre! Om man nu vill kalla det för bättre! ;) Jag har använt en digitalkamera till det här men tror att en analog kamera skulle ge ännu intressantare bilder! (Men problemet kanske är att få tag i icke antireflexbehandlat objektiv)
Jag har en eller två oframkallade rullar liggande, tagna med liknande objektiv, jag skall nog försöka få fart på litet framkallning framöver!

.

Här har vi ett bra objektiv! Inget rött T på frontringen! :) Objektivet är från 1930-talet! Kan man få tag på något likande från Leitz, tex. en Summar, som inte är sönderputsat på frontlinsen, så vore det också intressant!

Inte så mycket mer att rapportera om idag! Godnatt!

/Bengan

Postat 2023-08-31 20:56 | Läst 556 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6329 // Det är väl därför jag fotograferar!

Varför jag fotograferar alltså, det e nog för att kunna återuppleva händelserna via de tagna bilderna! Det låter rimligt va? (Sitter och tittar på sparade bilder i en hårddisk) Varför jag fotograferar är såklart också för att visa andra vad jag varit med om! :) Här hade jag fått ett Presskort till Bajens Boxningsgala i Eriksdalshallen! Så det blev en del runtomkringbilder också!

Domare!

.

Kompisar!
.

Boxare!
.

Crew!

.

Stig Claesson, Slas!

Några rader från Falukuriren 2005-08-06! Sekonderna lämnar ringen heter berättelsen!

"Stig Claesson påstår själv att boken handlar om enkla ting. Det gör den inte. Den handlar om det intrikata nät av tillfälligheter som skapar en människas liv och om rent otroliga sådana förmår han berätta. In i handlingen sticker han små godbitar om antikens idrottsmän och om vår tids författare, till exempel nobelpristagaren Albert Camus och Joyce Carol Oates och deras förhållande till boxning. Men mest handlar det förstås om honom själv. Och när Stig Claesson berättar om Stig Claesson lyssnar man gärna".
(INGER DAHLMAN)

.

Crew!

.

Boxare!
.

Öl i pausen!

.

Hammarby Handboll!

.

Domare!

.

Crew!

.

Fotograf!


Senare idag skall jag in till fotofikat på Tårtan! Och i morgon till fotofikat på Viksängen för att planera en utställning! Det e mycke nu! ;)

/Bengan

Postat 2023-08-30 08:05 | Läst 671 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6328 // Alltid har någon hunnit före såklart! ;)

Då och då tror jag att jag tänkt ut nya saker, eller hittat nya stigar där få har gått, eller så är det saker som nog ingen ännu har upptäckt! Men efter ett tag så inser jag att människor varit här före mig! Självklart! Det hände mig i morse igen! Jag sitter och läser, dricker kaffe och äter smörgås i ett tyst hus! Efter ett stunds läsande kommer tankarna! Om livet som pågår och även om fotografering! De här tysta tänkestunderna är både på gott och ont, ni förstår säkert vad jag menar! Vad gäller tankar om livet, så blir det såklart inte bara positivt tänkande!

I morse tänkte jag i alla fall att skriva om långsamhetens lov vad gäller fotografi igen! (Owe Wickström, har skrivit en bok som heter så, men den handlar inte om fotografi)
Men i alla fall, genom hela mänsklighetens historia har vi strävat efter att spara tid, att göra allt enklare och ”smartare”, så vi slipper anstränga oss, slipper ödsla kraft och tid i ”onödan”.  Även i vår fotografi såklart! Men ibland kanske vi tappar något på vägen? Kunskap kanske? Eller konsten att våga långsamhet?

Men just nu för tillfället, för att inte anstränga mig och för att göra det enklare och ”smartare”, slipper ödsla kraft och tid i ”onödan”, så hänvisar jag till en annan bloggare som redan skrivit om långsamhet i fotograferandet! Tack Göran Redmo! :)
Här är länk till Görans blogg!
För du har skrivit det här bra Göran! Mycket bra!

Jag lägger i alla fall till en egen tagen bild, en bild på en kamera som för mig symboliserar ett långsamt fotograferande!
Mycket av långsamheten beror såklart på att det tar litet tid att få bilderna framkallade! :)
Men det ingår nog även det i det här, att inte bli tillfredställd omedelbart! ;)

/Bengan

Postat 2023-08-29 08:38 | Läst 738 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6327 // Fotofikat på Tårtan startar nu på onsdag! Och så Fuji X100 vs M Leica!

Äntligen är sommaren slut så vi kan börja fotofika på Tårtan igen! Så nu på onsdag, den 30/8 runt Kl. 15.00 så kör vi igång igen! Gata Horns 32 för er som inte vet var i Stockholm! Så väl mött!

Vad gäller Fuiji X100 vs M Leica så e det ingen tiotusenkronorsfråga för att fatta vad Fuji har härmat! Smart av Fuji! Och som jag sagt tidigare, den här kameran skulle Leica gjort som en instegskamera i Leicasystemet! Snacka vilken kioskvältare det hade blivit! Vem skulle inte vilja ha haft en så'n här liten kamera för gatufoto och med en liten röd plupp på! Även jag! :)

Vad gäller den nuvarande digitala M Leican, så känns det som man försöker modernisera en gammal konstruktion, utan att riktigt lyckas! För M Leican är i grunden en analog konstruktion! Den bästa analoga kameran! Leica Q känns då mer i tiden! :)

Nog om detta just nu!
För man skall inte leka med tändstickor för länge nära explosiva saker! ;) :)

Och som sagt, Tårtan nu på onsdag!

/Bengan

Postat 2023-08-28 19:24 | Läst 628 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 6326 // Våra kära naturbilder! I tid och otid! Så inga nyheter är nog bra nyheter!

Är det så att vi gillar de bilder där vi kan gissa ganska rätt om motivet, situationen, platsen och även tekniken? Bilder vi tidigare sett och känner igen på något sätt! Ungefär som en maträtt! Eller platser där vi varit förut och känner oss hemma! Det är tryggt och bra! Och vad gäller bilder i Sverige, så e det nog naturbilder det vi gillar mest! Varför? För vi gillar naturen såklart! Vi känner igen natur! Och inga nyheter är ofta bra nyheter! Mammas köttbullar liksom! Även i bilder!  :)

Igår fotade jag med den bästa digitala gatufotokameran, Fuji X100S! Himmel va lätt det är att fota med den på gatan! Jag har sagt det tidigare, den här kameran skulle Leica gjort som instegskamera i Leicasystemet! Nu håller såklart inte de äldre Leicafotograferan med mig, de fotografer som påstår att det är den digitala M Leican är den riktiga gatufotokameran! Men den som påstår det har sannolikt inte fotat på sta'n med en X100-kamera! Eller förstått finessen med X100! ;)
För X100 är lättare och litet mindre än en M Leica, den tar bilder snabbare och slutaren är helt ljudlös! Och så ser kameran ut som en M Leica! :)

.

Så varför fortsätter jag att fota med en analog M Leica då? Det borde ju vara den mest långsamma som finns att fota med om man tar med tiden det kan ta att få se bildresultatet!
Det finns alltid frågor som det inte finns några snabba eller lätta svar på! Så vi får nog leva med dom frågorna! :)

Ha det bra i den nya dagen!

/Bengan

Postat 2023-08-28 07:54 | Läst 833 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa