Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5015 / Det här e den kuligaste fotogrejen på mycket länge!

Ibland sammanfattar jag bra saker, även fotoprylar, och kommer på att den här lilla adaptern e nog den roligaste, men även mest intressanta på ganska många år! Vet inte hur många av er som fotat med förkrigs-Contax? Mätsökarkameran alltså! Kameran va mycker bra, optiken, speciellt Sonnar 1,5:an, va också mycket bra och spännande! Men tiden gick och sökaren på den här 1930-talskameran och även dess efterföljare Contax IIa från 1950-talet började bli litet "trång" att använda! Konstruktionen va ju från 1930-talet!

Men så kom Leica M3, med sin fantastiska mätsökare, och då växte såklart tanken hos en del fotografer att kunna använda sin äldre Zeiss-optik på M Leica! Nu fanns det Zeiss-Sonnar i LTM, men många hade sina Sonnaren i den äldre Contaxfattningen!

.

Så för några år sedan så kom den här adaptern! Amedeo! Precisionstillverkad, med en närgräns på 0,6 meter!
Voilla, allt va nu på plats! :)

/Bengan

Ps. Å den här adaptern har jag visat tidigare, men bra saker tål att visas igen!

Postat 2020-04-20 09:29 | Läst 2063 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5014 / Naturbilder!

Kan det vara en Palsmyr?
.

Och här va det saltutvinning! För det va salt, vi smakade på det!

.

Enar e sega!

Bilder från dagens friskvårdspromenad!

/Bengan

Postat 2020-04-19 19:45 | Läst 1471 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 5013 / Ett himla konstigt Zeiss-objektiv!

Visar objektivet till att börja med så här, och det ser ut som ett Jupiter-9 LTM-objektiv! För det står Jupiter-9 på frontringen med nummer 5203210.  Siffrorna 52 säger 1952! Men optiken är konstigt avståndsnumrerad, närgränsen är 1,8 meter! Låter inte bra för att ta porträttbilder med, närmare än 1,8 bör man komma! Tror andra Jupiter-9 har en närgräns på bara dryga metern!

Så ett objektiv märkt Jupiter-9 från 1952, med en närgräns på 1,8 meter! Ok, men hur ser det ut invändigt? Mycket Zeiss-likt! Glaset ser ut som Zeissglas, med rätt färg med små blåsor i glaset, och inte minst, ett stansat serienummer på den bakre delen på den inre delen av optiken! Ett serienummer som saknar den första siffran i serinumret! Siffran skall saknas om det e Zeiss-numrerat! Och det är stansat, inte ristat! Och det här serinumret ser man inte förrän man skruvar av objektivhuvudet!

Och vad säger serinumret då? Numret börjar med den andra siffran! Så det här objektivet kommer från en serie på 1000 objektiv för Contax levererade från Jena 12-02-1945! Optiken ligger inom nummerserien 2.839.301 till 2.840.300. (Källa, Hartmut Thiele. Fabrikationsbuck Photooptik Carl Zeiss Jena. Alle Photoobjektive, Prototypen, Spezialobjektiv, osv.)

Frågan som jag ställer mig är varför "gömma" ett Zeiss-Contaxobjektiv i ett LTM-Jupiter-9? Och en icke kunnig hade aldrig upptäckt det här med Zeiss! Och om man skall sälja det här objektivet, så är ju det mest intressanta Zeissoptiken, och inte Jupiter-9! Och varför detta 1,8 meters näravstånd?

En förklaring kan kanske vara, optiken va ju för Contax från början, och man ville nu ha optiken för FED-kameran! Men varför, som sagt, detta konstiga näravstånd på 1,8 meter? Och årtalet 1952? Hade man kvar objektivkroppar från 1945 ända fram till 1952? Eller skruvade man ur ett antal objektivuvuden ur Contax/Kiev-optik och satte huvudet i LTM 1952?

Hoppas någon som läser det här kan hjälpa mig med en bra förklaring! :)
Eller om någon vet om något liknande!

Vad gäller att fota med optiken, jag har tagit bilder via Leica M6! Optiken är mycket vältecknande, och den är ju även T-behandlad och mycket skarp, ingen tvekan om att den e Zeiss!
Fast som sagt, en himla konstig sammansättning!

/Bengan

Postat 2020-04-18 22:33 | Läst 2128 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5012 / Väntan på Godot liksom! Och ojektiven va nästan lika bra förr!

Gammal analog optik på en digitalkamera!

Men först om Godot! Eller kalla det för väntan på nå't! Men jag tror det ändå e bra att försöka hålla sig i form under tiden man väntar! Så vi tar en skogspromenad om möjligt var dag! Hittade en promenadslinga vid Tullgarns slott i går som vi tar i dag igen! Kollade det här turområdet via Goggle Earth! Konstigt att inte militären har synpunkter på det här tittandet så här ovanifrån! Men det e en annan sak! I dag gäller det friskvård! Friskvård e bra för blogghumöret också! ;)

Och det här med att använda äldre analoga objektiv på digitalkameran! Man säger att de äldre objektiven har en annan karaktär! Nja, jag ser inte så där stora skillnader när jag fotar med ett äldre Sonnar mot en nyare Sonnar! Den stora skillnaden, tycker jag, de e att den nya "filmen" gör bilden skarpare! Mao, mycket av det skarpa i dag görs av den digitala sensorn! Film sprider ljusstrålarna så en del av objektivskärpan tappas när ljusstrålarna går in i filmen! Så har man inte bråttom, så går det fint att använda äldre objektiv på en digitalkamera! De gamla objektiven e nästan lika bra som de som finns nu! Fast det här beror ju på vem man frågar! ;)

/Bengan

Postat 2020-04-18 09:46 | Läst 1515 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5011 / Man tager vad man haver sa Cajsa Warg!

Så det fick bli rester till middag i går! Mest grönsaker, men en Ramslöksmjukoströra att lägga på grönsaksbiffarna tillkom! Salladen  hade en smaksatt olivolja som dressing! Drickat va också mest grönsaker! :)
Funkade mycket bra! Fast det gäller nog att se upp så det inte blir för mycket grönsaker! ;)

I dag en skogsutflykt för att plocka mera grönsaker, Ramslök alltså! :)
Jag tar väl med någon kamera då också!

Ha det bra ni med!
/Bengan

Postat 2020-04-17 07:09 | Läst 1568 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa