The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2497 / Radioaktiva objektiv och radioaktiva filter och en del annat!

 

I förra bloggen skrev jag att jag skulle komma tillbaka i ämnet radioaktiva objektiv och nu e jag här! Och hoppas även få expertkommentatorshjälp av Ylva och Olle!

Ylva och Olle levererade ju testutrustningen när jag  "testade" några objektiv på Tårtan, och så som jag fattade det så verkade både Summicronen från 1953 och Summariten från 1951 vara helt Ok! Inte nå't märkvärdigt värde vad gäller radioaktivitet alltså! Tror jag...?  Men det avvikande det va UV-filtret till Summariten, där tickade det på litet mera, konstigt nog!

Men en förklaring behövs! Vad va det vi mätte? Va det Millisievert som vi mätte med mätaren? Och låg det inom ett normalvärde på tex Summicronen?

 

Olle hade kört in några värden som han fått fram på den patensansökan från 1953 på Summicronen i en dator! Här ovan e den patentansökan! 

 

Och jag tyckte Olle sa att den här objektivkonstruktionen skulle nog funka framöver!  Summicron 1:2/50 mm alltså! Men en förklaring behövs nog vad den här utskriften betyder Olle! :)

Så nu vore jag tacksam för en litet mer exakt eller en mer vetenskapligt kommentar över det som hände på Tårtan!  

Så ett stort tack på förhand Ylva och Olle, för det ni skriver här nedan! :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2014-11-06 19:19 | Läst 1479 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det konstigaste var ju att det där filtret bara tickade på ena sidan! Om man antar att det var torium-glas i filtret så borde det alltså ha någon form av strålskyddande beläggning på den andra sidan.

Vad vi kunde mäta var att filtret strålade märkbart mer än bakgrundsstrålningen. Bidraget var ca två gånger nivån på bakgrundsstrålningen. men den totala nivån låg långt under gränsvärdet för vad strålskyddsmyndigheten kräver för permanenta arbetsplatser. Du kan alltså ha det i fickan dygnet runt utan problem!

Det går ju inte att se vad det var för typ av strålning. Vi provade att lägga ett papper mellan mätinstrumentet och filtret och såg ingen skillnad så alfa-partiklar (heliumkärnor) var det i alla fall inte. Det måste ha varit beta-partiklar (elektroner) eller gamma (röntgenstrålning). Kanske någon mer partikel-fysikaliskt bevandrad kan göra en gissning?

Inget av objektiven vi provade gav något utslag, trots att linserna var gula och fina ;) Möjligen kunde man skönja något på Summicronen, på samma nivå som vanligt mineralsalt (kaliumsalt).

Du skulle satt på det där filtret innan du tog bilden så man kunde sett något mer strålande ut ;)
Svar från Benganbus 2014-11-07 08:13
Tack för en förklarande undervisning Ylva!
/Bengan
ojanson 2014-11-10 10:14
Jag har svårt att se någon nytta med toriumglas i ett plant filter. Antingen var det beläggningen som strålade, eller någon förorening utanpå.
Har filtret tappats i saltkaret? ;-)
Intressant, antar att mitt filter också är drabbat och skall mäta vid tillfälle. Såg på en tidigare blogg att din Summicron har serienummer 1252154 (min har 1263984) så jag antar att de är från 1955. Vi får väl skaffa dosimetrar så vi inte råkar illa ut;)

http://www.l-camera-forum.com/leica-wiki.en/index.php/Serial_Number_Links_for_Leica_Cameras_and_Lenses

/Stephan
Svar från Benganbus 2014-11-07 08:18
Tack för korrekturläsning Stephan!
Så då har vi nog relativt ofarliga objektiv!
/B
Mätaren visar mikrosievert, så det är mycket lite. Jobbar man på t ex ett kärnkraftverk får man ta 100 millisievert över fem år, varav max 50 under ett. Alltså i praktiken 20 mSv/år.

Du har inte tappat filtret i saltkaret, någon gång? :-)