Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1088 / Så va det M Leica igen... ;)

 

 

 

 


En M Leica är en gammal konstruktion, Leica M3 kom 1954, och se'n har det inte hänt så mycket.  Det som tillkommit under åren är i stort sett exponeringsmätare i Leica M6.  Se'n har man lagt in litet olika sökare i olika M modeller, och en del småförändringar, men i det stora hela så är konstruktionen från 1954, dryga femtio år alltså!

Under 1950, 1960 och fram mot 1970-talet så användes M Leican av ett stort antal fotografer, många av de här fotograferna var världsberömda, men sedan började SLR-kamerorna att ta över mer och mer.
Men under åren har den här "gamla" analoga kameran ändå fortsatt att användas, och används även nu, trots att kameravärlden i stort sett är heldigital numera.

 

 

 Och det här tycker jag är kul och även intressant, varför en över femtio år gammal analog konstruktion kan fortsätta att attrahera fotografer långt in på 2000-talet!

Men utan att gå djupare in i det här, eller att försöka göra någon analys, så tycker jag som sagt att det är mycket kul! 

Och även intressant att "nya" och unga fotografer har gått och köpt en analog M Leica, för att pröva och sannolikt även stilla sin nyfikenhet, det känns ännu roligare!  Kanske för att se "hur djupt kaninhålet är!"  ;)

Hoppet står som alltid hos ungdomen!

Och den analoga M Leican lever! :)

 
/Bengan


Ps.
För att ha en liten träffpunkt för den här lilla och ganska avvikande kameragruppen, så finns det en Bildpool på Fotosidan som heter "Analoga M Leica-fotografer".  Så e det nå'n analog M Leica-fotograf som vill lägga sina bilder där, så hjärtligt välkommen!

Fick också en intressant länk av Affe nyss, vill gärna dela med mig!
http://en.leica-camera.com/home/

 

 

Ellens Bageri

 

 

 

Postat 2011-03-31 11:46 | Läst 9668 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1087 / Vilken M Leica skall jag välja? Nå'n som vet? Hjälp för en förvirrad mänsklighet! :)

 

 

 

Läser DN nu på morgonen och bla en artikel om våra valmöjligheter, och vad det kan innebära.
Vi kan ju välja mängder av olika saker, tex skola, vård, omsorg, olika elbolag, olika pensionsfonder, olika biljettpriser, olika teleoperatörer, mängder av olika Tv-program och i våra butiker finns det massor att välja på..

Nu skall man ju inte glömma bort att nå'n annan har plockat fram det här urvalet år oss.
Nå'n har ju ställt en massa Tv-programmen på en valhylla liksom!  :)
Så vi får ju bara välja det någon annan trevlig person valt åt oss!
Men det kanske räcker...?

Brukar även följa någon forumtråd här på Fotosidan... 
T ex då nå'n startar tråden med tex "Hjälp, skall köpa ny systemkamera" eller nå't liknande. Nu kanske jag är litet orättvis, men jag tycker ofta det ser ut så här!  ;) 
Tråden startar med några alternativ, se'n växer det hela lavinartat, och alltid så blir några inblandade rådgivare osams och skaper en egen osamstråd!  :)

Så det är inte lätt det här, att inte veta vad man skall välja liksom!  :) 
Och ha det som Julius Caesar!  Omgiven av många rådgivare!  ;)

 

 Hur som helst, intressant läsning i DN!

 

 

 

 

 

 

Och det finns faktiskt ett BRA och även billigare alternativ till en Leica M6!
Leica M2!  Med en Voigtländer exponeringsmätare så har du i stort sett samma funktioner som i en Leica M6!

