Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5100 / Objektivtest! Och vad gav den då! Inte så himla mycket!

Motljus! Sonnar 1,5/5 cm bländare 5,6! Optiken är från 1930-talet! (En av tio tagna bilder) Kamera Fuji X-E1!

Det mesta går nog bra på en digitalkamera! Prövade en icke antireflexbehandlad optik, och visst blev det en aning kontrastlöst, men bilden blev godtagbar tycker jag! (Om man inte förstorar för mycket)

Men det blev litet som om nå'n drog konfekten ur munnen på mig i den här testen, för jag trodde att det skulle synas tydligare att bilden e tagen med en gammal optik från 1930-talet!

.

Det kanske är så, att de här äldre objektiven passar bättre på en analog kamera, där kanske det syns tydligare att det är en äldre optik! Det e kanske via film som optiken får mer karaktär! Och så skall man nog fota kvällar/nätter för att använda bländare 1,5 också! Då bör det äldre i ett objektiv synas! :)

Nog för nu!
/Bengan

Ps. Det kanske finns tillägg i nå't bildprogram för att ge bilden ett 1930-tals stuk! ;)

Postat 2020-07-14 08:44 | Läst 1316 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5099 / Nighthawks

"Edward Hoppers välkända, stämningsfulla målningar fascinerar. Med det melankoliska ljuset. De hemliga husfasaderna. De ensamma människorna. Genuint amerikanska uttryck som har inspirerat både Wim Wenders och Alfred Hitchcock"

Svt Play Fransk Dokumentär från 2012

Mycket sevärd!

/Bengan

Postat 2020-07-11 22:02 | Läst 1211 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5098 / Gnesta-Planket Light, med försök till en mera lågmäld marknadsföring.... :)

Förr i världen när jag marknadsförde fotoutställningen Gnesta-Planket så fanns det inga gränser! Jag kontaktade tidningar, SR, vänner som hade kontakter, tryckte upp affischer och fick även hjälp av Fotosidan för att marknadsföra Gnesta-Planket! Det funkade mycket bra! :)

Under några år hade vi över tusen besökare under de här fyra timmarna! Med fotografer som Gunnar Smoliansky, Beata Bergström, Micke Berg, Anders Engman, Lars Epstein mfl, mfl som dragplåster!

Nu e läget litet annorlunda, men även intressant, hur få färre människor att komma och titta på mycket bra fotografi lördagen den 25 juli mellan 11 och 15? Och hålla avstånd, även om det är utomhus! (Och under tak)

Jag jobbar på det! ;)

/Bengan

Ps. Fast det e ju kul om några kommer förståss! ;)

Postat 2020-07-11 11:30 | Läst 1369 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5097 / "Lucy in the sky with diamonds..."

"Långt innan människoarten fanns, reste sig hominider på bakbenen och fick då händerna fria. Med de frigjorda händerna  blev förmågan att producera verktyg större, som att hämta stenar från en plats och sedan framställa vasseggade verktyg på en annan. Förmågan att slå vasseggade spån ur sten kräver kunskap om lämpliga vinklar, liksom om lämpliga stenarter. Detta gjorde Homo habilis för c:a 2,5 miljoner år sedan. Varelser som då levde långt före språket hade förmått att överskrida situationens begränsningar och kunde planera för en framtid utom synhåll"

Det blir en del läsning under Coronatiden!

Men även Slow Photography! Filmrullen e snart slut! Men jag bytte optik i går! Nu Biometar! På nå't sätt var Leica I bättre! ;) Jag kör Sunny 16, men kollar via mätare att jag gissar rätt! :)

Nog för nu!
/Bengan

Ps. Lucy var tidigare!

Postat 2020-07-10 17:28 | Läst 965 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5096 / Mariefredskameran! :)

I dag va vi i Mariefred! Spännande inledning va, det låter som en början på en uppsats i plugget efter sommarlovet ! ;) Nåja, till Marifred alltså, men först kollade vi ett Kafé på Hedlandet som några vänner tipsat om,  se'n till Mariefred! Det va ovanligt litet folk i byn som nog är en sommarstad, men det va rätt skönt! Vi kunde gå och flanera på kajen med stora avstånd! Hålla avstånd i viktigt idag! ;) Ibland va det nästan hundra meter till nästa flanerande grupp! Och det va en sommartemperatur idag som Roffe gillar, arton grader c:a!

Kamera var Leica Standard med en tysk piratoptik! (Zeiss heter piraten) Film va HP5 Plus och exponeringsmätare Sekonic! Jag tog väl en femton bilder, för det va ganska häftiga moln idag då det va åskskurar i fjärran!

Visst ryckte det i handen att ta fram iPhonen för att ta några bilder, man jag höll mig, så det får bli en bild på fotoutrustningen i stället! :) Det e litet annorlunda att fota med den här utrustningen! Hålla koll på ljuset, ställa avstånd vid behov och bländare/tid! Jag hade måttband med ifall! ;) Men de e ett avspänt sätt att fota på!

Kurt Tucholsky ligger förresten begravd på kyrkogården i Mariefred!
Förra gången vi va här så besökte vi graven!

Nog för nu!
/Bengan

Ps. Det blev litet fotovibbar från 1959 idag! Men 1959 fotade jag med en Leica I! Och hade exponeringsstickan Teckno från Katrineholm som hjälp vid exponeringen av diafilm!

Postat 2020-07-08 20:10 | Läst 1374 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa