** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2066 / Objektivtest 1959! Lunch på AMF Riddargatan i Stockholm 1959.

 

 

Nu kanske den här objektivtesten inte e lika tillförlitligt och seriös som dagens objektivtester som vi ser i tidningar och på internet, det måste jag nog erkänna! ;)

Å vem som fotade mig med min kamera, det kan jag inte heller komma ihåg, men 1959 va året. Och kameran då, det kan ha varit en M Leica....?

 

 

 

Och han med matlådan de va min arbetskamrat på Föreningen Arme, Marin och Flygfilm som låg på Riddargatan. Vi va filmsynare! Mao, vi lämnade ut hyrfilmer och tog emot filmer som olika militärförband hyrde. När filmerna kom tillbaks så måste filmerna synas så dom va Ok innan dom lades in i hyllorna igen. De va mycket journalfilmer från olika krig, även sjukvårdsfilmer tagna i fält! Spännande att titta på för en nittonåring! :)

Och innehållet i glaset som dracks till matlådan va äppelmust! Vi köpte in musten från ett musteri som åkte runt och levererade i backar! Olika smak på musten varje gång! Inte bara gröna eller röda äpplen!  De va tider det! ;)

Och sammanfattningen för de här bilderna är att jag råkade titta i en negativpärm nyss! En pärm från 1959 och några år framåt! :)

Ha en fin kväll!
/Bengan

 

Postat 2013-08-18 20:41 | Läst 2329 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2065 / En enkel och oliktänkande utrustning! På flera plan! Mao även fortsättning på Access!

 

 

 Kaffebaren i Gnesta 

Jag va inne i sta'n i går och träffade några likasinnande, Affe, Mats och Krister! Vissa e litet mer likasinnade, så jag fick en bok av Affe om Apokryferna. (Nya testamentet) Det intressanta är att veta hur kyrkan, vår tidigare stadskyrka alltså, behandlar de här skrifterna. Jag har läst tidigare i det här ämnet och även om det gått över två tusen år, så finns det stora spänningar och olika åsikter vad som är den rätta tron och de rätta böckerna att läsa om Jesus.

Bredvidläsning bredvid Nya testamentet för den som vill börja läsa litet:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nag_Hammadi-biblioteket
http://gnosis.org/naghamm/nhl.html

Å det här e nog den mest olämpliga skriften att läsa, så dra nu ned gardinerna!  (Visserligen kan NSA se din läsning fortfarande, men inte grannarna)
http://www.gnosis.org/naghamm/nhl_thomas.htm

De va de om de!

Och vad gäller annan och enkel utrustning, kamerautrustning nu alltså, så är jag inne på andra rullen med min svarta Olympus OM-1. (Håller på med ett litet lokalt dokumentationsprojekt) och då funkar Olympusen bra. Då ljuset e bra kan man nästan bara köra hyperfokal också.

Inte så mycket annat att rapportera!

/Bengan


Ps. Jovisst ja, jag kan väl berätta litet om resandet i lokaltrafiken i går utan den tidigare så praktiska och enkla SL-remsan!  Allt gick bra med Access-kortet, och som vanligt blev det några trevliga samtal med spärrvakter!  Tror att spärrvakterna fått ett mycket intressantare jobb med Access-kortets införande! :)

Men vissa i min fotografiska bekantskapskrets tycker jag överdriver den tidigare SL-remsans stora och enkla förträfflighet. Men jag vidhåller att det va enklare förr, även om jag i går fick en instruktion av Krister om hur jag kunde kolla mitt Acesskort via en apparat med många häftiga funktioner nere i Tunnelbanan! Jag svarade att den här informationen kunde jag få genom att bara titta på SL-remsan tidigare! :) Visst e det jobbigt med bakåtsträvare! ;)

Men är det bara jag som reagerar över hur lätt vi kan luras att kuta fram och tillbaka mellan olika apparater och även läsa och lära oss en massa instruktioner för något så skäligen enkelt som att åka med lokaltrafiken?

Kan inte låta bli att tänka på hur det fungerar i Berlin! Billigt, enkelt och inga spärrar! Men man kanske inte skall resa så mycket, man tar med sig för mycket jämförelser och oliktänk hem!
Så håll er hemma och åk bara med SL, är ett bra råd, då får ni mindre utsikt! ;)

Och läs gärna på ordentligt så ni blir en duktig och kunnig SL-resenär! ;)
 http://sl.se/resenar/valja-biljett/sa-funkar-sl-access/kopa-och-ladda-biljett/

Glöm inte att läsa mera under de länkar som finns till vänster på SL-sidan om Access! Kunnighet är en dygd! ;) Den här länken tex: http://sl.se/sv/Resenar/Valja-biljett/Resa-till-Balsta-och-Gnesta/

En sak som också slår mig, varför inte ha en enhetstaxa på lokaltrafiken! Det skulle bli något enklare!   För varför skall förortsbo betala mer för att komma in till city och jobbet än boende på Östermalm! Men de e ju klart, dom på Östermalm, dom bor ju redan i City...
Tänkte inte på det..

 

 

 De här e inte en OM-1
Fel!! De e visst en OM-1

 

 

Postat 2013-08-15 16:11 | Läst 2571 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2064 / Att ha pågående fotoprojekt, de tror jag e bra! Å Roffe i Grövelsjön! Och SL-Access!

 

 

Grövelsjön  (I bakgrunden)


Nu skall jag också säga att jag har en del andra projekt Pg också, förutom de fotoprojekt jag kommer att redovisa längre ned i texten. Nu tex så håller vi på att planera för ett värmepannebyte i huset, och under nå'n månad har jag tillsammans med min pelletsinstallatör kommit fram till "bästa" pelletspannan.  (Men det är hemligt, så panntillverkaren inte får leveranssvårigheter) Vi kör just nu en pelletsbrännare i en äldre olja/ved kombipanna från 1986 utan elpatronsbackupp! :) Men vi har vedspis i köket, så det e lugnt! Och så har jag också bytt elavtal nyss, billigt avtal även det, men inga namn heller här,  och så har Roffe varit på hälsokoll hos veterinär i går, och så skall bilen in på service snart (äntligen får vi göra av med litet pengar) och idag blir det handla och städa och fixa litet på tomten, men det här e ju bara en del av de ständiga löpande projekten man har. Och vad gäller fotoprojekt så stundar Gnesta Konstrunda snart, där jag även sitter i planeringsgruppen och så måste jag få ihop nå't eget att ställa ut också! Och andra egna fotoprojekt, de e såklart Kocksgatan 24 och ett litet projekt här hemmavid, som inte ännu e officiellt! :)
Å så va jag brölloppsfotograf för en dryg vecka sedan!
Och i dag skall jag in till sta'n!

Annars rätt lugnt! :)

/Bengan


Ps. Å när jag skall in till sta'n så får jag ännu en titt på den nya tidens biljettsystem hos SL.  För numera via Access-kortet så får jag ofta en trevlig pratstund med spärrvakten, och måste kanske även fylla på kortet med litet pengar och först så säger spärrvakten efter att han lagt kortet på kortläsaren, "jaha, reducerat pris" och jag säger, "Just det" och så säger han hur mycket jag har kvar på kortet och då frågar jag om det räcker för returresan och då tar han access-kortet och lägger det igen på den här lilla elektroniska kassaapparaten han har bredvid sig och trycker ett antal gånger på knapparna och säger, nja... 
Då tar jag upp plånboken och säger att jag får väl ladda på nå'n hundralapp och han säger det e nog bra att göra det, och då betalar jag en hundring och spärrvakten tar kortet igen och lägger det på maskinen och knappar ett tag igen, se'n får jag tillbaka kortet och även ett kvitto ur maskinen där jag svårligen fattar vad som menas, men då jag nyss har frågat om hur mycket jag har kvar efter insättningen av nytt resekapital, så hittar jag i alla fall den summan på kvittot, och tackar för denna gången, och även för en trevlig pratstund och spärrvakten säger tack det samma. Vi hinner ofta tala om nå't annat också! Sist va det litet om min och spärrvaktens familjer!  :)

Tycker det känns kul att vara spärrvakt numera, man får en hel del samtal med kunderna, så va det inte förr minsann! Förr så fick jag bara en stämpel på remsan med datum/tid, och se'n såg man ju direkt på remsan hur många resor man hade kvar.

 

 

 

Postat 2013-08-14 07:35 | Läst 2821 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2063 / Det här är kul!!!

 

 "Vad håller dom på med!?"

Men det här e kul, fick det här klippet av vännen Jan Bernhardtz! Två hundar sitter på en restaurant och får in maten och försöker sedan äta med kniv och gaffel...
Kolla själva!  :)

http://www.youtube.com/watch?v=EVwlMVYqMu4

/Bengan

 

Postat 2013-08-13 19:12 | Läst 2613 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2062 / Att använda film i kameran i dag! Konstigt va? ;)

 

Tänker bla på artikeln här på Fotosidan om att Ferrania-fabriken återupptar filmtillverkningen och en del annat vad gäller att fotografera med film i en nästan heldigital tid. Nu skall ingen tro att det här med film kommer att vara, eller bli nå'n stor grej igen, det är inte det som det hela handlar om, utan det som är intressant och spännande, de e tex tanken på att öppna en ny filmtillverkningsfabrik!

Nu är det som sagt en liten och udda grupp fotografer som fotar med film där inte absolut skärpa eller snabbhet med bildleveransen är avgörande utan det är andra, kanske litet mer subtila saker som gäller. Bla känsla båda vad gäller kameran och fotograferandet! Och så tillkommer det en del pyssel innan bilden är klar att "levereras", tex framkallning av filmen! ;)

Hur som helst, kul, intressant, avvikande och spännande i en nästan heldigital tid! :)

/Bengan

 

Postat 2013-08-13 08:18 | Läst 2425 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 8 Nästa