Men det går även bra att ha en Leica M3, M4, M4-2, M4 P osv!  :)

Å se'n tror jag det är viktigt att inte sitta och undra om man har valt rätt M Leica, eller rätt PPM-fonder, utan ut och fota med den M Leica du har i stället och njut av livet nu! :)
För om framtiden vet vi inte ett dyft!  :)

/Bengan

 

Postat 2011-03-30 07:40 | Läst 11135 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Straight 1086 / Redaktören på Fotosidan och hans nya Leica M6 ;)

 

 

Mycket välkänd besökare på Fotomässan ber att få hålla i en M Leica!  :)
 

Intution kan det också kallas, eller erfarenhet, eller så är det inte så svårt att fatta! Redaktören här på Fotosidan som delvis gått tillbaka till det analoga, har ju även nå'ra arbetskamrater, och allesammans så sitter dom nog ganska nära varandra på jobbet, och tänk dej själv när nå'n slår upp dörren på redaktionen, kutar in och säger, "Kolla här är den!"  :)

Misstänker att det inte va en absolut nyhet vad som komma skulle, men man vet ju ändå hur det är med sån'a här grejer!  ;)  :)
Å se'n tycker jag mig också höra.... "Får jag kolla på den!?" 
Och "Ja ja, ta det lugnt, jag va först!"  :)

Å så till och från under dagen och under veckan, så kommer nog nå'n fram då och då och säger, hur funkar den? Får jag känna på kameran igen? :)

/Bengan

Ps.
Nu kanske nå'n kommer att dementera, att så här har det absolut inte gått till!  ;)  :)
Det går bra, att dementare alltså!   ;) 
Men jag har också varit med när sån'a här intressanta grejer dyker upp på en arbetsplats!  ;) :) 

Se'n finns det olika M Leicor också, och en del anses vara litet mer speciella!  :)
Å dom som inte har en så'n här, speciell alltså, dom säger att de andra e lika bra..
Måste nog hålla med om det!   ;)

 

 

Postat 2011-03-29 13:50 | Läst 9326 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Straight 1085 / Fortsättning på den "icketänkande gatufotografen". Med eller utan M Leica! :)

 

 

#1428587

 

Har skrivit några bloggar om det här med fotografisk intuition, och fått många inclick, men inte så många kommentarer. Kan bero på att jag förklarar det hela dåligt, ursäkta i så fall, eller att få håller med mig! :)

Men man kanske måste se det i ett slags sammanhang, då kan det vara lättare att förstå! Olika fotografer står också på olika fotografiska platåer, det måste man ta i beaktande! Man har fotat olika länge alltså!
De e som musik tex, vi startar ofta att lyssna på en "enklare" musik, och kan genom lärande och lyssnade "utöka smakupplevelsen", eller hur man skall beskriva det hela, och det är sannolikt samma sak med tex konst, även då fotografi.

Och för att förstå det här som jag försöker att beskriva, så kanske man måste ha upplevt det själv i nå't sammanhang? Kalla det en Déjà vu-upplevelse, och det behöver inte vara inom fotografi!

Men för att då ta ett fotoexempel, tex inom sk "gatufoto", så kan man som fotograf känna att något plötsligt händer i omgivningen, det känns som om man har upplevt något förut!  Eller man känner igen något, eller kanske oroas av något, något i omgivningen "stör" plötsligt, men jag vet ännu inte riktigt vad det är, det är bara en känsla som jag plötsligt får...

Det är det här som författaren Tor Nørretranders  bla menar i sin bok "Märk världen"!

Vi människor samlar på oss medvetet eller omedvetet en mängd upplevelser under livet. Enkelt uttryckt, vår hjärna registrerar mängder av saker, som vi inte är medvetna om!  En fotograf samlar säkert på sig speciella upplevelser,
både vad gäller , bilder, litteratur, livserfarenhet och massor av annat inom tex konst och fotografi.

Och så i ett givet ögonblick så kan en syn, doft, hörsel-retning eller en kombination av det här skapa en känsla av något...
Men det här är ett ögonblicket alldeles innan den medvetna upplevelsen kommer!

Man tar då bilden innan man medvetet börjar analysera vad det är vad man ser och upplever.  För börjar man analysera vad det är, då börjar man sannolikt intellektualisera händelsen, och kanske titta efter en bättre komposition, osv, och då kanske förtrollningen bryts..? :)

Det är det här jag menar med intution i tex gatufotografi! 

(Men obs, det finns andra ögonblick inom gatufotografin, tex dokumenterande,
eller pictorialistisk gatufotografi, som också ytligt kan beröras av det här)
Men det jag försöker beskriva här det är en upplevelse som uppkommer strax innan den sk medvetna aha-upplevelsen kommer upp, mao strax innan man börjar att tänka klart!  :)

Om man nu tycker det här kan vara intressant alltså! 
På fota på intuition alltså!  :)

/Bengan


Ps.
Zlatan spelar boll på intuition i vissa lägen, Stenmark åker ofta skidor på känslan, så varför kan inte en fotograf fotografera på intuition också?  :)

 

In passing 1964

 

Postat 2011-03-28 09:20 | Läst 9078 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1084 / Den "icketänkande" gatufotografen!

 

 

 

 

Roulette 2.

 

Jag upplever att flera av de bästa bilderna jag har tagit har tillkommit av en slump. Eller kalla det kanske ingivelse, eller kanske med ett finare ord, intuition.   http://sv.wikipedia.org/wiki/Intuition

Nu menar jag inte ren dokumentationsfotografering, eller då jag tar mina semesterbilder, då måste man nog ställa upp motiven på rad, utan det här gäller en annan typ av fotografi, som skall locka betraktaren mera...

 

Som en liten jämförelse kan man ta en bok, där man lockar in åskådaren till läsning genom att börja antyda något spännande, och får då läsaren att stanna kvar och undra och "läsa" vidare i boken eller bilden.... ;)

För det använda det omvända, att skriva en bok där det avslöjas att betjänten är mördaren redan på första sidan!  Klart och övertydligt, men hur många fortsätter att läsa den boken!?  ;) :)
Jag tänker ofta på det här när jag ser bilder med långa förklarande rubriker..
Som gör själva bilden nästan överflödig!?  ;)

 

Hjärnan hos oss människor registrerar ständig en större del av världen omkring oss utan att vi är medvetna om det!   Det här har man upptäckt inom forskningen.

Så för att återgå till den "icketänkande" gatufotografen, jag tror att många av mina bilder tillkommer av en slags slump, fast ändå inte.
För vi människor tar som sagt in en massa intryck hela tiden utan att vara medvetna om det, och ibland känner vi igen något vi ser, som gör att vi reagerar intuitivt...  och kanske säger, "Det här känner jag igen...?"


 

HornsgatanMånga gånger så kan jag se "nå't konstigt" på sta'n  ;)  och  fattar inte sammanhanget just då, men brukar ändå trycka av kameran för säkerhets skull! :)

Och visst kan det bli många missar, självklart, men ibland kommer det med ett och annat guldkorn, så upplever jag det i alla fall!  :)

Och jag tror också, att "ta bra bilder", det gör man inte varje dag, och absolut inte på beställning!  Så att försök stressa eller pressa fram bilder, tex gatufotobilder, det tror jag i alla fall inte på! Möjligtsvis kan man "konstruera" en del "häftiga" gatubilder... ;)
Å då blir det litet omvänt,  att använda den "moderna vetenskapliga medvetna metoden", att bygga bilder! ;)   
"Få se nu, händer det något här på gatan? Kan det bli nå'n bra bild av det där som händer där framme? "Hur skall jag då ställa mig så det blir bra komposition?"

Men då har man brutit själva förtrollningen, är tillbaka i pictorialismen,
och har blivit den tänkande, moderna och planerande gatufotografen! ;) :)
Hur spännande är det?  ;)  :)

 

/Bengan

 

 

#1261263

 

 

Postat 2011-03-27 10:41 | Läst 9207 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa