Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2929 / Det här med Bokeh, de e nog som att diskutera vilken öl som e bäst! En smaksak alltså!

.

Snapshot

Hittade en intressant artikel om Bokeh, en artikel som även visar att jag inte va helt fel ute i min lilla "test" vad gäller den mycket mjuka teckningen på Leica Summariten 1,5/5 cm från 1949. Och som jag också tyckte, först på bländare 2,8 så kommer skärpan smygande. Men nog nu om Summariten!

Den här artikeln e intressant för oss Bokeh-nördar! Men även artikelförfattaren har svårt att sätta fingret på vad som e bra Bokeh! Så vad som e bra eller rätt eller fel, e nog mycket en smaksak, vad man själv tycker och gillar! Å det e väl bra!

Här e läsningen:
http://www.reddotforum.com/content/2014/10/bokeh-kings/

Godnatt!
/Bengan

Postat 2015-08-22 22:47 | Läst 1616 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2928 / Nya tider med många nya fotografer som har helt nya motiv!

.

Fotomässan

"Svenskarna måste förmås släppa telefonerna och hjälpa till!"  Så ungefär står det i en artikel i DN! På en badplats i Stockholm drunknade en 5-åring, det var för få människor som som ville hjälpa till att leta efter pojken i vattnet, enligt en sjuksköterska! Sammanfattningen av artikeln i DN e att numera stannar vi gärna vid en olycksplats för att filma eller fotografera, se'n drar man för att sända bilder till en tidning, och lägga upp bilderna på sociala media för att få många gillanden! Drömmen att bli en häftig nyhetsfotograf och synas i media, det är det viktiga numera! Att bli känd liksom! Och få många gillanden!

(I artikeln i DN visas en bild på en hyena som fotograferar en drunkningsolycka, hyenan håller sitt eget lilla barn i handen samtidigt)

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/gillajaktens-pris/

/Bengan

Postat 2015-08-22 09:20 | Läst 1963 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2927 / Nu snart utställning igen!

.

För det är Gnesta Konstrunda helgen 5-6 september! Under en konstrunda öppnar konstnärerna upp sina ateljeer för besökare, eller ställer ut i en annan lokal i kommunen om det blir för trångt hemma!

Ställer man ut utanför hemmet/verkstaden går ofta flera konstnärer ihop, det är trevligare för både besökare och konstnärerna själva! I år får jag sällskap med tre andra Gnestakonstnärer, Stina Berge, HC Nygård och Dan Crona och vi kommer att vara på Åmells i Gnesta!

Kristina "Stina" Berge, är en svensk sångare, låtskrivare, författare och konstnär, som sångare känd från punkbandet Pink Champagne! Hans Christian Nygårdh, förutom konstnärsskapet är HC även känd som författare och korsordsskapare, och så Dan Crona och jag som är är fotografer! Dan ställde ut på Gnesta-Planket i juli senast!

Så nu e det bara att välja tema och bilder för mig! Och det brukar alltid vara det svåra!
Men att vi e flera hos Åmells i Gnesta under Konstrundan,
det känns både  kul, spännande  och inspirerande!

/Bengan

Postat 2015-08-21 07:22 | Läst 1528 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2926 / Jag har fotat snygga brudar med Leica-Summariten! :)

.

Testen av Summariten är över! Mao, jag har framkallat den sista filmen idag som jag använde i testen! Och testen va en användartest! Jag fotade som jag gör i vanliga fall, och såg det jag ville få veta!

Som jag sagt tidigare, så e Summariten aningen svag på full öppning, eller man kanske kan säga att den e litet speciell på full öppning! Men i rättvisans namn, Summariten e ju utvecklad ur 1930-tals Xenon, som inte va speciellt bra, men Summariten är ändå klart bättre! Och sedan med litet fix i Photoshop så blir allt ändå bra till slut! Tycker jag!

Avslutar med två bilder, den ena bilden är från en serie bilder tagna på kvällen, den andra bilden e tagen på dagen! Och som sagt, optiken funkar bra, och från bländare 2,8 blir det mycket bra!

.

Bländare 1,5 och en 1/30. T-Max 100.   Visst e skärpan litet mjuk, men det e ändå Ok tycker jag! 

.

Bändare 4 och en 1/250.  Här e det inga problem!

Å jag får bocka och tacka de snygga modellerna för benäget bistånd i fotograferingen!


Nu e lång dags färd mot natt slut!
Å i morgon e det fredag! :)
Sov gott!
/Bengan

Postat 2015-08-20 22:50 | Läst 1522 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2925 / De e mycket mytos om Made in Germany! Då e det viktigt med nördvetande!

.

Under den tid jag varit intresserad av foto och kameror så har flera jag träffat sagt tex, "den här Leicaoptiken e bättre, den e gjord i Tyskland å inte i Canada!" Och så här har det varit även med Zeiss! Nu tror jag inte att Leitz, vare sig dom tillverkar i Tyskland eller Canada eller som Zeiss i Tyskland eller Japan, släpper ifrån sig några sekunda varor medvetet! ;)

En intressant sak i sammanhanget är den optik som tillverkades av Leitz i Canada till KE-7A, den M Leica som levererades till den Amerikanska armén! Optiken heter Elcan, tillverkades mellan 1972 till 1974, och är en 50 mm-normal till M Leica på ljusstyrka 1:2! En mycket annorlunda och intressant konstruktion med bara fyra linser!  https://www.google.com/patents/US3649104

Nu e optiken ett samlarobjekt!
Kameran också!

Avdelning nördvetande!
Ha en bra dag!
/Bengan

Ps. Å ni som inte har nå't annat att göra, ni kan väl börja att läsa på om Mandler!
 https://www.google.com/search?tbo=p&tbm=pts&hl=en&q=ininventor:%22Walter+Mandler%22

Postat 2015-08-20 07:32 | Läst 1773 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa