Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4967 / Gatufotokamera sent 1930-tal!

Contax II med ett icke antireflexbehandlat Biogon 35 mm och extrasökare! Kamera med optik är över 80 (åttio år) gammal och vad jag kan se så är det originalband i slutaren! Nu va det såklart i en annan tid som den här kameran gjordes! Företagen var stolta över att göra kvalitet, inte kvantitet! Och vad gäller ridåbanden så brukar dom behöva bytas efter en 60-70 år, om man har otur! Men som tur är, så har jag ridåband i reserv, se'n bör kameran gå minst 50 år till! Nu inser ni såklart det orimliga i det här, den här kameran kan teoretisk fungera i några hundra år! Hur i helvete skall det gå med tillväxten i världen med sådana här grejer! ;)

.

Här nedan kommer några bilder jag tog för en tio år sedan med den här kameran! Å jag kunde då inte låta bli att sätta i en 400 ISO-film och gå i några dåligt belysta ställen, för att där testa 1930-talskameran! Litet utmaning måste det vara! Och jag använde såklart Sunny 16 för exponeringsmätning! Typ, 2,8 och en 1/25-del = tunna negativ! :)

Så var'e med den kameran från en fjärran tid!

/Bengan

Postat 2020-03-11 11:04 | Läst 999 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4966 / Varghistorier! :)

Roffe e kopplad även i fjällen!

När vi lämnar Roffe på Hundpanget, som ligger långt ute i skogen, så får vi då och då höra om varg! Jag har själv inte sett någon varg, bara spår en vinter! Men vargen såg säkert mej! Och den den som har hundpanget berättar ibland om varg! Som när vargen va inne i ladan och kollade hos grannen någon kilometer bort! Och en annan varg korsade vägen mycket nära Hundpanget! Nu trodde inte Naturvårdverket på det här , utan satte upp en viltkamera och tog bajsprov! Nu vet dom!

Och av jägarna i närheten va ute och rastade hundarna i skogen och en hund va lös! Den hunden kom plötsligt farande i en rasande fart med en varg efter sig, men vargen stannade när den såg jägaren och den andra hunden, den hunden va kopplad! Vargen stod några sekunder och tittade, vände sedan tillbaka!
Ägaren av hundpensionatet säger att det inte det är några problem med varg och vilda djur i närheten, men man bör ha sina hundar kopplade när man går i skogen!

En liten kvällshistoria från verkligen utanför datorn! ;)

/Bengan

Ps. Å så Tårtan i morgon! IRL liksom! Väl mött!

Postat 2020-03-10 21:48 | Läst 1361 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4965 / Digitala frälsningsmöten och gatufoto! Och så Tårtan i morgon!

Det blir många frälsningsmöten på nätet varje gång en ny pryl dyker upp! I vårt fall så gäller det oftast kameror och objektiv! Men det är ju så här vår ekonomiska tillväxt fungerar! Att marknaden hjälper oss att aldrig vara nöjda med det vi har!  Så marknaden jobbar såklart ständigt på den här onöjdheten! :)

Men det finns faktisk människor, jag har sett flera, som e hyffsat tillfreds med det dom har! Men det e såklart inget att marknadsföra! Hur skulle det se ut om Fuji, tex skrev, "Vår första modell, Fuji X100, räcker fortfarande alldeles utmärkt att fotografera med, även om modellen e över tio år gammal, så ni behöver inte köpa en senare modell! Men vi har i alla fall gjort några förändringar på de senare modellerna!"

.

För övrigt så surfade jag i går kväll runt om kollade på gatufotobilder! Inget upplyftande precis! ;) Jag tror internet skapar en monokultur också! Inget konstigt med det! Även ett monokulturellt tänkade och tyckande! Även om man kanske inte upplever det så själv! Men hittade i alla fall en udda, spännande och kul gatufotobild! Häftig bild Marcus!

Vad gäller kameran på bilden först här i bloggen, så e det optiken som e litet speciell! Den optiken både gillas och ogillas! Bla för den e speciell och ovanlig! Den följer inte normen liksom! Och så'nt oroar!

Så jag lägger Wetixen åt sidan ett tag tills jag får inspiration att justera den, och tar en Leica M4 några dagar med den här normlösa optiken! Och kör Sunny 16 såklart! Testade Sunny 16 via Weltixen, och det gick ju bra, så mitt självförtroende växte!

/Bengan

Ps. Vad gäller självförtroende, så fotade jag med Sunny 16 i dryga tjugo år, och det gick utmärkt! Men så e det nog med det mesta, osäkerheten ökar med hjälp av informationssamhället! Vem vågar fjällvandra på låglandsleder utan GPS, skalkläder och repsäkring idag! Och att cykla utan hjälm, handskar, armskydd, benskydd, knäskydd och stödhjul, snacka om livsfara! ;)

Postat 2020-03-10 10:04 | Läst 1394 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 4964 / Weltixen måste justeras! Och så Tårtan nu på onsdag!

Efter en kortrulle Tri-X i Weltixen så inser jag att några justeringar av kameran e nödvändiga! Slutaren behöver en översyn, några tider går inte, och avståndsinställningen ligger fel efter den skala som finns på objektivet! Det syns på bilden här ovan! Skärpan skulle var på skylten men ligger närmare!

.

Men annars e det en liten behändig kamera att ha i fickan vid promenaden!

.

Å här e Weltixen för er som inte vet!

Och nu på onsdag, så är det Tårtan igen!

/Bengan

Postat 2020-03-09 13:18 | Läst 1120 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4963 / Kvällspyssel i 1940-tals köket! Eller e det kanske 1950-tal, för jag e dålig på kök! :)

Filmframkallning alltså! (Men först va jag såklart tvungen att diska) Vad gäller filmen, Tri-X, så e den ifrån Weltixen!

.

Det är litet ojämna exponeringar, bla beroende på att slutaren går litet ojämt! Och kanske även på exponeringsmätningen! :)

.

Här e kameran! Weltix!

.

Och här e grundritningen till optiken! Men jag tror i alla fall att Cassaren, optiken på Weltixen, den e en aningen litet mer utvecklad version! ;)

I morgon skanning!

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2020-03-08 21:36 | Läst 1362 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 ... 8 Nästa