Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2504 / Att köpa en ny dator de e som att köpa en ny värmepanna!

Ingen digital teknik här inte! Men kul gick det å ha ändå!
 

När vi flyttade in i vårt hus fanns det en oljepanna! En panna från 1986! Men en oljebrännare! Men efter några år så satte vi in en pelletsbrännare i den gamla ved och oljepannan, och det funkade bra! Vi ställde in värmen via en elektromekanisk villavärmestyrning som satt uppe i hallen! Men ett problem var att om det blev driftsstopp i pelletsbrännaren så blev det svalt i huset, då vi inte hade någon elbackupp! Men det här va inget stort problem! Hände väl någon gång!

Men åren går och jag började få funderingar på själva pannan! Nu menar jag att pannan började bli litet till åren kommen, för pannan va från 1986. Och om den går sönder, så e det ofta mitt i vintern, och under en långhelg, och då det e minst -20!

Så vi gjorde slag i saken och bytte till en ny pelletsvärmepanna, och satte den gamla pelletsbrännaren i den nya pannan! Men den här pelletspannan e modern! :) Det betyder ett större antal kranar att skruva på och en display för att ställa in en massa olika värmekurvor och varmvattenalternativ, OCH en tjock instruktionsbok! Nu funkar det här bra när jag läst igenom instruktionsboken och fått tips och råd av en elektriker och panninstallatören! Håller fortfarande på att fininställa huskurvor och annat via den här displayen! Men en display som e gjord av tekniker för tekniker! Elektrikern, som hjälpte mig även med några inställningar, sade vid ett tillfälle, "de va en knepig grej att ställa in det här!" Å elektriker hade nog varit i yrket en fyrtio år! ;)

Men ändå, hur kunde den gamla pannan bara fungera så enkelt och lätt? Det enda vi behövde göra, i stort sett, de va att ställa önskad hustemperaturen uppe i hallen! (Se'n e det såklart sotare då och då och rengöring av panna och brännare, både då och nu)

Kommer osökt att tänka på vår tidigare bil vs vår nya bil! Hur f-n kunde det gå att åka med vår gamla bil? Å vi vevade tex upp rutorna för hand! Å vi hade reservhjul å domkraft! (Nu skall jag köpa en domkraft och en del annat, saker som jag hade i den gamla bilen) Men så här e det väl mesta, mycket elektronik, å händer det nå't så får man ringa! Undrar hur en modern vedspis ser ut numera? ;)

Och, för att försöka komma till sak, så inser jag att jag måste börja titta på en ny dator...
Den dator jag har funkar och har funkat utmärkt för mina behov sedan 2003, men tillverkarna har ju som vanligt lagt i en några livslängdsregulatorer, för var gång jag loggar in, så talar datorn om för mig "att supporten upphört för den här gamla grejen, och det mesta övriga e för gammalt och osäkert!"

Visst e det en snart affärsverksamhet! (Ni känner säkert till det här om livslängden på glödlamporna va?) Snart får jag väl ett mail från Leica som talar om att min analoga M Leica e helt oanvändbar och värdelös! ;)

Och vad jag vill komma till, de e att alla sådana här teknikbyten tar tid! 
De e inte bara att "stoppa in kontakten i väggen" som tillverkaren säger!
Det e det här böket i samband med bytet, som jag går och laddar för!

/Bengan

Ps. Får väl beskriva bilden nedan! Det här är flygledningen på Vängsö flygplats för en fyra till fem år sedan! Å det hade nog räckt med en "flygledare", med det va trevligare om man va flera och kunde sitta och utbyta minnen under tiden man väntade! Mycket otidsenligt! ;)

.

Postat 2015-02-05 09:30 | Läst 2413 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2503 / Vissa dagar känns det litet tungt, men det lättar ofta efter litet läsning! Tyngden lättar alltså! ;)

Underworld 3


Och med en förkylning i botten så kan det kännas extra tungt! Men, efter litet läsning i DN så känns det lättare! Som också gör att jag börjar fundera på vad det är jag skriver! En förkylning i botten? I botten av vad då? ;) Men några av DN:s läsare klargjorde i alla fall vad begreppet "ett tag" betyder, det känns bra! 

En skrev "ett tag är längre än två straxar och en stund"! Eller som en som arbetat som pistvakt förklarade, "Vintern 1987-88 lånade en gäst min kniv ett tag, sedan dess har jag inte sett kniven!"

Sedan finns det flera andra tolkningar av begreppet "ett tag" så man förstår! Bra att tänka på om någon mycket närstående säger, "kommer om ett tag, skall bara ut och köpa tidningen" ;) Eller säger: "får jag låna din kamera ett tag!" ;)

Och en annan ljusning är att dagarna blir längre, eller hur man säger! Fast själva dagen blir väl egentligen inte längre va?! Tex den här onsdagen e väl inte längre än alla andra onsdagar! Hur som helst, dagarna känns i alla fall längre just nu! Jag tycker man får gå på sin känsla! Det kan betyda mycket just nu!

Och annat, så under den här tunga delen av vintern kan det lätt bli litet bildtorka! Bildtorka? ;)

Nog om detta, men skall i alla fall försöka minska den här bildtorkan litet framöver, eller hur man nu säger! Kan väl förtydliga det hela litet! Alltså, det varit en del fotografisk torrsim den sista tiden! Men snart går isen upp! Nu fattar ni va!? :) 

/Bengan

Ps. Kommer osökt att tänka på en snutt i en Isländsk saga, kanske inte e så relevant i det här sammanhanget, men med tanke på torrsimmet, och resten i bloggen, så går det nog bra! :)
Alltså, sonen i huset hade varit borta några år, kommer plötsligt in genom dörren, sätter sig vid bordet utan ett ord! Modern tar fram en tallrik lägger upp mat och sätter fram tallriken! Sonen äter upp, när han e klar, torkar han sig om munnen och säger, "Det har varit en del knivgöra!"

Vad kan man säga om det här då! Mycket verkstad!? ;)

Postat 2015-02-04 08:44 | Läst 2549 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2502 / Äntligen så kom den där förkylningen! ;) Och så Caruso!

 

 

Nåja, det finns nog både fördelar och nackdelar med en förkylning, men visst e det litet begränsande, men å andra sidan, är det inte värre än litet feber, rinnade ögon, rinnade näsa och halsont och så litet hosta därtill, så vad e egentligen det stora problemet? :)

För mellan tårgardinerna så hinner jag ändå läsa en del, fixa litet annat, och även titta på Youtube! Hittade en spännande insjungning av musikstycket Caruso! Vet inte om nå'n av er sett den tidigare, men här är den i alla fall!
https://www.youtube.com/watch?v=G5JNUPEuRnQ

/Bengan

 

 

Postat 2015-02-03 11:46 | Läst 1879 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2501 / Vissa dagar surfar jag runt och kollar på bilder! Men det går inte fort måste jag erkänna! :)

 

#1680666 

Å andra sidan, varför måste allt gå så fort? Jag hinner fundera både på bilderna och mellan bilderna när det inte går så fort! Och allt det här långsamma beror på min något äldre dator, och det är jag medveten om, men som sagt, varför så bråttom? :)

Vad gäller att vara på facebook tex, där e jag ganska sällan av ovan nämnda förklarliga skäl! "Vad mycket saker du missar" kanske nå'n tänker! Det beror på vad man menar med att missa, vill jag påstå! ;) :)

Men man kan, om man så vill, se saker som en fördel i stället! En fördel att "missa" saker alltså! Man får tid för annat i stället! (Kommer att tänka på filmen "Sliding doors", men det tar vi en annan gång! Måste försöka hålla kursen i bloggen!)

En av fördelarna med att det e så segt för mig att komma in på fejan, de e att man kan göra andra saker under tiden fejan håller på att laddas upp i min dator! Då hinner jag tex att sätta på en kopp kaffe! Eller kolla på nå't annat inne i huset! För jag ser ända utifrån köket när Facebook-sidan e fullt uppladdad! :)

Nu funkar Fotosidan mycket bättre, där måste jag ha kaffet klart innan jag går in på sidan! Tror det handlar om konstruktionen av sidan! Vill nog påstå att Fotosidan jobbar smartare! (Vet inte om det e medvetet eller omedvetet smart!)

Och Svt funkar utmärkt i min dator, jag tittar på det mesta, aktuella sändningar och Svt Play! Inga som helst problem! Inga stopp i sändningarna heller! Läser ofta nyheter på Svt också!

Tidningar på webben som tex DN, SvD, Aftonbladet och Expressen, tar det tid att komma åt! Tyvärr för tidningarna! :) Å DN tjatar hela tiden om att dom finns på internet, men då e det säkrare och går både fortare och bättre och är trevligare att läsa DN på papper! Tex så ligger reklamen stilla hela tiden i papperstidningen!  :)

De e väl det här som är det nya i samhället, att spännvidden ökar mellan människor, men den som håller koll på spännvidden, den har en fördel! Tex, att den som har ett kafé som bara tar kort, eller som ett kafé som bara tar pengar, det låter väl inte så smart! Och e man riktigt smart på sitt kafé, förutom att ta både kort och pengar, så kan man ge vissa kunder krita också! Det kallar jag spännvidd! :)

Ok, vart vill jag komma med det här då? Jo, jag tror att det e viktigt att hänga med "över hela spannet"!Och inte stirra sig blind inne i den egna bubblan! En bubbla som man tror befinner sig mitt i världen! Och är världen!

Då kan världen bli både trång och liten! 
Och det är nog då man riskerar att missa något! :)

/Bengan

 

Postat 2015-02-02 09:24 | Läst 1819 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2500 / De e ett f-b fotograferande numera, men vad blir det av det hela? ;)

 

 

 

Nästan alla fotar ju numera, och nästan alla visar sina bilder på allt för alla! ;) Och de flesta tycker såklart det här e kul och spännande! Annars höll man ju inte på med det! Man e ju med i världen, fotovärlden liksom! Det här e den nya tidens fotografi! Så vad e problemet?

De e klart, det finns ju litet annan fotografi också, kanske mer udda, som man ser ibland på nå'n utställning, fotografi som ofta e mer målerisk, eller hur man skall säga! En annorlunda verklighet än verkligheten! Så det e kanske e en annan del av svaret på frågan vad den nya tidens fotografi är!

Men ursäkta, jag saknar ändå något mera än en bild på den senaste maträtten...  ;)

Kanske e det ett mera jordnära fotograferande jag saknar, å litet mera seriöst!  Ok, kanske  inte på Fejan! Men den här litet allvarsamma, eftertänksamma typen av fotografi verkar ha försvunnit?  Vardags, människo eller nutidsdokumentation, kanske man även kan kalla det!

Å nu menar jag inte nå't tårdränkt reportage, taget av en fotograf hängande i knävecken under Västerbron! ;) Eller ett socialreportage om en arbetsam traktorförare på en Kolchos eller en massa familjebilder! De e inte riktigt så jag menar! ;)

Men de e kanske tiden det handlar om, den knappa tiden med sitt högre tempo i dag som gör det svårare? Att ta sig tid för något mera allvarligt alltså! Nu kanske jag tittar litet för snävt, för de här fotograferna finns såklart! Men jag tycker det är för få fotografer! 

Hur som helst, för att avsluta det hela, jag tycker i alla fall att det e nå't som saknas!
I alla fall några fler fotografer som är mer än annorlunda! 
I den stora mängd bilder som det numera finns!

Men smaken e såklart olika, vad som skall finnas i fotografi!

/Bengan

 

Hyperfokal

 

Postat 2015-02-01 16:15 | Läst 2343 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa