Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3313 / Här snackar vi om ett riktig analogt labb! Bräck det labbet den som kan!

Och även några ord om motljusskydd! Men börjar med labbet! Anders Engman va på Tårtan och gav oss presenter i onsdags! (Anders hade ringt och förvarnat så jag tog ryggan med till Tårtan) Det blev utdelning av ett antal nummer av tidningen Fotografisk tidskrift! Jag tog bara några ex! ;)

.

Hittar ett nummer med ett häftigt fotolabb! Ni ser en ung man i vit skjorta med slips i labbet! Ni fattar vem det är va! Å tänk vilka labb dom hade förr! Fotografer va skickliga yrkesmän som fick resurser när dom behövde!

.

.


Och motljusskydd va viktigt även förr!

De va de och det!

/Bengan

Postat 2016-06-16 16:34 | Läst 1348 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3312 / Först Tårtan, se'n Fotosidan Masters! Och där en fin svartvit bild!

Som sagt, först avslutningsfika på Tårtan, tror vi va tolv stycken! Se'n gick några till Galleri Kontrast för Fotosidan Masters!

.

Å bilder finns det överallt på Kontrast, även vid ingången!

.

Men Mastersutställningen den va i den stora utställningslokalen. Fullt med folk, mingel, invigning av David, och Magnus va såklart också där! Det va  trångt, och trevligt och mycket bilder att titta på!

.

Jag som gillar svartvitt, hittade den här bilden! (Jag hade inte sett bilden tidigare trots att den funnits på Fotosidan ett tag) Känner ett klassiskt tillslag trots att bilden är nutid! Litet franskt 50-tal! Mycket fint fångat ögonblick, i en intressant kompositionen!

För övrigt så e det en del pyssel med Gnesta-Planket just nu, den sista fotografen som inte va riktigt klar tidigare, tror jag nu kommer! Kul och mycket intressant! 

Å på lördag så e det LP-fotoauktion igen! Även om jag inte skall köpa nå't, så e det trevlig att gå dit! Flera från Tårtan kommer dit också! Det e mycket analogt som skall gå under klubban!
Mao, snärjigt värre den här veckan! ;)

/Bengan

Postat 2016-06-16 00:03 | Läst 1209 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3311 / Vem bryr sig, bara det e billigt! Välkommen till den nya billiga världen! :)

Berlin Alexanderplatz

De e väl en sammanfattning av vårt liv i västvärlden! Nåja, en sanning med modifikationen, om det drabbar oss själva, tex med arbetslöshet typ, då e det såklart annorlunda!

Läste i DN, pappers DN, om hur algoritmer styr vårt nyhetsflöde! Ett dataprogram väljer nyheter åt oss i stället för en redaktör! Utifrån hur vi har tittat på nyheter tidigare! Känns bra va? Inga konstiga eller för oss ovanliga nyheter e bra nyheter! Billiga, snabba och personliga nyheter rakt ned i mobilen!

Det här med styrande algoritmer får mig att tänka på Gödel i ett kapitel i boken "Märk världen!" Det kommer alltid att finnas områden eller kunskap utifrån mänsklig erfarenhet, som algoritmer aldrig kommer åt! Och vad det kan vara, det får vi nog numera aldrig veta!
Välkommen till den "nya fantastiska kunskapsvärlden"!

/Bengan

PS. Å så litet omodernt, Tårtan i dag, en fysisk träff på ett kafé.
Tidsödande, tex man måste resa en bit, mycket omodernt alltså, men trevligt!Postat 2016-06-15 08:22 | Läst 1438 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3310 / Blir man en bra fotolärare då man fotat mycket? Inte alls säkert!

Iliaden

Man kan nog också undra om en stor "fotoväska" betyder bra fotograf eller bra fotolärare? Eller "jag har fotat i femtio år, jag vet nog hur man skall fota!"  

Men det här e känsligt, speciellt när alla kan marknadsföra sig själva och sin kunskap via internet, och alla ligger nära en borderline vad gäller att bli kränkta om nå'n tycker nå't!

Hur skall man få tag på en bra fotolärare då!
De e en bra och svårt fråga! Jag tror man ofta ser teknikkunskap som viktigt för en lärare, istället för en pedagogisk, positivt upplyftande förmåga, som kan locka fram nya spännande saker hos eleven, och även se elevens möjligheter!

Den tekniskt kunnige "fotoläraren" kan bli uppmärksammad genom att tekniskt kunna förklara både kamera och hur hen sedan bygger upp bilden matematiskt! Linjer och gyllene snitt osv,  och med en stor fotoväska på det, så e fotoskolan igång! ;)

Så tyvärr så tror jag det finns många vilande förmågor bland oss fotografer, som inte hittat fram till någon positiv fotolärare som kan göra så fotografen växer! Utan i stället så e man kanske fast i en grupp, där man blir förkrympt och där den sk. negativa kritiken är allenarådande!
"Du skall inte tro att du e nå't!" 

Frigörande pedagogik e svår!
Och mycket, mycket svårare är det när "läraren" inte vet vad det betyder! ;)

/Bengan

Postat 2016-06-14 17:30 | Läst 1230 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3308 / Sista Tårtan för terminen i morgon, och om den moderna kameratekniken!

Det finns ofta olika teknik inbyggda i en nutida digitalkamera! När jag fotar med Fuji X-E1, så fotar jag på ett litet "äldre" sätt, då det går att fota så! Jag använder ett icke autofokusobjektiv (betyder manuell fokusering) och jag sätter ett fast ISO-värde i kameran och ställer sedan in exponeringen med hjälp av bländare och tid efter hur jag ser bilden i sökaren! Och så svartvitt direkt i kameran! Och jpg!!

.

Mycket av fördelen med en digitalkameran e ju "snabbframkallningen", mao att kunna se bilden direkt! Jag tycker det e bra, för på den analoga tiden så blev det ett antal filmrullar liggande i mitt kylskåp en längre tid! 

.Även om jag "missar" en del snabbhet på det här manuella fotandet, så e inte snabbheten det viktiga för mig, utan själva vägen fram till bilden är ofta minst lika kul och intressant! 

Och glöm nu inte Tårtan på onsdag! I morgon alltså!

.

Här är Emma Franzén. (Emma äger Tårtan)

/Bengan

Postat 2016-06-14 10:30 | Läst 1460 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa