Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4881 / I dag Sörmlandsleden igen, å idag fick Roffe bestämma vart vi skulle gå!

Det e skönt att röra på sig, då smakar maten bra efteråt! Å i dag blev det Sörmlandsleden igen! Å det va lugnt på parkeringen även i dag! Och idag va det Roffes tur att bestämma vart vi skulle gå!

.

Konstigt nog så ville Roffe dricka vatten innan vi startade att gå! Törstig redan nu, frågade jag? Normalt så brukar du ju dricka efter vi kommit tillbaka till bilen!
"Normalt ja", sa Roffe! (Va e nu Pg tänkte jag?)

.

"Just follow me" sa Roffe, när vi frågade vart vi skulle!

.

Ok, nu börjar jag fatta! Så efter att Roffe pinkat ordentligt på alla fyra stödbenen på tornet, så sa han, "Kilroy was here! Nu vänder vi hemåt!"
Ok, sa jag, inte så mycket att orda om, de e väl så här hundar gör sina taggar, och de här va ju din dag i dag! (Å nu fattade jag varför han han drack så mycket vatten vid bilen)

Vi hade fika med oss, men vi hittade ingen bra fikaplats i skogen, de va blött och fuktigt, så vi åkte till Mariefred och och satt och fikade i bilen med sjöutsikt!

.

Frågade Roffe hur dagen varit!
Mycket bra, sa han!

De va de om detta!
/Bengan

Postat 2019-12-26 21:53 | Läst 1550 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4880 / Strökort!

Inte så mycket att orda om!
Ha en fortsatt fin kväll!
/Bengan

Postat 2019-12-25 22:50 | Läst 1511 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4879 / Ha en god fortsättning på Julen! :)

Önskar Bengan!

Postat 2019-12-25 21:11 | Läst 1419 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5859 / Vem är den rätte Jesus?

Många säger att Kristendomen va enklare och renlärigare förr! Men de flesta religionsforskare håller inte med om det! Det fanns en mängd olika tolkningar av vad som hänt Jesus, och hur de här händelserna skulle användas i fortsättningen! Men vid det första Första konciliet i Nicaea (325) så bestämdes vilka rutiner som skulle följas, och vilka skrifter som skulle gälla och vilka skrifter som var förbjudna! Och det hade tidigare funnits varningar om olämpliga skrifter! Men vilka skrifterna var, visste man inte så mycket om ända fram till 1886! Då upptäckte man ett antal dokument i Oxyrhynchus!

Och där hittades även delar av ett Thomas evangelium, och det var ett av evangelierna som Kyrkofäderna varnat för. Sedan kom upptäckten i Nag Hammadi 1945 och där hittade man ett nästan komplett Thomasevangelium!
Samt några andra Evangelier, bla Marias Evangelium!

Men vad gäller Thomasevangeliet, så saknar Tomasevangeliet berättelser om Jesu liv. I stället består evangeliet enbart av uppräknade Jesusord, som om någon gått bredvid Jesus och noterat vad Jesus sade, eller nyss har sagt! (Och det finns även en text i Nag Hammadi där det står, "Jag gick och hörde när Jesus samtalade med broder Thomas...")  Ramberättelsen i Thomasevangeliet är minimal. (Ramberättelser, eller utfyllnader om personers liv och levene, de brukar ofta komma ett antal år efter att huvudpersonen har försvunnit)

Thomas evangelium uppgår till 114 jesuord, så kallade logia (grekiska: λόγια, pluralis av "logion", λόγιον = yttrande), varav flera har paralleller i evangelierna. Teorierna om Thomasevangeliets uppkomst, innefattar i synnerhet tiden när det ska ha skrivits! Och här finns två klart skilda positioner som delar forskarvärlden. Och enligt den ena gruppen av forskare är Tomasevangeliet äldre än flera evangelier, måhända äldre än de fyra Bibliska evangelierna, och kan därmed vara det äldsta kända evangeliet i vår Kristendom"

Och läser man igenom texten, så hittar man Jesusord som, "Himmelriket är här och nu, men människorna ser det inte!"
"Och om de som styr er, säger att himmelriket är däruppe, så har ju fåglarna kommit dit före er..."

Thomasevangeliet är mycket historiskt intressant!

Så ha nu en God Jul önskar Bengan

Postat 2019-12-23 09:15 | Läst 2045 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4876 / De e väl så här vintrarna kommer att vara framöver! :)

Men det e väl inte hela världen! Man får acceptera yttre förhållanden som står bortom vår egen kontroll, och lägga energin på saker som är möjliga att påverka! Vi väljer inte vilka olyckor livet kastar på oss, men vi kan välja hur vi reagerar på dom!
Olyckor e inget att gnälla över, eller skylla på andra, utan kan se's som ett tillfälle att förändra sin egen karaktär! Tänker på Stoikern Seneca som flera dagar varje månad levde som om han vore utblottad, ute på landsbygden, i grova kläder och knapp kosthållning, och frågade sig: "Är det här det tillstånd jag fruktade?"

Och det är i goda tider som man bör härda sig mot stunder av större olyckor och stress! Men huttrande och hunger är även ett bra verktyg för att skaffa sig ett bättre liv! Och gåkonstnären Hamis Fulton anser att promenaden ger människan möjlighet att reparera sitt skadade naturumgänge! Och rikedom består inte av att ha en massa prylar, utan rikedom består av att ha få begär!

Det här är en egen liten sammmanfattning av en artikel i DN i dag, "Därför skall du lida som en stoiker!" För övrigt sammanfaller nog den stoiska inställningen litet med att lära sig att leva och dö i Antropocen! (Antropocen var människans epok på planeten)

Å nu e det bara två dagar kvar till Julaftonen!
Passa på och njut innan! :)
/Bengan

Postat 2019-12-22 19:49 | Läst 1320 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa