Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6673 // "Mitt sommarlov"

Kaffe i Berlin

Ibland känns det som man inte kommer någonstans! ;) Tänker på bloggandet som ibland känns som den uppsats man skrev på frökens begäran vid höstterminens början, "Nu skall alla skriva en uppsats om vad ni gjort i sommar!" Visst blir det väl en litet skillnad mellan då och nu, men i stort, vad är skillnaden? Kanske mer prylar och en längre ressträcka för att imponera! ;)

Men å andra sidan bloggen kanske utvecklas med mig själv, och har jag inte utvecklats, så gör nog inte sommaruppsatsen det sextio år senare heller!  ;)

Ok, nu e vi i Hälsingland i alla fall och skall i veckan kolla in i fotobutiken i Ljusdal! Även titta på några Kyrkbåtar, som e långväga släktingar till Nydam-båten! Läste på litet om Forsa-ringen, som är hundra år yngre än Rökstenen! (Glömde boken om Rökstenen hemma) Och har inte tagit några bilder i dag med Harry Zöllners lilla objektiv, Biometar 35 mm! Men i morgon kanske!
Och så e det några fina konserter i kyrkor runt om i trakten! Och fotboll på Tv!
Carpe Diem hur som helst liksom! För vad e alternativet? :)

/Bengan

Postat 2024-06-30 12:29 | Läst 447 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6672 // Igår en straffrunda på fjället och idag regn! Och om att "låna" bilder på nätet!

I går gick vi en längre runda på fjället, litet av ett straff för den korta rundan i förrgår!  ;) Nåja, att gå i fjällen är ofta annorlunda än att gå på stadsgator! Man behöver lyfta på fötterna mer och det kan gå både uppför och nedför! Så en mil i fjällen kanske kan räknas som en och en halv på platten! :)

.

Slitaget på vissa populära leder i fjällvärlden blir stor, speciellt då alla går på samma ställe! Och har den tunna växtytan trampats igenom så blir det ofta en bäck på våren! Så man måste kanske begränsa vandringar på vissa platser och även ta ut avgifter på populära platser, som man gör tex. i Venedig!  :)

Enligt SMHI så skall det komma regn i dag, så det kommer att bli skönt med en läs och vilodag! Vad gäller läsning, så går det inte längre att få DN hit, det va bättre förr helt klart, utan vi får läsa DN på paddan, å hur spännande är det! ;)  Läste i alla fall att Sv Radio fortfarande skall låta en människa läsa Sjörapporten i P1! I Finland har man AI till det! Och tack SR för att ni bibehåller den mänskliga rösten vid poesi! För Sjörapporten är poesi!  :)
De e för mycket AI just nu! Våra kameror och bildprogram är fulla av AI! 

Vad finns då kvar av riktig fotografi, det e nog det analoga! Det analoga är fotografins poesi!  :)

Vad gäller det analoga så hittar jag en bild på nätet som jag har tagit! Kul och trevligt! Objektivet som sitter på min Contax IIa är det objektivet har jag nu har på min M Leica här i fjällen!

Och efter turen är det skönt att sitta på verandan med litet att dricka och titta på kartan över dagens äventyr!
Och den uppmärksamme ser såklart Biometaren! :)

Och vi börjar nu att avrunda de här dagarna hos Anders i Småbruket Västerbäcken! Vi har bott här i dryga tjugo års tid någon eller några veckor varje sommar!
Och då vi har återkommit, så förstår ni säkert varför!  :)

Just nu har regnet kommit hit! Det strilar på ganska bra! Misstänker även åska snart! Nu tror jag det kom en blixt! 

/Bengan

Ps. Läste i DN att Gnesta kom långt ned på listan vad gäller bra kommuner! Vi pratade om det nyss, och kom fram till några saker som inte e så bra i Gnesta!
Återkommer om det i en kommande blogg! :)

Postat 2024-06-28 10:08 | Läst 541 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6671 // Renkylare och en del annat nytt från Dalarna!

Vårt äventyret i Norra Dalarna fortsätter! I går såg vi några praktiska Renkylare på fjället! Renen längs ned till höger i bilden hade krupit in långt under snötäcket! Smart!

.

Och än lever Soldyrkan! ;) 
Ni ser den runda stensättningen i förgrunden! En klassisk markering för soldyrkan/solhjul! Och så vägar upp på berget för att se solnedgången! Eller soluppgången!
Och så kan man lägga sten i små högar, eller större högar, för att visa all man varit här! Se till höger i bilden! Litet som "Kilroy was here!" :)

Vi va även nere i Idre och provianterade! Nödvändig proviant! Kexchoklad bla!

.

Vi såg en äldre bygnad på kyrkogården! En skylt sade att den lilla vackra byggnaden byggdes när Linné var på besök här!
I dag skall vi faktiskt gå en bit på Linnéstigen uppe vid Grövelsjön! Och efter det så är en fikastund planerad, kaffe med våffla, hjortsylt och vispgrädde vid Sjöstugan!
Det är viktigt att ha en bra planering när man är ute så här! :)

/Bengan

Ps. Igår va det en pinsamt kort promenad på fjället, c:a 4 kilometer! Idag måste vi skärpa oss!

Postat 2024-06-27 09:20 | Läst 475 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6670 // Fjällväder! Onödigt varmt!

På spaning efter ett bad!

I går va det 24 grader uppe på kalfjället, ingen bra temperatur för vandring då det är svårt att hitta skugga! Räddningen blev några badställen och att det blåste! Det finns några fina badställen på leden från Lövåsgården och mot Lillvätteshågna! Det finns även små badsjöar/tjärnar som ligger mer undanskymda än den här, där man har sin egen lilla badpool/bassäng och med en hänförande utsikt!  :)

(Det blev dryga sju kilometers gång, kanske onödigt långt i värmen)

I dag lätt duggregn, passar då bra med en vilodag och att även åka till Idre för att proviantera! 

/Bengan

Postat 2024-06-26 09:22 | Läst 554 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6669 // Dalarna just nu! :)

Hopp över en bäck!

.

Och kanske litet vatten i skon!

.

Vi startade optimistiskt med en vindjacka utanpå flieströjan men upptäckte snart att det blev för varmt fast vi va uppe på kalfjället! Sommaren har kommit! Och i stort inga mygg, men dom bör komma nu med värmen! Här utsikt från första fikaplatsen! Båthusbergskanten syns i bakgrunden och tittar man vidare vid kanten på berget så ser man toppar mycket, mycket långt borta! Skall kolla på kartan vad det kan vara!

.

Det blev totalt sju kilometer i nästan obanat, och väl hemma smakar en öl mycket bra!
Jag blandar analog med digitalt fotande! (Kameran på bilden är en Kiev med Zeiss Biometar 35 mm)

/Bengan

Postat 2024-06-24 21:31 | Läst 522 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa