Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5236 / Piratoptik på Leica, varför det?

Uppgifter om pantsatta kameror med optik, visas här i boken!

Det här med att använda piratoptik på sin Leica, det är nog mer vanligt bland yrkesfotografer än bland amatörer! Hittade nyss några äldre piratexempel i en bok, fotografen heter Smith, han hade pantsatt tex ett Canon, 1,8/50 mm, Biogon 21 mm, Canon 1,2/50 mm, Canon 1,9/85 mm som han använt på sin Leica M3! Tittade även igenom annan litteratur, och visst hade man piratoptik på Leica tidigt! Redan på 1930-talet! Då kan det bero på att Leica inte riktigt hade kommit på banan med sin optik, men hade ändå ett bra och funktionellt kamerahus! Och med M Leica, så kom ett mycket bra och tåligt arbetsredskap med en mycket bra sökare! Men filmladdningen va ett litet bök! Men de andra fördelarna övervägde för yrkesfotografer! Och efter att Summicron-optiken kom, så är Leica helt klart på banan vad gäller skarp optik! Men piratoptik verkar ändå gå bra att både tillverka och sälja till Leica!

Intressant ämne det här! Och kul med piratoptik på Leica! :)

/Bengan

Postat 2020-11-21 19:50 | Läst 1236 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5235 / Kompaktkamera, som kanske inte skall funka!

För optiken här ovan, skall inte vara lämplig att använda på Fuji X-E1! (Enligt Fuji) Intressant tyckte jag, så jag började pröva den här kombinationen för några år sedan! Men har ännu inte fattat vad problem är! Kan kanske vara om man förstorar bilden väldigt mycket i en dator, då kanske man ser något konstigt! ;)

Här är listan jag utgått ifrån!

Jag hade optiken på kameran i dag när vi gick en bit på Kustleden i Järna! Det är en lättburen och liten kombination att ha innanför jackan! För det va blåsig, mycket kyligt men soligt! Och som tur va hade vi köpt kanelbullar i Saltåkvarns bageri och hade kaffe i thermos med oss! :)

.

För övrigt intressant läsning i DN i dag igen! Stor artikel om världens bästa film, "Citizen Kane!"

.

Och det fanns även en artikel om en ny film, "Mank", som skall visa händelseförloppet när man skrev manuset till Citizen Kane!
Intressant är också att Orson Welles arbetade mycket med djupbilder i sin film,
bilder som numera e lätta att ta tex med en iPhone 5S!  Se bilden här ovan!

Nu fredagskväll igen, tiden går liksom, med allt vad det innebär!
Men snart god mat och ett gott vin!
Hittat en flaska Roodeberg som jag tror skall gå att dricka! :)

/Bengan

Postat 2020-11-20 18:08 | Läst 1325 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5244 / Vissa objektiv har mera!

Jag har visat optiken och skrivit om den tidigare i bloggen, men det kan ändå vara nytt för någon! Ett speciellt Leicaobjektiv! Och det är inte bara för att det är ett Leicaobjektiv, och ett bra sådant, utan för att det även är unikt! Den som ser noga på optiken, ser två vita prickar! Den ena pricken verkar sitta rätt vid bländarinställningen, den andra sitter där litet på sidan om! Varför?

Jo det här är ett ihopsatt objektiv! Objektivhuvudet köpte jag på LP-Auktion för ett antal år sedan, avståndsfattningen hade jag fått några år tidigare av Rajje på Sergelfoto! Jag anade att jag nog skulle hitta ett objektivhuvud då jag fick fattningen av Rajje! Chansade på det i alla fall på det! Och så kom det ett objektivhuvud i A-klass på en LP auktion!

Så jag bad Werner Schaden på LP-Foto att sätta ihop objektivet! Men det är inte bara att skruva ihop det, för så gick det såklart att göra utan problem! För de här Summicron-objektiven har litet olika brännvidd beroende på tillverkningsserie! Så efter konsultation med Leica, och att några små tillbehör kom från Leica, så satte Werner i hop optiken tillsammas med ett antal inställningsmätningar! Då kom bländarpricken och inställningen till bländaren att komma litet till vänster på objektivet! Först tänkte jag att det här blir ett unikt objektiv. Så här satt ju bländarpricken och inställningen på några objektiv av andra versionen av Summicron 35:an! Men efter samråd med Werner så bestämde vi att flytta det hela så det såg ut som på ett "riktigt" Summicron. Men jag ville ha originalpricken kvar, för då blev ju objektivet unikt! I alla fall för mig med historien bakom! :)

Så jag gillar det här objektivet. Inte bara för att det är ett Leicaobjektiv, och har en speciell historia, utan även för Werners experthjälp med att sätta ihop objektivet!

Slut för nu!
/Bengan

Ps. Och om jag inte missminner mig, så står siffran 22 på optiken för brännvidden 52.2 mm. Rätta mig om jag minns fel!

Postat 2020-11-19 21:42 | Läst 1179 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5234 / Leica Q2, en kompaktkamera?

Kameran här är bara med som blickfång!

.

Och så det här med att kalla en Leica Q2 en kompaktkamera! Nja... Allt är ju relativt, som han sa! ;) Och kanske även en smaksak! Och med allt som en digitalkamera skall innehålla i dag, och det utvändiga, display och AF-optik så visst kan det bli stort, om man inte gör nå't!

Men kommer att tänka på Olympus OM-1! En fritänkarkamera på sin tid. Konstruktören tyckte att amatör SLR-kamerorna höll på att bli för stora, och tänkte att det borde väl gå att göra en SLR-kamera i storlek som en gäng-Leica! Det gick ju bra! Men efter några år så va man tillbaka till det stora igen! Se'n om det berodde på att konsumenten "ville ha en stor och riktig kamera", med hjälp av bra marknadsföring, det vet jag inte!

Å nu är vi där igen, stora kameror, trots ny teknik! Har jämfört en Sony A7c med en Leica Q2, och visst är det skillnad i storlek och tyngd, men A7c innehåller också mycket grejer! Kanske för mycket i min smak, jag som bara fotar! ;)

Här är en länk till en jämförelse!

Om man skall locka fotografer/människor att fota med en "riktig kamera", och skippa mobilkameran i tid och otid  ;)  så tror jag en A7c e en liten bit på väg! En  kompaktkamera med en liten kompakt optik! En kamera som nästan går att ha i fickan, och med en fullformatsensor! :)

Nog för nu!
/Bengan

Postat 2020-11-19 09:50 | Läst 1244 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5231 / Med kameran som tröst! :)

Den här kameran hade jag inte idag!

.

Men ni hör att jag e bildad va! (Vad gäller rubriken alltså) Hur som helst så va det fritänketid i över en timme idag! Jag va ute ensam! :) Inget farligt, men jag tror det e bra att träna på det då och då just för att avdramatisera det hela! :) Alltså, att vara utan mobil kallas också vara ensam numera! Och ofta i ensamheten kommer det tankar, om man inte blir avbruten! (Ni kommer ihåg Peter Sellers och rösträknade, så fattar ni vad jag menar) Och det här med tystnad e nog en lyxvara numera! Men det här med ensamhet som kan ge fritänk kan såklart vara farligt, hört talas om, Giordano Bruno? Det e väl därför som det finns 40 kanaler på Tv och minst lika mycket i mobilen i olika former! Staten är rädd om sina medborgare numera!

Synd att inte DDR hade bättre koll på det här! DDR körde ju bara med gråtråkig statlig propaganda-Tv! Sån't gick tyvärr inte folk på!  Tänk om den fria marknaden hade varit med i DDR! Då hade nog DDR funnits kvar! ;)

Men de e klart, jag va inte helt ensam i dag, jag hade kameran med! Som tröst alltså! ;) Men tankarna far och flyger friare när inte telefonen är med! Vad gäller kameran så kämpar jag med att fota ut en rulle film! 36 bilder! De e lättare med det digitala på flera sätt! Men jag kör vidare ett tag till med analogt, bara för att det går! Och så e jag som sagt, med i några grupper på Fejan, och där ligger skärpesnacket och lurar hela tiden! Det ligger i tiden, skärpa! ;)

Tänkte även på gatufoto när jag va ute! Med det e känsliga saker att prata om, för alla är ju gatufotografer! Vad man nu menar med det! Och jag läste nyss om det senaste på nå'n KameraRumor sida, "den nya gatufotokameran sköter mycket själv!" Kameran piper när den "ser" en bild! (Inget speciellt svårt att bygga den programalgoritmen måste jag nog tillägga) Och en röst säger i hörsnäckan, "Street signal five fingers left. Close to a picture of HCB! Are you or I going to push?"
Om nu kameran är inställd på HCB-bilder alltså! Se'n finns det otaliga andra fotografprogram i både kameran och såklart i datorn som snyggar till bilden med litet typiska HCB-detaljer! Så kommentaren sedan kan bli, "Oj, va fint, nästan som HCB!" Ni ser vilka möjligheter det finns, och kommer att finnas! ;)

Mitt sällskap i dag va en gammal Leica IIIf med Biogon 35! Och HP5 Plus! Och det här e det ingen kamera som piper tyvärr! Å då jag va fullt upptagen med att tänka, så glömde jag bort att ta bilder! :(

Nu en påtår i alla fall! Kaffebönor skall mätas upp och malas!
Jag vet att det finns kaffekapslar, tror ni jag e helt bakom va! ;)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2020-11-18 13:09 | Läst 1272 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa