Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1841 / Idag e det "Bladerunner!"

 

 

 

Kl 12 på dagen....


Vissa dagar får en alldeles egen profil, som gör att man osökt tänker på liknande upplevelser man tror man haft! Kalla det kanske för "Märk världen"...?
Ni vet den där boken som beskriver upplevelser som hjärnan registrerar för oss omedvetet, minnesbilder som sedan kommer fram vid olika syn, doft eller hörselretningar och då vi säger, "det här har jag upplevt förut...!"

Ni som inte läst "Märk världen", här är en recention av boken: http://www.bokus.com/bok/9789100570705/mark-varlden/

Det här omedvetna stämmer bra med senare forskning, det kan man läsa bla om i boken "Hjärnan", http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=918556513X

Och i boken "Hjärnan" berättar man även om Thomas nagel, och "What is it like to be a bat?"
http://en.wikipedia.org/wiki/What_Is_it_Like_to_Be_a_Bat%3F


Ok ett försök att komma till saken då! När jag va ute med Roffe i morse så tänkte jag osökt på Bladerunner och så kom det ena efter det andra! De e det som gör att vi äldre tänker långsammare!  :)  Vi har mycket mera "kort" i "kortlådan" i huvudet! Det som gör att det tar längre tid att svara på en så enkel fråga som  tex "känner du Anna?"  :)  Jag har träffat och läst om många Anna under livet liksom, Anna Karenina tex! ;) Och då slutar det hela med att Garbo bodde i Gnesta under några nätter med den där dirigenten, och den som frågat om Anna säger, "Kom igen nu, känner du inte Anna, hon i Pressbyrån?"

Bladerunner va det visst också ja, ursäkta! Vädret e blygrått, tungt, disigt, med duggregn och en dag som aldrig riktigt kom liksom. Kommer även att tänka Peter Nilsons bok, "Rymdväktaren", "Detta var exakt vad som hände, dagen efter, ungefär vid tolvtiden i Kopejsk, fick de  höra at Brookhaven National Laboratory, Sudbury Neutrino Observatory och neutrindetektorn i Kamiokande hade registrerat en signal från Uralbergen i samma ögonblick som mörkret föll över jorden..."

Ok, Bladerunner va det ju...   Filmen Bladerunner visar det hela ganska bra tycker jag,  det regnar ganska mycket genom hela filmen! http://www.youtube.com/watch?v=KPcZHjKJBnE

Kommer att tänka på en annan sak också!  :) Månen vänder ju samma sida mot jorden, tänk om jorden hade vänt samma sida mot solen hela tiden! Va mycket dag det skulle ha varit! På ena sidan av jorden i alla fall!  :)

Ok, men nu e det som det e, eller Mörv som tecknaren Berglin säger.  (Mörv är månaden mellan november och december månad!)  Och räddningen då? Livsuppehållande liksom?
Glögg med pepparkakor och tända ljus kanske! :)

 

 

Idag blir det i alla fall plättar till lunch! Specialrecept! :) Blandar även i litet öl i plättsmeten, resten av receptet e hemligt!

Slut för idag, och ha en bra dag trots!

/Bengan

 

Ps.  Kom också att tänka på Boken, "Natt kl 12 på dagen" av Koestler...   De e mörkt nu! ;)

 

 

 

 

 

 

Postat 2012-11-22 13:10 | Läst 2849 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1840 / Den enda, riktiga och opartiska rapporten från gårdagens fotofika på Ellens bageri kommer här! :)

 

 

 

 

 

 

I morse höll jag på att fastna i olika texter om evangelierna i Nya testamentet och när dessa skrevs, men insåg snart att tro såklart även finns inom vetenskapen, så "Många har redan sökt ge en samlad skildring av de stora händelser som ägt rum bland oss", som Lukas så klokt säger, så försöker även jag här ge en samlad bild! Och den rätta!  ;) Vad gäller Ellens bageri i går alltså!   Eller Tårtan som det heter numera heter officiellt!

 

 

 

Vi va tillbaka till ursprunget, eller i alla fall till Ellens bageri! För ett tag i alla fall! För om morgondagen vet du intet! "Carpe diem quam minimum credula postero!" 

Och det blev som jag sa, ingen ordning alls! Folk kom och gick hur som helst! Tror det blev 19-21 personer till slut som hade kommit och nästan gått fram till 18.15-tiden c:a! 


 Å de va Lundensare och Norrlänningar och Sörlänningar vid fikabordet, och det va fotoböcker, det va printar och det va animerade diskussioner om hur det va förr runt Hornstull! 

 

 Vet inte om jag vågar säga att det va bättre förr runt Hornstull, de e känsligt att säga så'nt, men i alla fall va det ganska annorlunda förr!

Och mitt i  all den här röran så hade ingen tid att titta på mitt nya motljusskydd! Suck...

De va som när eleverna kommit tillbaka från nå't lov, alla skulle prata i mun på varandra, och berätta va dom varit, vad dom sett, och vad som va Pg! Hur skall man hålla ordning i en så'n klass? ;)

Men Ok,  jag ser det positivt, så här är det när kreativiteten flödar! :)

Och det är trevligt det här! Bra fika i mycket trevligt sällskap!
Vad mera kan man egentligen önska sig på ett fik?

/Bengan

 

 

Det här är Emma som äger Tårtan!

 

 

Postat 2012-11-22 09:15 | Läst 2308 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1839 / Bankkrisen, ett pyramidspel! (Och så Ellens i morgon!)

 

 

 

 

 

Vi har ju hört talas om pyramidspel till och från, sist jag hörde talas om det så va det i Albanien, och vi i norra Europa satt nog och smålog åt hur dumma människor kan vara.

Tittade på Vetenskapens Värld på Svt-Play nyss, och en ekonom använde också ordet pyramidspel om den finanskris som drabbat USA och som nu kommer till Europa och även till oss.

Och en stor del av skulden för krisen anser man vara avregleringen av finansmarknaden, man trodde att en fri marknad skulle sköta sig bra själv. Å visst tänkte den på sig själv! ;)

Och i slutet av programmet föreslår man inte en åtstramning, det som nu sker i bla syd-Europa, utan en skuldsanering i stället.

Intressant, är nog det minsta man kan säga om det här programmet!
För det berör, eller kommer att beröra oss alla även i Sverige.
Även oss fotografer alltså!

Här e programmet!  http://www.svtplay.se/video/591940/19-11-del-2-av-3


/Bengan

 

Ps. Glöm inte fotofikat på Ellens bageri i morgon!

 

 

 

 

 

Postat 2012-11-20 20:04 | Läst 2837 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1838 / Nu på onsdag, Ellens fotografiska på Tårtan!

 

 

 

 


Cirkeln är sluten, vi är nu tillbaka på Ellens bageri, eller på Tårtan som det numera heter, och fikar där igen varannan onsdag.  Adressen är som vanligt Gata Horns 32! Uppe på puckeln alltså!

Jag skall ringa till Tårtan på onsdag fm och försöka boka de vanliga borden till höger när man kommer in i lokalen. Och passa på nu, och kom till reunionen på Tårtan på onsdag!

 

 


Vi brukar sitta mellan kl. 15.00 och 18.00, så ni behöver inte passa öppningstiden, utan det går bra att komma fram till 18.00!  Så brukar det vara, folk kommer och går hela tiden!

Har du nå't intressant du vill visa, tex en bok, tag med den! Eller du kanske vill berätta om någon utställning du varit på, eller visa nåra printar! Att visa nå'n gammal kamera går också bra! Och att bara komma och fika går självklart också alldeles utmärkt!

Hur som helst, varmt välkommen till Tårtan nu på onsdag! Och sedan varannan onsdag framöver!

/Bengan

 

 

 

 

 

Postat 2012-11-19 18:56 | Läst 2172 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 1837 / Närvarande!

 

 

 Absolut närvarande!

 

 Vi satt i går kväll med några vänner och talade om närvaro. Att vara närvarande i stunden. Här och nu alltså! Och även hur vi kanske håller på att tappa förmågor som vi har eller har haft tidigare då vi hela tiden blir avbrutna  numera? Vi hinner inte komma in i djupet i nå't ämne liksom!

Eller så tror man att vi kan göra fler saker samtidigt, och mitt i allt detta vara närvarande, även i en relation, under tiden vi är omgivna av ett ständigt mediabrus....
Ok, allt handlar om tro! ;)

Kommer osökt att tänka på ett Tv-program för många år sedan. Jag tror det va författaren Laurens van der Post som höll i berättelsen. Han berättade att han och två infödda i ett området va på väg genom savannen. Plötsligt så stannar en av männen och säger, "Det känns inte bra att gå här..."
Laurens van der Post frågar vad det är som inte känns bra, men får inget riktigt svar, utan att det är något som inte stämmer bara säger de två männen, och föreslår att dom vänder och går en annan väg, och då de två är vägvisarna, så finns det inte så mycket att göra.
De tar en annan väg, som går över några kullar på sidan om. Efter ett tag stannar en av männen och pekar ned mot den stig dom skulle ha gått tidigare, med hjälp av en kikare ser Laurens van der Post att det ligger några lejon och trycker i buskaget, lejon som dom sannolikt skulle ha stött på där dom gick tidigare...

Nu blir det diskussioner i Tv-studion om människans förmåga att känna av faror, och reportern frågar om vi kan träna upp det här eller om vi alla har den här förmågan?
Laurens van der Post säger att den kunskapen har vi nog tappat, och kan sannolikt inte återuppväcka, i alla fall inte vi som växer upp i ett "modernt" samhälle med alla de störningar som finns runt om oss ända från födelsen. De e kört liksom!


Se'n finns det säkert kurser som påstår att vi kan hitta tillbaka till vårt ursprung! ;) 
Det finns kurser i nästan allt!  :)

Men som i allt annat man skall göra med kvalitet, eller gå på djupet i något ämne, eller i en relation, så gäller det nog att inte bli avbruten hela tiden, och att kunna vara någorlunda fokuserad på ämnet!
Så tror jag i alla fall!  ;)

Men som sagt, man kan säkert åka upp på nå'n herrgård för å gå i kurs för att lära sig att inte bli avbruten hela tiden heller!  ;)  :)

/Bengan

 

 

Postat 2012-11-19 09:11 | Läst 2975 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa