Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3191 / Man måste kunna sin historia, å inte bara läsa DN och Max Tegmark hela dagarna! Man måste ha bredd!

Så idag va det litet bläddrande i boken "The Jazz Loft Projekt"!  (En bok jag fått i födelsedagspresent av några fotovänner)  Det en speciell bok, tillägnad W. Eugene Smith. (Ni som redan kan er historia vet vem det är)

Det finns en mängd bilder på musiker i boken, tex Roy Haynes,  Sonny Rollins,  Bill Evans,  Thelonius Monk,  Charles Mingus mfl! Några som även besökte det här stället va också Diane Airbus,  H.C.B,  Robert Frank och de personer som e på bilden här ovan!
Eugen tog c:a 40.000 bilder här!

Och så ser jag något annat upplyftande, W. Eugene använde ett antal olika kameror! (Enligt några pantbankskvitton) Det känns bra att en så berömd fotograf gjorde så, jag menar, att han hade många olika kameror! Jag ser att han har en Canon 50 mm 1.2 också! 

Då verkar den delen av fotografin vara klar, då e det bara å jobba på den andra delen!

Inte så mycket mer att orda om just nu, för det vackra vädret kallar!
Måste bara väcka Roffe först!

/Bengan

Ps. Här kan ni läsa om W. Eugene Smith

Postat 2016-03-11 09:51 | Läst 1194 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3190 / En Leica Presskamera med en unik väska!

Det här är en liten kvällsberättelse om en unik väska till en Press-Leica! Och jag tänker visa hur man oskadliggör den här Press-Leican med hjälp av den här väskan!

.

Bara när väskan öppnas så börjar ni fatta! Det hänger nå't i vägen för Leicaviten! Och även för fotografen! Haklapp eller! :)

.

Å skulle man komma på den ljusa idén att ekipera kameran helt, med sökare och motljusskydd och med Leicaviten utfälld, så blir det problem! Och att ställa grejen på ett bord, de e svårt! Och då man skall byta film i kameran, så e det bara att starta operation avklädning, och sedan plocka ur kameran ur väskan för att ta bort Leicaviten så man kan sätta in en ny rulle film! Och så på med grejerna igen!
Lycka till! :)

.

Nu strippade pressfotograferna ofta kameran direkt, och inga filter eller väskor och så'nt fegt! Den här väskan jag visar va för amatörer, men många amatörer såg nog de här problemen redan innan man köpte väskan, så väskan blev aldrig populär! Knappt det! Tillverkades i ytterst få exemplar!

Och vad få exemplar betyder, de behöver jag väl inte säga va! :)

.

Å så här kunde en Press-Leica se ut i slutet av 1950-tal! Många Pressfotografer använde Canonoptik på sina kameror på 1950 och 1960-talet! Även Nikonoptik! Leica var litet sega vad gäller ljustarka objektiv på den tiden!

De va kvällens historia!

/Bengan

Postat 2016-03-10 22:58 | Läst 1252 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3189 / Gatufoto i sällskap e svårt! Och Summicron 35:an får nog sitta på ett tag nu!

I går när vi gick från Tårtan så va vi flera stycken! Och att fota gatufota när man går och pratar e svårt! Och när jag stannade för att fota, så sa nå'n: "Hallå Bengan, vad skall då göra? Skall du fota? ;) :) 

.


Jag tyckte jag hittade ett motiv, stannade och försökte fokusera i den skumma belysningen, och tog några bilder! (Man kan inte vänta ut den rätta bilden, utan man måste nog ta några bilder, se'n får man se efteråt vad det blev)

Och bilder e ju alltid en smaksak!

Och det e lätt att fota med Fujin när det e mörkt! Mycket lättare en med min analoga M Leica! Även om jag också på Fujin ställer in bländare och tid och skärpa manuellt,  så e det lättare! Jag slutar inte att imponeras över den nya tekniken!

*
Bilderna tagna med Summicron 35:an! (Som blir som en 50:a på Fujin)  Och ljusstyrkan på Summicronen räcker bra!

Ute skiner solen och Roffe går runt och suckar!
Så slut för idag!
/Bengan

Postat 2016-03-10 10:35 | Läst 1011 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3188 / Summicron 35:an är på kameran igen! Och gatufoto efter Tårtan!


Jag har haft ett Jupiter-12 objektiv från 1951 på Fujin ett tag, och det har varit både kul och utmanande! Optisk va det inga problem, utan problemet var att optiken gick aningen trögt att fokusera! I kväll hade jag satt Summicron 35:an på Fujin igen, där går fokuseringen mycket lättare! Jag tog några bilder då vi va på väg från dagens Tårta till Gerts Fotografiska! Här är en av bilderna.

.

Jag hade kopplat bort auto-ISO! Ställde tid och bländare manuellt! 
1/125, Bl 2,8 och ISO 3200!

God natt!
/Bengan

Ps. Tårtan är så bra redovisad så där kan jag inte tillföra något!

Postat 2016-03-09 23:11 | Läst 1416 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3187 / Man får inget eller mycket litet betalt för fotografering numera, hänger det ihop med nå't?

Tidningar säger upp fotografer, låter skribenter fotografera i stället, eller använder läsarbilder!
Kommuner vill inte betala för bilder man använder! Och många fotografer bidrar gratis till det här, bara man får med sitt namn i tidningen!

Så om man tänker på marknadskrafterna, som de flesta av oss ofta gillar, så e det här inte så konstig! Det finns ett stort utbud av fotografer, då blir priset såklart lågt! Utbud och efterfrågan styr liksom!

Men säger nå'n, det blir ingen kvalitet på bilderna, om inte fotografen har nå'n form av utbildning och ett bra bildtänk som fotograf!

Men hallå, vad gäller bilder i tidningar eller i kommuninformation, så verkar ingen klaga! Läsarna verkar vara nöjda! Och som sagt, läsarna sänder ju också in egna bilder! Jag menar, om kunderna tycker varan e Ok, så vad e då problemet?

.

Pingisspelare!

/Bengan

Ps. Man skall väl inte behöva utbilda kunder i kvalitetstänk!   ;) 

Postat 2016-03-09 08:51 | Läst 1701 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 ... 10 Nästa