Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2982 / Kameranördigt de sista skälvande minuterna på fredagen!

.

Har fotat med adapter på M Leican några dagar! Kul och intressant! Just nu sitter en Jupiter-3 från 1951 på kameran! Funkar bra och skärpan ligger rätt!

.


Hittade också ett Sonnar 1:2/5 cm objektiv där serienumret gör mig aningen fundersam! Objektivet är tillverkat/färdigt 1940, och har ett T. Den här T-behandlingen på Zeissobjektiv kom inte ut på den privata marknaden förrän ett till två år senare! Så antingen ligger nummerserien litet fel vad gäller år eller så har någon plockat med sig optiken och sålt den privat.....eventuellt! ;)
Nåja, det e en tidig T-märkt Sonnar i alla fall!

God natt!
/Bengan

Postat 2015-10-02 23:48 | Läst 1399 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2981 / Dokumentärfoto, en utdöende konstart?

.

Målare i profil 1964

Målare på jobbet!

Jag skrev om dokumentärfoto för några bloggar sedan, att jag saknar dokumentärfotandet hos amatörfotograferna, i all fall ett litet mer planerat dokumentärfotande! Den kanske största anledningen till avsaknaden av det dokumentära är nog marknaden, en marknad som inte tycker att en vara är speciellt ekonomiskt intressant, då har den varan ingen chans!  "Du måste bli lönsam lille vän!"  ;)

Vad skall man göra åt det här då? Å behöver man göra nå't?
De e väl bra som det är? Alla tar ju en massa bilder i alla fall numera!

.

Spårvagnsförare

Spårvagnsförare på jobbet!

Många bilder e inte lösningen, det finns för mycket bilder redan nu, utan vad jag saknar det e en medvetenhet i det fotografiska.  Så jag tycker det e synd att inte fler fotografer lockas till det medvetna dokumentärfotograferandet! För dokumentera är viktig! Det är en del av historien om vad som hände med oss! Och jag vet ju att det även går att fotografera dokumentärt med komposition, så det blir både intressanta och även konstnärligt bra bilder! Bilder som även kan säljas på auktioner! ;) 

Att åka utomlands för att fota i områden där kända fotografer fotat, visst e det både trevlig och spännande och inspirerande, inte tu tal om annat, men ta tex Tore Johnson, han bodde i Paris ett längre tid!

.

Fredag em....
Butiksbild, tagen inne i butiken! :)

Och man får inte glömma att många av de berömda fotograferna, vars bilder vi ofta beundrar, dom bilderna fotade dom där dom själva bodde! Hemmavid alltså! Men de e klart, man blir lätt hemmablind, och tänker "här finns väl inget intressant att fota!"

.

1963..Tetra...

Frukost i hemmet!

Så visst kan det va litet svårt att fota hemmavid! Folk som känner en tittar!:)  Då e det såklart lättare att fota i en storstad!  Man e mer anonym där, tempot e snabbare, man märks knappast! 

Men jag tror i alla fall det e bra att fundera på hur berömda fotografer kunde fota så himla bra hemmavid? Tom HCB blev litet överraskad över att de bilder han tog "hemmavid", blev de mest uppmärksammade!

Dagens fundering alltså! :)

/Bengan

Postat 2015-10-02 08:22 | Läst 1933 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 2980 / Adapters för olika kameror och objektiv!

Adapter på en M Leica för Sonnar 1,5:an!

Det är intressant och kul det här med adapters! Många äldre objektiv e ju ofta intressantare än nya! ;) Och funkar ofta utmärkt trots åldern! Jag har använt en adapter på min M Leica för att kunna använda Contax/Kievs  Rf-optik, och det funkar bra!

Nu sitter jag och tittar på Sony A7 med en adapter! Och det är också bilder på många trevliga objektiv! Se själva! https://cameraquest.com/amedeo%20nrf%20crf%20se.htm

Om man skulle få önska nå't i sammanhanget, så vore de väl att Sony gjorde en kamera typ Fujifilm X-Pro1 med den sensorn som dom har i A7!  Vi håller tummarna för det!

God natt!
/Bengan

Postat 2015-10-01 23:23 | Läst 1352 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2991 / Funderar på amatörfotografin!

.

Kul va! Tänk vad man kan göra numera! :)

Om man säger så här, förr så va de flesta amatörfotografiska bilder ganska svåra och krångliga att manipulera! Å då blev bilderna ungefär som dom va när bilden togs!

Numera är det mycket lätt att manipulera bilder! Det finns program för det, både gratisprogram, program som följer med kameran och program man kan köpa!

Och vad innebär det då?
De e som vanligt, att går det att göra saker, så gör man det! Å så e det ofta litet kul att färglägga saker, plocka bort både rynkor, moln och oönskade individer på bilderna och lägga till nå't mer spännande! Å det mesta av dagsfotografin kan jag i vissa stunder uppfatta som en slags tecknad serie! Jättekul för stunden!  ;)

Tidigare i fotografins historia så fanns ju de sk. Pictotorialisterna! Ni vet fotokonstnärerna! Som byggde sina bilder i mörkrummet! Men dom va inte så många, för det va svårt att manipulera bilder förr i världen! Och att fotokonstnärerna inte va så många, det betydde att dom ändå blev unika och  uppmärksammande!

Nu e det omvänt med råge! Att manipulera en bild e det lättaste som finns! Å då gör man det så klart! (Å inte blir man speciellt unik av det av lättförklarliga skäl)

För övrigt så tycker jag den dokumentära amatörfotografin, som kanske kräver litet planering/arbete, kommit i skymundan numera! En fotografi som jag tycker e viktig! Bilder på människor i miljö, vardagshändelser, gatuliv, bilder från arbetsplatser osv.

/Bengan

Postat 2015-10-01 09:21 | Läst 1731 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2990 / Oväntat möte! :)I morse när jag gick Grisrundan med Roffe (tidigare fanns det grisar på gården vi går förbi, därav namnet) så fick vi ett oväntat möte!

.

Det kanske inte låter så märkvärdigt med ett möte, men så här ser vägen ut utan lastbil! 

.

Det va ett imponerande ekipage som stod på den här lilla grusvägen, det måste man ändå säga! Jag försökte på engelska och teckenspråk förklara att en bit längre fram där va vägen ännu smalare! Han förstod inte engelska, men kanske mina tecken, för han började gå nedför backen för att se hur det såg ut!

Jag stod kvar ett tag, men kände att jag inte kunde göra så mycket mer, så Roffe och jag gick vidare. 

.

Efter tio minuter när vi va på andra sidan av gärdet, så såg jag att lastbilen hade börjat backa! Det gick mycket sakta och det var nog en fyra till femhundra meter att backa fram till den större vägen som han kom från!

Det va ett ett litet oväntat möte! :)

/Bengan

Postat 2015-10-01 00:00 | Läst 1435 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8