Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1984 / "Tankar vid dagens slut" ;)

Sitter och skannar några nytagna negativ, Tri-X, och funderar under skannandet på vitsen med att fota analogt. Filmen kostar, framkallningen kostar, negativarken kostar, en skanner måste man ha, och de bästa bilderna gör jag kopior av hos Crimson, och det kostar, den analoga tekniken ligger vad gäller skärpa och ISO-tal efter den digitala, så sammantaget så blir det både dyrare och inte så bra bilder rent tekniskt med det analoga! Så varför fotar jag analogt och sitter se'n här och skannar film då? Sannolikt för att det e ganska kul och intressant, och då står jag ut med de här extra kostnaderna!

 

Kanske inte digitalskärpa, men skärpan räcker för mig.

Men fotade med Fuji X100 på Ellens i onsdags, och när Roffe och jag e ute på tundran så är det digitalkameran som är med med för att dokumentera våra äventyr, och för riktigt nattfoto, så gäller också digitalkameran. Men just nu e det ändå litet övervikt för det analoga!

 


De här e två sidor av mitt fotande, och det finns säkert fler sätt för andra fotografer. Och det här e kanske inte så mycket att blogga om heller, men nu e det gjort i alla fall!

Sov gott!

/Bengan

 

Postat 2013-03-21 22:23 | Läst 2414 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 1983 / De här med att fota action e nog inte min grej! Och är det någon som har en Contax G2 till salu?

 

Jag fick en kommentar från en av mina vänner vad gäller fotandet på Kocksgatan 24, "Vi vill se mera action i bilderna!"  ;)  De e väl en bra fundering, men jag känner nog ett annat intresse i mitt boxningsfotandet. Jag tänker också på en av mina tidiga bilder, Målaren, som kanske några har sett. Inte så mycket action där inte! :)

 

Målare i profil 1964

Utan det är mera en fysning mitt i något. Här va målaren på väg, det ser ni nog, och stannade upp för att jag skulle fota. Och i boxningsfotandet händer ofta något liknande, det blir ett avbrott i aktiviteten, eller min närvaro gör ett avbrott, eller jag ställer mig framför någon och visar att jag skall fota. 

 

Som här, ingen action precis!

 

 

Samma här! 

 Så det e därför det e så litet action från Kocksgatan 24!  Action e inte min grej liksom! ;)

/Bengan

 

Ps. Har börjat söka efter en egen Contax G2, den jag fotar med har jag bara till låns. En anledning, som har med ålderna att göra ;) är att jag börjar se litet sämre på höger öga, det öga som jag tittar i sökaren med, och då underlättar AF, det har jag märkt nu ganska tydligt!  :) 

Har tittat på ebay, där finns en hel del G2 till salu, men tänkte börja här på Fotosidan med en fråga, så är det någon, som känner någon, som har ett fint exemplar av Contax G2 till salu, så tipsa mig gärna!  

  

Postat 2013-03-21 09:06 | Läst 2193 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1982 / Varför fota analogt när det är mycket lättare att fota digitalt?

 


Som med de flesta frågor så finns det inga entydiga eller bra svar även om frågan kan verka vara enkel från början. Vi har ju en fantastisk digital fototeknik numera, en digitalkamera slår de flesta analoga kameror med hästlängder, allt från skärpan, ljuskänsligheten, användbarheten och till enkelheten att ta fram bilder, så varför då krångla till det?

Jag kan inte ge nå't bra svar på det här, eller försvara det analoga i kanske otekniska termer, för det är såklart annat än bara ineffektivitet det handlar om. Den analoga processen startar långt tidigare än själva knapptryckandet, långt tidigare, och under den här ofta ganska långa "fotoresan" händer det en del saker.

Så det är därför jag fotar analogt till en del! Men bara till en del, när det gäller skärpa och snabb leverans, då fotar jag såklart digitalt. Men när det gäller annat fotograferande än det snabba och superskarpa, då använder jag helst en analog kamera. Och frågan blir, varför då?
Man kan inte sätta ord på allt liksom!  :)

/Bengan

Ps. Ellens idag från 15.00!

 

Postat 2013-03-20 08:23 | Läst 3581 ggr. | Permalink | Kommentarer (24) | Kommentera

Straight 1981 / Jag tycker att Contax G2 klarar boxning hyffsat...

 

 

Men visst e det svårare med att fota analogt när det är rörelse och dåligt ljus, det finns inte så höga ISO på det analoga, utan måste välja motiven mer. Gärna ett ögonblick av stillhet.  Men så här e det ju i Gatufoto också på något sätt, man måste hitta en situation som stannar upp en aning till det där ögonblicket ni vet! ;)

Och så är det sökaren på Contax G2 som e litet klurig. Så tycker i alla fall jag! Men det är sannolikt så att jag e bortskämd med M Leica och Fuji x100! :)  Skall i alla fall ta några bilder till på Kocksgatan 24 med Contax G2. Kameran e ganska lättjobbad med AF och motorfilmframdragningen. Men filmrullen tar slut fort! :)

Använde hela tiden full öppning på optiken, 2/45,  och exponerade Tri-X efter 800 ASA. Tiden stod runt en 1/60-del.

 

 

Tog fyra rullar i går, så fler bilder kommer, men inte i dag! :)

/Bengan

 

 

Postat 2013-03-19 19:59 | Läst 1979 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1980 / Nå, hur klarade sig Contax G2 på boxningen? Jämfört med en M Leica! Och X100!

 

Tog fyra rullar Tri-X i går på Kocksgatan 24 med Contax G2. Rutorna rinner iväg fort med en så'n här "automatkamera". Och fotandet kändes ungefär som med Fuji X100, men X100 e såklart tystare och har en större filmrulle! ;) Men de va fullt ös på musiken i lokalen på Kocksgatan, så det lilla ljudet som Contax gjorde, det försvann helt! Men i kyrkan blir det nog annorlunda! ;)

Det jag tänkte på, de va att jag "hittade" inte sökarokularet lika lätt med ögat på Contax som på en M Leica och X100. Okularet sittet mer på mitten på Contax baktill, och så måste man se in ganska rakt i sökaren, och så känns sökaren aningen trång som sagt, men är ögat väl på plats, så funkar det bra! :)

 

Men i jämförelse med att fota analogt med M Leican, så går det fortare att fota med Contax, då det bara e å trycka av hela tiden! Är såklart nyfiken på hur bilderna blev, skall framkalla senare i dag, måste köpa pellets först, och hämta Roffe, Roffe fick sova över hos två tjejer i natt, och sedan kommer framkallningen, då först vet jag om Contax G2 funkade på riktigt! :)

/Bengan

 

Postat 2013-03-19 07:31 | Läst 2101 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa