Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2177 / Ett fotoprojekt som nu e inne på det tredje året! Å idag fredag!!

 

 

De flesta som fotar har säkert ett litet projekt Pg! Man fotografera nå't man är intresserad av! Och återkommer till det eller till platsen! De kan vara landskap på en viss plats, eller gatufoto på en viss plats och även reportage eller porträttfoto av människor!

De brukar bli bättre bilder när man lär känna platsen eller människorna man fotar, fotandet kan bli mer avspänt, man upptäcker flera saker! Jag är nu inne på tredje året på ett av mina projekt, och börjar få ihop en del bilder!

 

Jag "startade" ju det här projektet för femtio år sedan, när jag va tjugotre år! (Flera av er har läst om det här tidigare) Jag fotade på ett ställe på 1960-talet, där jag även tränade, och har börjat fota där igen för några år sedan, på Kocksgatan 24 alltså! Och då lokalen i stort är oförändrad så va det litet säreget för mig när jag återkom efter femtio år! Det är en klassisk träningslokal, bla så har författaren Slas har tränat här, och några andra författare tränar här numera!

För övrigt så har planeringen för Gnesta Planket startat! Talade med plankägarna i går och med kommunen, så jag vet att utställningsmöjligheterna är Ok i år igen! Så nu börjar resten! De e också ett fotoprojekt, för femte året i rad!

Håller på med några andra fotoprojekt, men dom e hemliga än så länge! :)

Å idag e det fredag, skönt, för då blir snart hela familjen litet bättre samlad under några dagar! Roffe gillar också när hela flocken e samlad! :)

/Bengan

 

Postat 2014-01-17 07:34 | Läst 1438 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2176 / Sveriges framtid, de e nog inte på "landet" eller i Norrland!

 

Bild utan ord! Tolka den som ni vill! :)

Men i alla fall, jag åkte till Stockholm i går för att besöka ögonläkare och sedan fota på Kocksgatan 24! Packade lilla fotoryggsäcken, två kameror, en analog och en digital, å så pengar, plånbok och litet annat! Tog den rygga jag haft på Sörmlandsleden en vecka tidigare, och funderade på om jag skulle plocka ur fällkniv, tändstickor, sittunderlag och en del annat! Men tänkte, nog med internskämt nu, nå'n måtta får det väl vara, jag skall ju bara åka pendeltåg, de e väl ingen dagsutflykt i skogen heller!

Morsning, de va just det som det nästan blev! Jag tar ofta bilen en bit, för att ta bort en liten del av osäkert tågresande, men vad hjälpte det, det blev att åka bil till en annan station än den vanliga, leta parkering, för det va plötsligt bussar mellan två pendeltågsstationer av nå'n anledning! Orsaken till bussåkandet det va av litet olika anledningar beroende på vem man frågade!

Men man får se det positivt, de e bra att ha en bil då man skall åka pendeltåg! :)

 

 

Men :) jag har kommit på lösningen på det här lappverket i Sverige med pendeltåg, tunnelbana, tåg och liknande onödigt! Man bör bygga mycket mer bostäder i de större städerna, mycket mycket mer bostäder, så folk kan bo där i stället! Å då slipper man ju resa! :) Med bostäder menar jag höghus alltså! Å då menar jag de viktiga städerna i Sverige! Stockholm, Göteborg och Malmö, och skippa resten!

Då slipper man det här krångliga resandet från kringorter (eller i vissa fall Norrland, och veckopendlandet) och in till Stockholm tex!

Men tyvärr så va jag inte först med den här utmärkta idén, för jag läste i DN i dag att två nya tågaktörer kommer att ta upp spårkapacitet för att köra fler tåg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö! Å då fattar ni framtiden litet bättre va? I Stockholm, Göteborg och Malmö, där ligger framtiden! Tänk framåt! En hel bostadspark av femtio Turning Torso som speglar sig i Öresund!  :)
"Ropen skalla, havsutsikt åt alla!" ;)


Å då kan väl nå'n onödigtsvis undra vad man skall använda orter utanför de här större städerna till! Typ Gnesta och Norrland! Till rekreation så klart! Naturutflykter! Kanske för hela Europas befolkning! De vore väl nå't! Man har guidade turer till nå'n by där invånarna jobbar som guider! Då kan man verkligen packa ryggsäcken med fällkniv, tändstickor, thermos och sittunderlag! ;)

/Bengan

 

 

Postat 2014-01-16 08:45 | Läst 1677 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2175 / Jaha, vad skall man blogga om i dag då! Teknik kanske? Leica kanske? Å 13.000 inklick!?

 
Under de här åren jag bloggat har jag såklart märkt vilka bloggar som får många inklick, teknik funkar ofta bra, och för mig funkar ofta ett speciellt märke extra bra!  :)  Och några andra saker funkar också bra, vilka det är säger jag inte! Alla hemliga bloggknep avslöjar man inte!   ;)

Nåja, nu e det ingen större plan i mitt bloggande, utan jag speglar bara mitt eget intresse och måste ibland hålla tillbaka mitt nördande och försöka visa litet av min sk. seriösa sida! Men det e även intressant att läsa andra bloggar utifrån det jag skriver om!

Alltså, de blir inget om Leica idag, och jag visar bara en bild! Bakgrunden till bildvisningen är att jag kanske skall få hjälpa till med bilder till en gala i Eriksdalshallen framöver och sitter och tittar på andra bilder i sammanhanget. 

 



Och det e väl här som en viss del av problematiken med bilder vi visar på FS, jag kände och såg nå't för jag va på en speciell plats, och tog då den här bilden, men för er andra som inte va med,  så kan bilden nog kännas litet oförklarlig? 
Så jag förklarar litet!  De här e i Eriksdalshallen 1964! Mannen ingick i boxarens följe och sitter vid ringen och försökte se mellan rep och rörelser när det va paus. Mannen rör sig hela tiden också. Man ser även en hand med en svamp för att torka av boxaren med! Och det va en hög ljudvolym och jag va mitt i det hela, å de va trångt och knuffigt! 

Och det är nog det här som många av våra bilder handlar om, att kunna förmedla något till människor som inte var med vid bildtagningstillfället, och kanske inte förstår varför bilden togs!

Alternativet e då att göra en bild så bra att den blir intressant för flera! Å mera lättläst liksom! Ett mera allmängiltigt innehåll! Om ni nu tänker på Gallerix, så e det inte mitt fel! ;) Men man kanske inte behöver gå så långt som till Gallerix, men det här tål nog att tänka på i alla fall!

Och skall inte försöka ge mig in på vad en bra bild är! Inte i dag i alla fall! De blir nog som att prata om bästa ölen!  ;)

Vad gäller bloggar för övrigt och många inklick, en egen blogg som jag inte blir riktigt klok på vad gäller inklick alltså, de e en av mina tidiga bloggar med över 13.000 inklick!  Å ingen teknikblogg eller presentation av nya digitalkameror e det heller! ;) Visserligen e det bilder på en kvinna, men de e bara porträtt! ;)  Å den här lilla avslutningen har inget att göra med senaste numret av Fotosidan Magasin! Nu fick ni mera reklam FS! :)

/Bengan

Ps. Leica va faktiskt med på bilden här ovan, kom på det vid närmare eftertanke! Bilden e tagen med Leica M2 och en 35:a!

 

Postat 2014-01-15 09:08 | Läst 1882 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2174 / Idag litet av en mellandag, å framtiden på Fotosidan, och skall börja rensa bort litet kameror.

 

 

Fel tåg på fel spår! :)  Fast de kanske inte e nå't att skämta om...?

I går avslutade jag i alla dagen med att hämta min fru på en tågstation tidigare än Gnesta, då de här "Kalle Anka-tågen", som någon på Tv kallade järnvägen för, fick bromsarna att gå varma i kylan! Tråkigt för de andra resande som inte kunde bli hämtade, för dom fick sitta kvar på tåget!

Vad annat då, jo jag har fått erbjudanden från olika bilbesiktningsbolag, tidigare va det bara ett bolag som skötte det hela, och sände även ut en påminnelse och en förstatid redan inbokad! Inte vet jag orsaken till ändringen, och varför, och billigare är det inte!

 

Skall framöver börja plocka fram litet kameror och se vilka objektiv och hus jag inte kommer att använda.

 

Och talade nyss med Micke Borg på telefon, han och familjen mår bra och Micke har en spelning på gång i Tyskland, kul!

Försökte locka honom tillbaka till Fotosidan, men de e nog svårt. De e kanske han som e på rätt spår, man kanske skall "gå vidare" i stället? Men just nu e Fotosidan ändå hyffsat intressant, fast bloggarna har nog blivit litet Facebook-liknande, "kolla var jag har varit under sommarlovet, eller under semestern, eller se vad jag ätit!" ;)  Eller så e de så här en modern webblogg skall vara?

Och de kanske ligger i tiden det här korta och koncisa? I bland e det ingen text alls i en blogg, bara en bild! De e kanske därför som bildpoolerna blivit mer fattiga på bilder? Så varför då ha pooler egentligen? De går ju lika bra att visa sina nytagna bilder i bloggen, eller? 
 
Läste tidigrae statistiken på FS (men den e numera borttagen) man kunde se bla åldersfördelning, storstad/land, betalande i olika grupper, och en del annat vad jag kommer ihåg. De va intressant tyckte jag. Å även kunna se hur många överåriga som va med på FS! ;)

Jag för min egen del tycker jag att tekniken tar över mer och mer även här på FS, men det verkar ju funka för FS del, då det sannolikt e många som gillar kamerateknik. De va nog så även på Fototidningstiden vad jag minns, mycket tester och teknik, i alla fall de senare åren.

*  Å ursäkta mej, kommer ihåg en fototidningstid då det va mycket naket också! De e kanske nå't för Fotosidan magasin! ;) :)

Men som sagt, Poolerna, dom tycker jag börjar blekna litet här på FS, i alla fall för mig, och det är blogg och tråd som gäller! För det e ju ofta i bloggen som man visar sina nytagna bilder. 

Men jag är kvar ett tag till på FS, i alla fall i bloggen året ut, men bloggar kanske inte så ofta framöver!Om det inte e nå't väldigt viktigt som pockar på! ;)

Å vem vet, FS kanske ger trogna kunder rabatt! Som i vården! ;) För det e bättre att behålla långsiktigt betalande kunder än att försöka ragga nya kunder, för det e då som det bökiga börjar!;)

Måste sluta nu, har mycket annat att göra!
Är ju pensionär! :)

/Bengan

 

Ps. Här i huset bodde tidigare konstnären Lars Hillersberg, nu har PEAB jämnat till marken och byggt hus här....

 

 

Postat 2014-01-14 12:43 | Läst 2381 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 2173 / Är - 15 grader kallt för hundtassar? Å vilodag för Leica IIIf.

 

Jag funderade lite på kylan på hundtassar under förmiddagen när jag va ute med Roffe. Vi hade - 12 grader uppe på Gnesta-höjden, men det är kallare nera på gärdena, gissningsvis tre till fyra grader lägre temperatur. Roffe hade överock på sig, men va "barfota" som vanligt och det fick mig att undra, - blir du inte kall om tassarna, frågade jag? - Tänkte på det i går också, när du plurrade ute på hygget?

 -Visst känns det litet svalt om fötterna, men inget som stör, sa Roffe, och vad gäller gårdagen så vad det en massa spännande spår i skogen, då märker man inte om man blir litet fuktig om foten!  - Ok, jag förstår, sa jag, men kan jag få känna på en tass?

 

Sval, men inte kall! Bra konstruktion det där tänkte jag!

 

Men jag märkte i alla fall att det va lättare att få in Roffe i bilen i dag. ;) Ibland kan jag få stå och hänga på bakdörren och vänta på Roffe medans han "lusläser" marken med nosen fram mot bilen. Men det e ofta helt Ok, vi har sällan tider att passa, och man skall inte jäkta utan orsak, men idag märkte jag en liten skillnad, Roffe va först framme vid bilen! Så litet extra svalt va det nog! ;)

Å den nya pelletspannan funkar bra, den ligger och balanserar innetemperaturen mellan + 21.0 och + 21.2 grader.

Och som sagt, Leica IIIf hade vilodag i dag!

/Bengan

 

Postat 2014-01-13 15:14 | Läst 1756 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 8 Nästa