Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2346 / Gatufoto och att spara gamla fototidningar!

 

Artikel om fotografen Jean Hermanson

Jag kan tänka mig att de här frågorna uppstår i de flesta familjer, "måste du spara på det där?" Allså, man bedömer saker olika, vad som är viktigt, så kan nog det korta svaret vara! Jag spar på en del gamla saker, tex kameror, bilder och så några fototidningar, för att hålla det kort!

 

Och några av de här bilderna av Jean Hermanson jag hittade i äldre fototidning, skulle funka än i dag som gatufoto! Som mycket bra gatufoto! Kanske för bra? ;)
Äldre fototidningar är bra att ha som påminnelse!
Så man inte glömmer bort att det fanns bra bilder även förr!
Kanske väldigt bra bilder! :)

 

Å här e en nyare bild, men ändå gammal (den är nå't eller några år misstänker jag) som också skulle funka bra som gatufoto, trots att den e tagen på stranden!

Det här kan väl också ses som ett litet inlägg i gatufotodebatten!
För den som vill!

/Bengan

 

Postat 2014-06-08 18:41 | Läst 1545 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2345 / Gatufoto och gatubilder!

 

 

Nornorna lämnar Tumba..


Det sägs att alla är fotografer, men jag skulle kunna tänka mig en ändring till att säga, att alla är gatufotografer!;) Och inte så konstigt, alla kan och tar ofta en bild på gatan numera, mest på semestern såklart, men även hemmavid, och då e man väl en gatufotograf?

Nåja, det finns synpunkter på det här sk gatufotandet, speciellt i den fotografiska periferin! ;) Och det är bra med oliktänkande/oliktyckande, annars blir allt bara mellanmjölkskoncensus, och alla levde lyckliga alla sina dagar hela livet ut! ;)

Alltså, på vägen hit, till min blogg alltså, så blev jag upptagen i en annan blogg, så jag kom liksom av mig i mitt eget bloggande! Och det känndes bra!

Så läs gärna Joakims funderingar om sitt gatufotofotande! Det är så här det fotografiska samtalet blir intressant! I alla fall för mig!

http://www.fotosidan.se/blogs/joakimke/se-bilden-den-arrangerade-kanslan-som.htm

/Bengan

 

Postat 2014-06-06 11:08 | Läst 1443 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2344 / Konsten i det offentliga rummet! Om en Grafitta! Det står så i SN i alla fall!Konst i det offentliga rummet! Långt ut i skogen, långt från stigar och vägar! Det var grannens grabb som hittade den, han tränar ofta ute i skogen! Å nu vet också vi var den står, och har även listat ut vem som gjort den! Häftig ren va? 

Och för att sätta in den här bloggen i ett närmare sammanhang, så e väl foto också konst? ;)

Alltså, jag läser ju en del tidningar på morgonen, på papper! :) Och hittar en debatt om en målning i en skola i Sörmland i en av tidningarna! En muralmålning kan man kalla den med tanke på storleken! Och en ledarskribent i tidningen har tidigare pläderat för "konstens frihet, och det otidsenliga i att makten utövar censur" (Skolan har nu börjat tveka, och det är väl det som e makten, om det lämpliga att ha Grafittan i en skola)

Nu heter målningen, eller kallas typ för Grafitta, om nå'n undrar! Och det borde man nog!  Och så är det andra som också tycker till om det här: "Konstnärlig frihet innebär inte att vi alla skall behöva möta alla former av uttryck i det offentliga rummet"!  Kan nog hålla med där liksom...

Vissa platser, och då speciellt områden som skolor, dagis, fritis, sjukhus, äldreboende och liknande, bör nog fredas på nå't sätt! Då människor ofta inte kan välja att inte vara där!

Som avslutning skriver en debattör i ämnet så här ungefär, "konstnären är fri att måla hur många grafittor hon vill, men vi skall inte tvingas att leva med dom!"

(Som sagt, benämningen på konstverket är taget från Sörmlands Nyheter!
Man talar om konstverket så i tidningen)

 

Grafi....

Fotokonst?

/BenganPostat 2014-06-05 11:38 | Läst 1733 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2343 / Fotofika, eller vad e det egentligen dom gör på Tårtan? Och Mt Everest-kameran!

Näst sista träffen för vårterminen på Ellens Fotografiska avlöpte i går! Även lugnt och fint! Och grundtanken e så klart att träffas omkring foto! Och visst e det så ibland, men jag samtalade även om fjällvandringar, om IT-arbeten, platser som vi besökt, möten med människor, om ölsorter, men även litet om foto!

Det e det här som e trevligt, även om vi alla är fotointresserade, så blir det även samtal om mycket, mycket annat!

 

Vad gäller foto, så provade någon, inga namn, min Fuji X100 ett antal gånger som exponeringsmätare vad jag förstår! Det såg jag tydligt när jag kom hem! C:a tjugo bilder av den här typen låg på rad i kameran!

 

Och här en annan bild som jag inte tagit som också låg i kameran!

Se'n ned till Gert på Svenska Kort för att få höra senaste nytt! Bland annat om Mt Everest-kameran alla kategorier! Här en länk till kameran!
 http://wallphotography.wordpress.com/2012/04/22/cameras-explorer-i-kodak-retina-type-118-1935/

Vi tråkade såklart Gert för att han inte hade en Mt Everest-kamera!

/Bengan


Ps. Glömde! Fick rapport av Mats, som fått med bilder på Höstsalongen på Fotografiska! Bra jobbat Mats! Enligt Mats så va det 40.000 inlämnade bilder till Fotografiska...
Jag frågade Mats flera gånger, "Sa du 40.000??" Jorå, det va 40.000!
Det va inte dåligt, 40.000, men Ok, alla är fotografer! ;)

Min fundering blir ändå, hur sköter man ett bra urval ur en sådan här mängd bilder?
Har svårt att tänka mig att den jury, som man hade på Fotografiska, kunde gå igenom alla insända bilder! Läste sedan på Fotografiskas hemsida, att Nordens Fotoskola Biskops-Arnö, hade gått igenom samtliga verk helt anonymt och har valt ut 52 fotografer att deltaga i utställningen. Då fattar jag litet mer hur grovsorteringen har gått till!

Ps 2. Annat va det på min tid, 1966, Moderna Museet! Då va det en ensam tysk professor som gjorde människor lyckliga eller olyckliga! Men det fanns nog inte så många unga fotografer på den tiden! ;)

 

Postat 2014-06-05 07:24 | Läst 1804 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2342 / Krigsfotografer, jag och Roger Turesson i DN! ;)

Såg att det va krigsfotografer igång bloggarna här i dag ;) och jag läste igår om DN-fotografen Roger Turesson, och så har jag också några "krigsbilder", tagna för ett antal år sedan då jag också va i "kriget!" ;)

Nå'ja kriget va bara typ "Om kriget kommer", så kan man formulera det hela! Och "Sveriges beredskap e god!" Men det va då de!

Och de här robotarna, som vi tränade med, dom va alltid riktade österut!

Jag va på KA1 i Waxholm, ett lätt robotbatteri, fast tveksamt om det stämde, när man skulle släpa de här robotarna över kobbar och skär, då va det lagom lätt! Och här skall vi skjuta på ett sjömål! Förmodat Ryskt som sagt! ;)

Här pekar befälet upp skjutriktningen! (Och uppfattar inte mitt höftskott med M Leican!)

Och utan en M Leica, så hade jag inte kunnat fånga det här! Det bara smällde till så va roboten iväg! Ni ser roboten just här i starten! Tyvärr litet otydlig trots 1000-delen! Jag måste även gå litet nära då jag hade en vidvinkel på kameran! Säkerhetsavståndet, det ser ni i bakgrunden uppe på berget! ;) :) 

*

De va det om det, nu till Roger Turesson i DN.

Roger tycker det digitala e bra när man arbetar med nyheter på en tidning!
Och det kan jag lätt förstå!
Även till en blogg e det digitala helt suveränt! :)

Och idag är det Tårtan!

Sista Tårtan för vårterminen är nästa gång, den 18:e juni! (Fel datum tidigare)

/Bengan

Postat 2014-06-04 08:37 | Läst 2019 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa