Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4634 / Bibeln och Ugarit! Och så X100S, sommarkameran!

Sommartid e ofta läsetid! Och inte bara läsning om foto! ;) Just nu läser jag om den Kanaaneiska poesin och mytologin, som fram till 1900-talet var nästan helt okänd! Men 1928 stötte en syrisk bonde på en stenplatta på en åker norr om staden Lakatia på Nordsyriens kust! Fyndet ledde till upptäckten av den forntida staden Ugarit! Ugarit hade länge varit känd i de forntida texterna. Men nu kunde man göra utgrävningar! Ugarits läge gjorde staden till en stor handelsmetropol! Handelsvägarna sträckte sig till Egypten, till Assyrien, till Mesopotamien och till Hettiternas rike i Mindre Asien! Man talade ett antal språk i staden och vid utgrävningar på platsen så har man hittat bosättningar ända från 6500 fKr. Alltså för 8500 år sedan! Och fynden av de Ugaritiska texterna kom som en uppenbarelse för Bibelvetenskapen, man hittade nu mängder av poetiska och litterära texter med paraleller i Bibeln och man insåg att Gamla Testamenet bara är en liten del i en stor semitisk kulturkrets! Visst e det här spännande! Å visst e det här vackert!

"Låt dina fötter springa till mig,
låt dina ben löpa till mig!
Ty jag har ett meddelande, och jag skall säga dig det,
Ett ord, och jag skall upprepa det för dig -
Trädens ord och stenens viskning,
Ett mummel mellan himmel och jord,
Mellan djupen och stjärnorna."

--------------------------------------------------------

Å så håller jag på hitta tillbaka till Fuji X100S igen! I alla fall när det är soligt!
Jag har svårt att fota i solsken med en display, då är den optiska sökaren i X100S helt fantastisk!

Ha det nu bra tills vi hörs igen!
/Bengan

Postat 2019-06-05 09:17 | Läst 1043 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4633 / Vad gäller Tårtan!

Jag tänker, som jag sagt tidigare, skippa Tårtan nu på onsdag, och ta ett sista Tårtanfika för vårterminen på onsdag den 12 juni i stället!

/Bengan

Ps. Bilden e tagen med Leica M6, Sonnar 1,5/5 cm, Tri-X

Postat 2019-06-04 09:10 | Läst 1153 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 4632 / Batterifrågan e * UPPDATERAD!

* Se min kommentar! Klimatkort! :)

.

Så här skrev jag i en bloggkommentar i går: "Vi håller på att klamra oss fast vid att batterier kommer att fixa det mesta!" Och det är så jag upplever det! Vi sitter och väntar på Godot, och vi kan inte göra något, för vi väntar bara på alla batterierna!

Och klimatgrannen e inne på sin tredje Tesla, andra grannar fattar det här med den lokala vattenbristen och beställer några tankbilar från en annan kommun för att fylla sin pool , en tredje granne klär hela taket med solpaneler och snart så kommer det batteriflygplan så vi kan fortsätta att flyga som vanligt! Tekniken ger framtidsoptimismen för dom!

Med andra ord, så tror jag inte att vi alla kommer att kunna flyga som vanligt, de e bara dom "klimatsmarta", dom som har råd, gott ställt alltså, som kommer att ha det nästan som vanligt! Med en ny Tesla varje år, och att kunna fylla poolen via tankbilar och klä huset med solpaneler! De e bara dom som kommer att ha råd att flyga framöver också! :)

Vad i övrigt, så har jag plockat fram min cykel! Man tager vad man haver sa Caisa Warg! :)

/Bengan

Postat 2019-06-03 07:49 | Läst 1247 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 4631 / Sista Tårtan för vårterminen onsdagen den 12 juni! Å så litet Leica såklart!

Jag själv tänker skippa Tårtan nu på onsdag, då det har kört ihop sig med andra saker den dagen, och ta ett sista Tårtanfika för vårterminen onsdagen den 12 juni i stället! Men ni som vill ta en fika på Tårtan nu på onsdag, ni gör det självklart! Men som sagt, sista Tårtanfikat för vårterminen, onsdagen den 12 juni, 15.00 c:a!

Å här e några bilder från fabriken! Ni vet, Leicafabriken! :)

/Bengan

Postat 2019-06-01 21:19 | Läst 1148 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 4630 / Trendspaning


Det blir såklart även en del trendspaning vid läsningen av DN! Man måste hänga med! Nu verkar tågresandet stå i fokus igen, och även elektriska sparkcyklar, och elbilar såklart, och snart vätgasbilar, och så solpaneler till alla, och nu även lokal återvinning av plast! Återvinningen består av att vissa U-länder börjar sända tillbaka plastsoporna till oss, så vi får återvinna plasten lokalt själva! :)

Och så skall det bli dyrare att flyga! Och då alla inte kommer att ha råd att flyga framöver, då minskar såklart flygandet! Klimatsmart jobbat! Och så skall ju alla kunna ha elektriska sparkcyklar i städerna! Nåja, inte äldre människor såklart, som kan ha svårt med balansen, men så blir det ibland när ny teknik tar över och folk inte hänger med! Å på landet blir det såklart ännu svårare med elsparkcyklar, men bor man kvar där, så får man nog skylla sig själv! ;)

Vad gäller det elektriska, som ju e framtiden, så tuffar containertrafiken på som vanligt mellan Asien och Europa, det e ju från Asien som våra elprylar kommer! En känslig sak i den här transporten, det är att somliga påstår att man kör på den billigaste och smutsigaste dieseloljan i de här containerfartygen! Men trafiken sker ju mest på öppet hav, så avgaserna blåser snart bort! :)

Vad gäller båtar, och tomgångskörningen av kryssningsfartygen i våra hamnar, som jag läst om i DN tidigare, det problemet jobbar man på vad jag förstår!  Hur det är med tomgångskörning i hamnarna inom EU, eller i den övriga världen, det vet jag inte! Vad gäller EU så kanske man fortfarande e upptagen med Wolkswagenskandalen och hinner inte ta tag i det här just nu!  Å andra sidan, vi kan ju inte ensidigt  stoppa tomgångstrafiken i våra hamnar om vi e med i EU! Hur skulle det då gå om alla gjorde så! ;)

.

Ok, för att komma till saken, trendspaningen alltså! Kolla kameran på reklambilden för tågresor i Afrika! Ni känner igen kameran va! Jag visste att min tjugo år gamla Contax G2 skulle bli trendig igen! Det va därför som jag hade den kvar! ;)

/Bengan

Ps. Å visst e det bra med tågresor, även i Afrika! Men åker man tåget hela vägen dit?

Postat 2019-06-01 07:41 | Läst 929 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5