Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4475 / I dag kortblogg, mycket att göra liksom! Tex Södertäljefika i dag!

Och fortsätter att undersöka gamla kameror! Inte bara undersöka, utan även fota med dom! Tycker faktiskt att det e lättare att ställa in skärpan på en Leica IIIC än på en Contax II av samma årgång! ;) Visserligen har Contaxen större exakthet i sin avståndsmätare, men man ser tydligare i Leican då avståndsbilden är litet förstorad!

/Bengan

Ps. Fotofikat på Viksängen startar 15.00! Å rör inga fotoböcker innan jag har kommit! ;)

Postat 2019-01-23 09:43 | Läst 1574 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4474 / Man måste hänga med i kamerautvecklingen! Hur skulle fotografin annars utvecklas!

Efter  ett tags fotande med Leica Standard, och en del försök att beräkna avståndet till modellen när jag skall fota, kommer jag på att man borde ha en slags avståndsmätare på kameran! Det som Leica kom på redan 1930! :)

Här är nu en litet senare modell av Leica med just avståndsmätare! Framtiden alltså!  Titthålet för att ställa avståndet e hålet till vänster här på baksidan av kameran, se'n när avståndet e inställt så flyttar man ögat litet till höger, i det titthålet där man ser bildbegränsningen! Se'n e det bara å trycka av! Se'n finns det en del trix vad gäller att snabba upp det här, men det tar jag i en senare blogg!  :)

Å vad gäller den avståndsmätarlösa kameran, Leica Standard, så har jag skrivit om den tidigare här i bloggar, här e länkar till några av bloggarna!

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-195-leica-hit-a-leica.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-157-varning-leica-fran-1932.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1577-aven-leica-objektiv-kan.htm

Så nästa rulle film sitter nog i en kamera med avståndsmätare!
Man måste ju hänga med i utvecklingen! :)

/Bengan

Ps. Men f-n va dyr svartvit film blivit numera....  :(

Postat 2019-01-22 09:02 | Läst 1720 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4473 / Aningen litet annorlunda! Ingen blodmåne alltså! ;)

Utan det e analogt, och missad skärpa! Förstora bilden så ser ni den missade skärpan! Jag har ju fotat med en Leica Standard ett tag! Å varför då då? Jo det va en annan fotograf här på Fotosidan som lurade in mig i det här! Han hade köpt en Leica Standard på en auktion, och visade såklart upp den i sin blogg, å så va det kört! Det e alltid någon annan fel! ;) Men visst e det en utmaning att fota med en Leica Standard! Den e just Standard! En filmhållare med ett objektiv på! Men visst finns det litet hjälpmedel i kameran, en slutare typ, och så avståndsmarkering på Elmaroptiken! Wov vilka in och påbyggda hjälpmedel!

Nu e det så här att jag testar en del andra ojektiv också! Standard på Standard e Elmar 5 cm! Jag testar nu Sonnar 1,5, Biometar 2,8/35 mm och nu Biogon 2,8/3,5 cm! Och allt det här skulle nog funka aningen bättre vid landskapsfotografering, ni vet man ställer optiken på 50 meter och bländar ned till 8! Men jag testar porträttfoto! Egentligen inte så svårt, man uppskattar hur långt det är mellan motivet och kameran, man har väl någon centimeter på sig att gissa rätt på nära håll, ställer sedan in det uppskattade avståndet på optiken och trycker av!  Å man måste ju uppskatta exponeringen också! Men det e bara att använda den klassiska Sunny 16! ;)

Å varför hålla på så här då? Jo jag tycker det här e intressant och även litet utmanande! Man kan inte hålla på med auto i alla lägen! Då blir man lätt rörelsehindrad! Rörelsehindrad i huvet menar jag! Det känns så i alla fall! ;)
Men det blir inte så många bilder av det här heller! Mycket omodernt även det! Så ursäkta för det!  ;)

/Bengan

Ps. Å ingen blodmåne i dag heller som sagt, ursäkta för det också! ;)

Postat 2019-01-21 13:01 | Läst 1616 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4488 / Analogt bara! Men bra analogt! Bättre än Leica! ;)

Contax från 1950-talet! Här är finmekanik och en fantastisk optik sammansatt till en spännande fotografisk enhet! Tog ett tiotal bilder i dag, fortsätter i morgon!

"The Zeiss Contax was arguably the best 35mm rangefinder made before WWII, with a larger range of faster and sharper lenses than Leica. Many considered the pre-war Contax the "professional" 35mm camera, while the Leica was for amateurs. While Leica remained relatively intact after the war, Zeiss postwar recovery was made infinitely harder by being split into two separate competing West and East German companies. After W.W.II West German Zeiss introduced the modernized Contax IIa and IIIa in 1950. Compared to the prewar Contax II and III (without and with meter), the IIa and IIIa used the same lens mount with a completely re-engineered shutter mechanism, new body, and much improved chrome finish. Many believe the post war cameras are more dependable, but others will argue the point. Contax offered a complete system approach, including a broad range of lenses, viewfinders and close-up devices. Competing against the likes of the postwar Leica IIIf, Nikon S, and Canon IV, the Contax IIa and IIIa were very competitive designs in 1950." (Stephen Gandy CameraQuest)

.

För övrigt har jag tagit ur en film från Leica Standard, amatörkameran ;) en film som nu väntar på framkallning! Halva rullen tog jag med en Biogon 2,8/3,5 cm, Biogonen e från 1938, tror jag, och den e icke antireflexbehandlad! Ni som fattar! ;)

Å vad jag vet så blir det fotofika på Viksängen nu på onsdag!
För den som så vill! :)

/Bengan

Postat 2019-01-20 17:29 | Läst 1674 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4481 / Hur skall man veta om man e en bra fotograf? Eller e på rätt väg! Om man nu vill veta det!

En grej kan nog vara att en bra bildbedömare bedömer bilderna! Men då kanske någon säger, "jag får en  massa gillanden på fejan, det måste väl ändå betyda något!" Ok, vad säger många gillanden på Fejan?
Ofta e det ju mina vänner, och dom vill ju vara snälla såklart! För jag har varit snäll mot deras bilder tidigare! :)

Och bildsmak e olika såklart, för om man tittar in på IKEA och deras bildavdelning så speglar den nog en bred bildsmak, för marknadsavdelningen på IKEA, dom e inte dumma, dom vill sälja till många, inte till få! Så vill man sälja bilder till IKEA så bör man nog lära sig den bildsmaken och jobba åt det hållet! Jobba smart alltså! Inget fel på IKEA-bilder alltså!

Men det finns såklart annan fotografi som kan vara intressant, men kanske intressant i en mindre grupp, men en fotografi som kanske även kan bli intressantare med åren! Å man måste chansa litet! Litet unik och ovanlig fotografi, å kanske inte så mycket att ha på väggen i vardagsrummet! Men var sak har sin plats liksom! Och den får ofta inte så många gillanden på Fejan heller, om man inte har många vänner såklart! Då fixar det sig även med udda fotografi! ;)

Se'n e det faktiskt litet mera vad gäller internet! För det finns mängder av duktiga recensenter av fotografi numera! Dom har varit "vilade" innan internet kom! ;) Men nu när alla kan ha en uppkoppling, då! ;)
Men som vanligt gäller det att försöka undvika "Nigeriabrev" även här! ;)

Det här e inte lätt! Så vad vill jag komma till, jo jag tror att en bra "analog" fotoskola är just en bra fotoskola! (Analog = fototräffar, eller träffar med handledare eller vanlig fotoskola) För bra fotodiskussioner förs mellan fyra ögon, eller i en mindre grupp och mellan personer som kan ämnet, och personer man litar på vad gäller omdöme! Men som även kan hjälpa till med ideér! Och avstyra ideér! ;)

Och att man även skapar kontakter inom fotografin, för det är än viktigare i dag just för den mängd av fotografer och bilder som numera finns!

Så tror jag! :)

För övrigt så har jag tio bilder kvar i Leica Standard! Slow Photografi liksom! :)

/Bengan

Postat 2019-01-18 11:15 | Läst 1995 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa