Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4297 / Att dana den fotografiska karaktären! :)

Å det kan man göra på olika sätt! Här är ett sätt! Sätt ett äldre Sonnar 1,5/5 cm i Contax-fattning på en Fuji X-E1! Till det här behövs en adapter! Nu e det här som sagt ett äldre Sonnar, där bländarringen ligger där man ofta tar i optiken och bländarringen har inga klicklägen, så bländarringen rubbar man hela tiden! Optiken har heller ingen gänga för filter, typ ett UV-skyddsfilter om man vill ha det som linsskydd typ! Och motljusskyddet trycks på utvändigt på optiken, ingen gänga, och lossnar då väldigt lätt! Och originalet är av mässing, ett original som man inte vill tappa! Glömde, optiken e inte antireflexbehandlad heller! Bra att veta om man tänker fota med optiken!

Å så för att löpa hela linan ut,  kan man ställa in ett fast ISO-värde, typ 100 på kameran, och titta i sökaren för att där ställa in tid och bländare! Sökarbilden mörknar eller ljusnar beroende på vilken tid/bländarkombination man väljer/vrider på! Och man rubbar såklart bländaren hela tiden då man gör det här! Och att ställa in skärpan nedbländat i starkt solljus....   :)

Å efter det här så e det klart att ta en bild! (Efter en sista koll så man inte rubbat bländaren)

Varför hålla på så här då?
Kanske för att komma ifrån det ständiga fotocurlandet! Automatikcurlandet! Och försöka sig på en liten utmaning nå'n gång i livet! Å även få känna på litet av fotohistoriens vingslag! Tänker på Sonnar-optiken!

För det skall inte vara så himla lätt att fota, man blir bortskämd eller med ett modern ord, curlad!
För även fotokaraktären måste danas, som de gamla grekerna sa! ;)

/Bengan

Postat 2018-08-25 12:01 | Läst 1046 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4296 / Nya bloggverktyget!

Vet inte vad det här är för ett möte, men litet skumt e're!

Å så va det litet ovana grejer i det nya i bloggverktyget! Å lite fel blev det, men man lär sig!

.

Här är Sonnaren som jag just nu har på X-E1:an! Den sitter i en Rysk fattning!

.

Här är Sonnaren på M6:an för några år sedan!

Nog för idag!
Godnatt!
/Bengan

Postat 2018-08-24 22:34 | Läst 953 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4295 / Några porträtt med Sonnar 1,5/5 cm på en Fuji X-E1!

Jag tycker optiken fungerar bra även som porträttoptik! Men den e nog mer lämpad som reportageoptik, men man kan ju kalla det här för reportageporträtt! :) Och så sitter optiken på en APS-C censor, men jag har fotat med den här optiken på min analoga "fullformats-Leica" tidigare, och där blir det också bra! Se'n som någon sagt i en annan blogg, visst har optikutvecklingen gått framåt sedan 1930-talet! Men det finns mer än bara teknisk utveckling och skarpa kort för den som vill! Något bortom bergen, liksom!

.

Men här e det nästan overkill för en 1930-tals optik! Starkt motljus från ett fönster bakom motivet! Inte det bästa läget för porträttfoto! Aningen kontrastlöst! Men man måste pröva!

.

Här kom motljuset inte direkt in i optiken, då bättre!

.

Å så fort man lämnar kameran på bordet (efter att jag berättat en del historia om just den här optiken) så skall nå'n ta en bild med optiken såklart! ;) Det bästa är nog att inte berätta om den här unika, spännande och intressanta optiken, utan hålla färgen och bara hålla med då frågan kommer!
"De där e en så'n där ryssoptik va?"
"Jovisst e det så!"
"Inte så skarp va?"
"Nä, nyare objektiv e bättre!" ;)

/Bengan

Postat 2018-08-24 11:45 | Läst 889 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4294 / Jag fuskade litet vid de jämförande bilderna mellan Zeiss och Leicaoptiken! Ursäkta! ;)

Det här är Zeiss-optiken, på bländare 2,8!

.

Och här e Leica-optiken på bl 2! Men ett litet handikapp kan väl den 75-åriga Zeissoptiken få, med bländare 2,8 alltså! Å om man tittar riktigt noga, så e det nog litet mer kontrast i Leitz-optiken! Kolla på strukturen på Kristers jacka! När man nu kan jämföra! Men hade man inte de här bilderna bredvid varandra, så va det nog svårt! Och hade man fotat en tegelvägg, och kollat i hörnen och då jämfört, då skulle Leicaoptiken klarat det bättre! Nu e Sonnaren mera en reportageoptik, och porträttoptik, och en mycket spännande sådan, men inget för tegelväggar som sagt!

/Bengan

Ps. Krister, tack för utmärkt modellarbete! :)

Postat 2018-08-23 16:54 | Läst 1028 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4699 / Visst e det skillnad på Zeiss Sonnar 1,5/5 cm och Leitz Summilux 1,4/50 mm ASPH!

.

Å den skillnaden e ju ganska lätt att se på bilderna här!
Bakgrund: När Zeiss Sonnaren räknades ut på 1930-talet, då fanns det inga datorer för objektivberäkningshjälp, utan man använde mekanisk räknesnurra, penna och mängder av papper! Det fanns få optiska glassorter och antireflexbehandlingen, som lades på några år senare på den här konstruktionen, den var mycket enkel och icke reptålig!

Nu finns det tex Leica-ASPH-objektiv, med datoriserade konstruktioner/uträkningar/beräkningar, och med ett stort antal optiska glassorters brytningsindex att mata in i datorn och så matar man även in olika flerskiktsantireflexbehandlingar, för att se vad som blir bäst i slutändan!
Så tänk vad papper man spar numera! ;)

Testkamera för de här två jämförande bilderna är en Fuji X-E1, KIWI-adapter, monocrome och jpg rakt ur kameran!

Så vare med det!

Slut för idag!
/Bengan

Postat 2018-08-22 22:01 | Läst 1303 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa