Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2230 / Kan man tävla i musik? Eller i mat? Eller i poesi? Eller i bilder?

  

Det är ju melodifestival på lördag, tävling i musik alltså... Jag tycker att det här e svårt! Att tävla i musik alltså! Men Ok, de som tycker mest om en låt, den låten vinner!

De e nog samma med mattävlingar, bästa maten vinner! Fast man måste lägga upp korven snyggt på tallriken också, och så gör man ju med artisterna med, ställer upp dom snyggt på scen, å så litet garnering på tallriken/scenen!

Så om man skall ha en poesitävling, då borde nå'n välkänd artist framföra dikten på en scen med laserljus, och litet musik, musik som kommer in då artisten gör en konstpaus....?  
Poesi på Friends Arena!!  :) 

Å tävla i bilder då....
Tja, en känd fotograf har nog bättre chans på scenen en en okänd fotograf, å så på med litet laserljus å bakgrundsmusik kanske...? Fast jag vet inte riktigt hur det skall gå till förstås, med laserljuset alltså...
Å så måste  man ju känna nå'n som har en bra scen att framträda på, tex Fotografiska!

Tycker det här e svårt...
Men, för att göra det litet enklare, så ingen röstar fel, det e att försöka forma tyckandet via miljön! Uppväxtmiljön! :) Föräldrarmiljö, uppfostransmiljö, likartad skola, utbildning, jobb, fritidsmiljö, semestermiljö, så inga konstiga vanor eller konstiga intressen uppstår! Då skulle nog chansen öka att man sedan även tycker ganska likartat vad gäller tex musik också, å även bilder såklart! :)

Å då tror jag det skulle vara mycket enklare i tex fototävlingar, då behöver ingen rösta på en bild, utan tävlingsledningen vet direkt vilken bild som va bäst, å säger bara, "Den här bilden e bäst!"
Och alla håller med utan att hålla på tjafsa och tycka fel! ;)

 I dag va det perfekt väder för svartvitfoto!

 

Och Merrimack stävar ständigt...
För er med fantasi! ;)

 

Och jag e nyklippt!

/Bengan

 

Postat 2014-02-28 12:24 | Läst 8345 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2229 / Litet konstigt e det nog!


Hittar gamla bilder i pärmar hela tiden, och de e väl inte så konstigt! ;) Men litet konstig e kameraköpordningen hos mig tycker jag! Bilden här nedan e från 1963, och vet jag att jag har fotat med en M Leica, men nå'n form av fotoutbildning eller lära hos nå'n fotograf hade jag inte hunnit med då! Jag menar, visst va min förstakamera en Leica, men en enkel Leica med fast optik (och en exponeringssticka) Men efter att bara ha fotat nå't år, så skaffade jag en M Leica, som nog mest va en yrkeskamera då, visst e de litet konstigt!  Tycker jag själv så här efteråt i alla fall!
Se'n blev det lärling hos en fotograf och litet fotoskola, och efter det, då hade väl en M Leica varit något mer normalt att köpa?
Jag har inget bra svar på det här, men så här va det!

Här e en bild från Gröna Lund 1963! Å tycker nog att de här frisyrerna har kommit tillbaka!

/Bengan

Ps. Och allt kan inte vara för evigt, så är det tyvärr...
http://www.youtube.com/watch?v=Nv34G5b-ty8

 

 

Postat 2014-02-27 23:19 | Läst 7748 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2228 / Turesson med Leica Monochrom hade en tidsintressant fundering om svartvitt (och jpg)

 

Alltså, i testen av Leica Monochrom i FOTO så skriver fotografen Roger Thuresson, "Framför allt när jag öppnar jpg-filerna i datorn. De har en mycket fin teckning i de mörka partierna och en vacker ton i bilden. De påminner om de fotografier jag sett i fotoböcker från 60-talet då gråskalan va helig. Bilderna känns äkta på något sätt som jag inser är rätt ovanligt i dag när Photoshop har satt en ny standard med hårdare bildbehandling och mindre omfång."

Jag tycker det här är en intressant fundering?

 


Och ta inte det här inlägget som en personlig kritik mot er som kanske gör hårdare bilder, eller va det nu är, jag är inte ute efter någon, utan vill bara ställa en fråga och väcka en fundering! ;)

Alltså, har det svartvita bildseendet numera förändrats genom Photoshop? Kanske även på utställningsbilder? Eller är det bara på webben? 

 

Och är tvungen ;) att lägga till en intressant länk som Stephan Axelsson förmedlat! Tack för den länken Stephan! http://fujixfiles.blogspot.se/2013/10/the-Fuji-X100S-made-me-a-better-BW-photographer.html

 

Här e en bild tagen med den inställning som man föreslår i Fuji X-files. Fast jag har ju en X100 utan S! ;) Inställning i kameran, Monokrom med rödfilter å några andra småjusteringar och så jpg.  Här bländare 2 och 1/100-del på ISO 3200.

Se'n minskade jag ned bilden, och lade på aningen kontrast och litet oskarp mask. Sparsamt bildbehandlad, som man brukar kalla det.

Tycker den här inställningen som man föreslår från Fuji X-files funkar bra med litet försiktigt bildbehandlande via PS!

Visst e det intressant?
Jag menar, visst e Fuji X100 intressant?  :)

/Bengan

 

 

 

Postat 2014-02-26 14:03 | Läst 9854 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2227 / Stressigt, så ingen längre blogg just nu!

 

Inte på Sörmlandsleden som ni nog ser! ; ) Det här e för c:a 35 år sedan! På Åreskutans topp! Med fjällskidor! Och se'n blev det att åka ned till byn på de här skidorna! :)

Men nu så håller jag på att packa dagstursryggan för en liten vandring på Sörmlandsleden! Å de e inte så lätt, för jag får packa för två i ryggan! För Roffe och mig! För Roffe ligger och sover fortfarande, och vi skall iväg om nå'n timme! Å de e grannen som gör oss sällskap på leden!

/Bengan

Ps. Å några bilder kommer det kanske senare, men inte i svartvitt! Tur att man inte har en Leica Monochrome! ;)

Postat 2014-02-26 08:07 | Läst 7506 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2226 / Körigt i morse, konstrundemöte! Och några Fuji X100-Monochromebilder.

Här blir det ganska många bländarsteg mellan ute och nere på golvet i hörnet! Tycker kameran klarar det bra! Å i dag e inget digitalt korn pålagt på nå'n bild!

Mao, jag fortsätter undersökningen med Fuji X100 och dess monochrome-möjligheter!  Det finns en del inställningar med olika filter i kameran för svartvitt, och en del annat som gör det både lätt och svårt!

Men först va det Konstrundemöte på förmiddagen i dag! Vi i planeringsgruppen samlas en gång i månaden! Och i år firar Konstrundan i Gnesta 15 år, så det blir litet extra jobb och planering!

 

Se'n på hemvägen tillbaka till Roffe så tog jag några bilder i monochrome, eller i svartvitt som man säger på svenska. Och jag tycker Fuji X100 klarar det bra! Jag vet inte om olika kameratillverkare kan lägga in i sitt program det svartvita olika bra? Nå'n som vet? Nå'n annan som tycker om det svartvita i Fuji X100?

 

Nu hade jag ställt ISO på 1600 och inte märker jag nå't negativt ;) med nå'n slags "digital kornighet"!  Så visst e det enkelt att fota svartvitt med en så'n här kamera, helt klart. Och håller man sig i litet jämnare ljus, så klarar digitalkameran sig bra tycker jag! Och alla blir saliga på sin fason!  ;)

 

Och då jag faktiskt e liitet intresserad, på avstånd alltså, av M Leica Monochrome,  så har jag läst en del om kameran i dagarna, bla hittade jag en test av kameran hos tidningen FOTO! Roger Turesson e testare. Turesson gillar också att fota i jpg! :)

http://tidningenfoto.se/foto-bjuder-pa-test-leica-monochrome/

I morgon blir det en längre tur på Sörmlandsleden! Så på Tv i går att stillasittande e farligt! Så här skall det inte bli sittandes för länge vid datorn! :)

/Bengan

 

Postat 2014-02-25 12:45 | Läst 8777 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa