Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1821 / Mer om M Leica och Single Coated-objektivet Nokton 1,4/40 mm.

 

 

 

 


Hittade en kommentar i en tidigare blogg om S.C.  I den bloggen hade jag också skrivit om Nokton 1,4/40 mm. Kommentaren kom från en fotograf som heter Tom Abrahamsson. Tom berättade litet om den här Nokton-optikens tillkomst.

"Jag var i Japan och som vanligt tillbringade eett par dagar med Mr Kobayashi (som ager Cosina/Voigtlander). Dar var ett par japanska fotografer med mig dar. Kaeru och Shintaro,bada kanda i Japan. Vi diskuterade den nya Nokton och fragade Mr Kobayashi om det var mojligt at gore en liten serie av "uncoated" linser. Han sade att helt uncoated var inte bra, for mycket flare, men nagra "single coated" kunde hab nog astakomma. Den forsta serien av 500 salde ut pa en vecka!
Skillnaden mellan den Multi coated ock den single coated Nokton ar mycket liten. Storsta skillnaden ar med skugg detaljer i sv/v. Den hogre kontrasten i den MC optiken, blockerar skuggor mera. SC coated Nokton "oppnar" dem lite mera, men priset ar at starka ljuskallor blir mera diffusa.
Tyvarr can min data inte klara det svenska alfabetet sa "imagine" prickar over missade bokstaver!"

Som sagt, skrivet av Tom Abrahamsson i min blogg för c:a fem år sedan. Tiden går liksom! ;)

 

Här är några länkar till en del av Tom's fotografiska verksamhet
http://www.rapidwinder.com/
http://www.cosina.co.jp/gallery/tom/index.html

 

Hur som helst, jag tycker i alla fall att Nokton S.C. 1,4/40 mm är spännande, och även om optiken inte är av samma klass som tex en nytillverkad ASPH-Leica optik, så har den andra fördelar! :)

Här kommer några fler äldre S.C-bilder!

 

 

Porträtt

Och på en fest så står folk inte stilla! Inte jag heller, därför litet oskärpa! :)

 

 

 

Krister

Här står inte heller tunnelbanan stilla!

 

 

 

Blockflöjt

 

 

 

De va allt om S.C. Noktonen just nu!

Ha en fortsatt fin söndagskväll,
önskar Bengan

 

 

 

Postat 2012-11-04 19:00 | Läst 2508 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1820 / Ordningen är återställd! Och några ord om en HPD-Leica!

 

 

 


Sådär ja, DN kom i morse, och med Mollbergs blandning för kaffet och stenugnsbakat bröd med Seville Orange Marmelade Fine Cut och en lagrad Västerbottenost, en ost som går i småbitar när man hyvlar den, så återkom lugnet!  :) Inga konstigheter ger en bra start på dagen! :)

Ni som kanske undrar över kameran som ligger i övre högra hörnet, här nedan kommer en liten beskrivning.  Ni som inte undrar över kameran, kan sluta läsa här! ;)


Kameran är en Leica M2 med en Leica M4 frammatningsarm och ett toppavtryck. Kameran har även ett påsatt handgrepp. Optiken är en Voigtländer Nokton 40 mm S.C.  Normalt speglar den här optiken in 50 mm ramen i M Leican, men jag har filat till optiken så att 35 mm ramen speglas in. Stämmer bättre med vad man får ut på negativet. Toppavtrycket är bra när man har handskar, och frammatningsarmen från M4 fastnar inte i flieströjan som standardframmatningsarmen gör.

 

 

 


Vad gäller den här optiken, och S.C. så här skriver Stephen Gandy på Cameraquest om den så här.

"The 40/1.4 S.C. stands for "Single Coated".   Why you ask?  Because there is more to photographic imagery than super sharpness and the best possible lens test results.  To quote Cosina's President Mr. Kobayashi "The 40/1.4 SC lens was produced for those who believe single coated lenses give more beautiful imagery in Black and White."  Some Japanese photogs prefer the imagery of single coated lenses to multi-coated lenses, and so this limited edition version of 500 40/1.4 S.C. lenses."

Så va det med det!
Ha en fin söndag!

/Bengan

 

 

 

 

 

Postat 2012-11-04 09:45 | Läst 2697 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 1819 / Vad är dokumentärfotografi?

 

 

 

 

Fem minuters rast.

 

Fotografen och bloggaren Christian Andersson från Malmö har bjudit in sin vän och kollega,  Adam Haglund som gästbloggare.  Adam har, tycker jag, några mycket intressanta funderingar i samband med Scanpix Stora Fotopris, "Vad är dokumentärt, Scanpix?"   (Scanpix Stora Fotopris delas ut till den som "bäst skildrat det svenska samhället: på ett traditionellt eller nyskapande sätt inom dokumentärfotografin.")

 

Det är nog så, att gränser flyttas hela tiden, även inom fotografin! Så dokumentärfotografi kanske har en annan betydelse i dag?  Och frågan kanske är, sker det här medvetet eller omedvetet. Eller har vi vant oss med ett vidare begrepp om vad tex dokumentärfotografi är?

Har även det sk bildmanipulerandet en skuld i det hela? Vi kanske även "skapar" en del dokumentärfotografi numera?


Frånsett mina egna funderingar, så tycker jag Adam Haglund har något viktigt att säga med sitt gästinlägg,  "Vad är dokumentärt, Scanpix?" 


/Bengan

 

Ps. Och det här passar nog ganska bra in i sammanhanget på nå't underligt sätt! ;)
http://www.thedailybeast.com/newsweek/2007/12/01/is-photography-dead.html

 

 

 

#2519818

 

 

 

 

Postat 2012-11-03 19:41 | Läst 4232 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1818 / Idag så va det en så'n där litet knepig dag, inga morgontidningar....

 

 

 

 

 

Å då säger såklart nå'n besserwisser, "det finns läsning på nätet gubbe!"  ;) Men det e inte samma sak liksom, även om det kan tyckas så rent ytligt. De e som mellan analogt och digitalt! ;) Båda ger bilder, men det finns skillnader för den som prövat! :) ;)

Nåja, inget ont som inte har nå't gott med sig, jag va tvungen att läsa Kulturdelen en gång till och hittar intressant läsning, som inte fanns igår...?  Ni som varit med några år kanske kommer ihåg journalisten och skribenten Hunter S Thompson?  Nu skall jag inte tala om honom som person utan att han också hade nog sina ögonblick av en viss klarsyn, tex  när han och andra tyckte vad president Nikon stod för, "Nixon som en fascistoid, cynisk ärkeskurk, vars enda mål var härskandet i sig. Mot denna mörkrets och det väloljade republikanska maskineriet ställs så det demokratiska partiet, splittrat och traumatiserat efter Kennedymorden och många års blodigt krigande i Vietnam.".

Se'n va det även intressant läsning om opera och kärlek, av Martin Nyström, också DN Kultur.


I dagens bloggbilder har jag även lagt in en komponent som en läsare så uppmärksamt saknade i förra bloggen! Nöjd nu herr Kreatör!?  ;)


För övrig så håller jag på att leta efter fotografer till nästa Gnesta-Plank, har i alla fall hitta två mycket spännande fotografer hitills, får se om dom tackar ja?


Läser en del andra fotobloggar också och hittade en intressant iaktagelse i en blogg för någon dag sedan.

"… apropå att fotografi är en enda stor lögn, så är verkligheten en drömbild fabricerad av vår fantasi.
Tänk dig själv; om du sätter en apparat framför ögonen och sen tar en kort så tror du att du får med verkligheten.
Tänk så falsk du är.
Ponera att du gör som jag och tydligen de flesta andra som äger en kamera använder ett lite program som reagerar på minsta spastiska rörelse du gör och vrider till ”verkligheten” några grader.
Vad får du då?
Nja, det har jag ingen aning om, men inte har det med verkligheten att göra…"

Läs mera här
http://www.sofflogg.se/?p=3306


Som jag nog sagt tidigare, det här med vår existensiella verklighet, den kan du aldrig beskriva så vi andra förstår den, vare sig i ord och bild, hur du än försöker, för alla kommer vi att ha vår egen uppfattning om den verklighet du försöker beskriva för oss. Men vi får försöka hålla ut ändå...

De va det om det, dagen utan morgontidningar alltså! ;)

 

 

Men glöm inte, att även i gamla fototidningar finns det bra bilder, man behöver inte köpa nya fototidningar hela tiden! För bildspråket, eller andra språk, är ofta inte nytt, även om tillverkare av alla nya apparater såklart vill påskina att det blir det, om du köper den här nya fotoapparaten! :)

/Bengan


Ps. Vad gäller olika verkligheter, här finns mera läsning för den som så önskar. http://instruct.westvalley.edu/lafave/nagel_nice.html 

 


 

Postat 2012-11-03 09:55 | Läst 3529 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 1817 / I dag började da'n bra, men se'n blev det "stora" problem...

 

 

En gammal bild, men så här ser det ut ungefär varje morgon!


Allt verkade Ok i morse, morgontidningarna hade kommit, och det fanns Saltå kvarns russinbröd i frysen, så jag tinade upp en bit bröd, och se'n på med och marmelad och ost. Inga synpunkter nu vad gäller russinbröd, marmelad och ost tack! ;) Och livet verkade helt Ok!  :)

Se'n började problemen när jag skulle handla!!  Fisken jag skulle köpa, torskrygg i paket, där hittade jag inte rätt torskrygg, det skulle va ett paket med en sås till också! Det paketet fanns bara inte!!!
Och se'n skulle jag köpa batterier till Nikon F3. (F3:an lånar M6:ans batterier just nu) Men när jag kommer hem efter batteriköpet så ser jag att de här 1,55 v batterierna e aningen tunnare, och Nikon F3 funkar inte med dom!! Sätter dom i Leica M6, där funkar det i alla fall! Tack Leica, dej kan man lita på i en orolig tid! Se'n hade jag köpt äppelmunkar till påtåren (när jag köpte fisken) och munkarna va inte riktigt dagsfärska!!
Va f...

Satte mig att läsa DN igen med de här halvfärska munkarna, och började läsa i DN Stockholm litet mer på djupet...
De va bla en artikel om hemlösa som bor i en övergiven kolonistuga...
Dom skall snart motas bort från stugan..
Och snart e det vinter..

Man kan säkert ha en massa olika synpunkter på de här bostadslösa människorna, i alla fall brukar vi som inte är bostadslösa, eller vi som inte måste sova ute när det är kallt ha synpunkter! Men mina små "förmiddagsproblem" kändes plötsligt ganska futtiga i sammanhanget när jag läste det här artikeln i DN...
Så ni kan gärna bortse från klagotexten här ovan! Jag fick litet distans på det hela när jag läste DN...

Allt är relativt liksom, och allt beror på vad man jämför med!

/Bengan

 

 

Rain Man..

 

 

 

Postat 2012-11-02 12:01 | Läst 2673 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 Nästa